Black Friday (Kara Cuma) Nedir?

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
Black Friday (Kara Cuma) Nedir?


Screenshot_20171124-120636.jpg



Black Friday ismi nereden gelir? Bizde mübarek gün olarak adlandırılan Cuma günü “kara Cuma” denilerek karalanmaya mı çalışılmaktadır?

BLACK FRIDAY (KARA CUMA) NEDİR?

Black Friday (Kara Cuma), Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan bir alışveriş ve indirim günüdür. ABD'de Şükran Günü'nden sonraki ilk Cuma günü Kara Cuma olarak adlandırılmaktadır. 1952 yılından bu yana, Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak ABD'de kabul edilmektedir. Özellikle son birkaç yıldır Türkiye’de de firmaların reklamlar yaparak kültürümüze yerleştirmeye başladığı batı kültürüne ait bir gündür.

Kara Cuma günü, resmi bir tatil olmamakla beraber Kaliforniya ve bazı eyaletlerde hükümet çalışanlarına "Şükran Günü'nden sonra" adında bir tatil verilmektedir. 2005 yılından bu yana en yoğun şekilde alışverişin yapıldığı gün olan Black Friday günü, markaların stokları tükenmeye yaklaşır.

Black Friday gününde 2000'li yıllara kadar sabah 06:00'da açılan mağazalar bu tarihten sonra sabah 04:00 ila 05:00 saatlerinde hizmet vermeye başladı. 2011 yılından sonra bazı mağazalar Black Friday gününde 24 saat hizmet verme kararı aldı. İnsanları para harcamaya yönlendirmek için her fırsatı değerlendiren kapitalist sistem bu günü de suni bir şekilde oluşturarak aşırı tüketimi özendirmektedir.

NEDEN BLACK FRİDAY (KARA CUMA) OLARAK ADLANDIRILIR?

Bu alışveriş gününe tarihte ilk defa 1961 yılında gazetelerde Black Friday olarak bahsedilmiştir. O günde, Philadelphia'da, alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar nedeniyle bu isim verilmiştir. Son yıllarda, bu gün, hem insanlar hem de mağazalar için olumlu şekilde karşılanmaktadır. Bizde Cuma günleri “mübarek gün” olduğundan dolayı “kara Cuma” yakıştırması hoş karşılanmamakla beraber Cuma gününün karalanmasına yönelik kasıtlı bir algı yönlendirmesi yapıldığına ilişkin düşünceler de vardır.

Aslında kapitalist sistemde insanları alışverişe sürüklemek için üretilip pazarlama stratejilerinde kullanılan günlerden farklı değildir. Anneler günü, babalar günü vs. derken insanların alışveriş yapmadığı her gün için yeni bahaneler altında aşırı tüketim teşvik edilmektedir.

Son yıllarda, mağazalarda, Black Friday gününde, aşırı kalabalıktan dolayı kaza oranı artmıştır. Örneğin, alışverişte kullanılan arabalar müşterilere ya da çalışanlara çarpıp, yaralanmalarına sebep olmaktadır. Örneğin, 2006 yılında, ABD'nin Columbus, Ohio şehrindeki asi Wal-Mart müşterileri, kapılar açılır açılmaz içeri taşıp, çalışanların mallara çarpıp, yaralanmalara sebep olmuşlardı. 2008'de ise, ABD'nin Valley Stream, New York şehrindeki sabah 5'deki açılışını bekleyen müşteriler, kapılar açılır açılmaz içeri girip, hem kapıyı kırdılar, hem de 34 yaşındaki bir çalışanı ezip, ölümüne sebep oldular. Müşterilerin bu çalışanın başına gelen üzücü olaydan hiç suçlu hissetmedikleri gözlemlenmiştir. 2010 yılında, Buffalo, New York'ta da Target mağazasında benzer bir olay olmuştur. Bazı müşteriler, uzun kuyruklara aradan girmeye kalkışıp, başka müşterileri tehdit etmişlerdir. 2010 yılında, ABD'nin Madison, Wisconsin şehrindeki bir kadın, Toys 'R' Us mağazasında kuyruklara aradan girip itiraz edenleri vurmakla tehdit ettiği için tutuklandı. 2012'de ise, ABD'nin Tallahassee, Florida şehrinde, Wal-Mart'ın park yerinde, iki kişi park etme meselesinden dolayı vuruldu. Black Friday günündeki şiddete rağmen, bu gün ABD'de çok meşhurdur.

GELELİM NETİCEYE

İnsanoğlunun aklına başını alma zamanı çoktan geçti. Dünyada aklını başına alacak gözünü açacak kapitalist sistemin esiri olmayacak birileri varsa o da biz Müslümanlardır. Artık aklımızı başımıza almalı bu oyunlara gelmemeliyiz. Anneler gününün kutlayacaksak eğer elini öperek, sarılıp öperek yapmalıyız bunu. Maddiyat başka insanlar için önemli olabilir ama Müslümanları bir yere götürmez. Maneviyatımızı, sevgimizi, insanlığımızı muhafaza ederek dünyadaki bu bir ayağı sakat gidişata karşı durabiliriz. En azıdan black friday saçmalığına alet olan firmaları boykot ederek tepkimizi ortaya koyabiliriz.


Black Friday (Kara Cuma) Nedir?
 

Asi ve Mavi

Sp Kullanıcı
30 Ocak 2017
5,702
1,387
oldum olası sevmedim şu bir güne sığdırılmış sevgileri
ama ne yazık ki kimliğinde müslüman yazanlar kadar da coşturan yok şu kapitalizmi
özel günler adı altında dolup taşan avm lerde sanki herşey bedava gibi çılgınca alışveriş yapanları gördükçe şaşırıyorum
Allah şuur versin ne diyeyim
 

GüLBeYaZ

Ehl-i sünnet
Sp Kullanıcı
21 Ağu 2017
2,433
8,008
Yok cadilar bayrami,yilbasi eglencesi hindi katliamı,dogmamis cocuga cilginca parti,bati ozentiligi , hayranligi,almis basini gidiyor iyice onlara benzedik indirim var diye magazalar dolu yazik cok yazik musluman olarak tepkimizi koyacagimiz yerde
ucuz diye belki de ihtiyaci bile yokken bilincsizce yapilan alisveris.

Neden karacumartesi veya karapazar degil de cuma ?
Musluman dusun oyuna gelme..
Cok uzuldum, sanki bayram arifesi :((

Efendimiz (a.s.v.)"Cuma gunu gunlerin efendisi buyurmuş.
"Kim bir kavme benzemeye calisirsa o, Onlardandir. "

Sen hristiyanmısın ? Diye sorsan darılır.
Yilbasinda hindi kaz yemesine bayılır
çam deviren hindi ki nasol mumin sayılır
Bilmiyoruz çogumuz ne edip yapiyoruz
Bati bati diyerek eyvah batiyoruz.

Arif Nihat Asya.
 

Asi ve Mavi

Sp Kullanıcı
30 Ocak 2017
5,702
1,387
Tüm dünyada yapılan alışveriş çılgınlığı 'Black Friday' sona erdi. Birçok alışveriş mağazasında ve internet sitesinde stokların boşaldığı bu alışveriş çılgınlığının yaşandığı güne sanatçı Gökhan Özoğuz sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

'BUNLAR UFAK UFAK KÜLTÜR EROZYONU'

Özoğuz paylaşımında 'Böyle thanks giving (şükran günü), baby shower (bebek hediye partisi) kutlayıp black friday yapan arkadaşlar. Bayram, gelenek, özel gün başka şey. Bunlar ufak ufak kültür erozyonu.' dedi.
 

İklil

"Hissedilen her şeye cümle kurulamıyor."
Sp Kullanıcı
20 Şub 2017
8,320
29,328
"BİZ.
"MÜSLÜMAN-IZ.
= ÇOK ŞÜKÜR =
----------
Kafirlere benzemek Kim bir kavme benzerse o kimse onlardandır.Hz Muhammed sav
 

Son mesajlar