Dünyadaki En Pahalı Maddeler

Strong

Sp Kullanıcı
1 Mar 2018
259
27
19. Trüf Mantarı - 5 Dolar/Gram




Dünyanın en kıymetli besinlerinden biri olan Beyaz Trüf Mantarı dünyada sadece İtalya ve Fransa'da yetiştiği sanılıyordu. Son zamanlarda Bolu Ormanları’nda doğal olarak yetiştiği keşfedilen bu mantar “Tanrı ve kralların besini” olarak bilinmektedir.








18. Safran - 11.3 Dolar/Gram




Çeşitli ağrı tedavilerinde ve depresyon tedavilerinde de kullanılan safran, boyacılıkta ve yemeklere katkı maddesi olarak da kullanılır. Hoş kokulu bir bitki olan safran, boya olarak kendi ağırlığının yüz bin katı suyu boyayabilir.






17. İran Begula Havyarı - 35 Dolar/Gram




"Almas," olarak bilinen bu pahalı balık yumurtası ve soğuk bir meze olarak, tuzsuz kraker veya ekmek üzerinde servis edilir.








16. Altın - 39.81 Dolar/Gram




Yanmaması, paslanmaması, iletken özellikleri ve kolayca işlenebilmesi ve işlendiğinde ortaya çıkan harika görüntüsüyle genellikle ziynet eşyası olarak kullanılır. Oldukça nadir bulunan altının 1 onsu için, 3 ton altın cevherinin işlenmesi gerekir. Ve yine 1 ons üzerinden değerlendirecek olursak 1 ons altınla 3 kilometre uzunluğunda saç telinden daha ince tel yapılabilir, aşınmaz elemettir. Korozyon direnci için de kullanılan altının gramı 39.81 Dolar'dır.






15. Rodyum - 45 Dolar/Gram




Türkçe anlamıyla 'gül' demektir. Birçok sektörde, farklı farklı görevlerde kullanılsa da, başlıca kullanım alanı otomobil sektöründe karbon emisyonlarını azaltmak için katalitik konvertörlerde kullanılmasıdır. Rodyum yüksek derecede zehirli ve kansorejen bir yapıya sahiptir. İnsanın karşısına sıkça çıkan bir madde değildir fakat insan hayatı için çok tehlikeli bir madde olduğu göz önüne alınmalıdır. 12.6 mg rodyum klorür bir insanı öldürebilir. Ülkemizde de bulunan rodyum rezervini, diğer tüm kaynaklarımızda olduğu gibi çıkartmakta zorlandığımız gerçeği yadsınamayacak gerçektir. Gramı ise 45 Dolar'dır.








14. Platin - 48 Dolar/Gram




Platin bilimsel deneylerde katalizör olarak kullanıldığı gibi, takı malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Bilindiği üzere sertliği nedeniyle tıbbi olarak da kullanılan platine, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarda da rastlanmaktadır. Otomobil sektöründe ve bununla birlikte birçok sektörde sert yapısından dolayı kullanılan platinin gramı 48 Dolar.








13. Gergedan boynuzu - 55 Dolar/Gram




Yüksek miktarda keratin içeren boynuz, saç dökülmesinin tedavisi amacıyla çokca üründe kullanılmıştır. Ateş ve ağrı tedavisinde kullanımının yanı sıra, cinsel gücü arttırdığı ve afrodizyak etkisi sağladığı gerekçesiyle bazı cinsel gücü arttırıcı ilaçlarda da kullanılır. Pahalı olmasının dışında, oldukça kötü şartlarda gergedanların boynuzlarının kopartıldığı, çoğu gergedanın ise katledildiği fotoğraflarla kanıtlanmıştır. Gramı ise 55 Dolar.








12. Crème de la Mer - 70 Dolar/Gram




Günlük kullanımda yaşlanma etkilerini geciktiren bu mucizevi krem zengin kadınların vazgeçilmezi durumunda.








11. Eroin - 110 Dolar/Gram




İlk kez 19. yüzyılın sonlarında Bayer firması tarafından öksürük ilacı olarak üretilen madde, ilerleyen zamanlarda tıbbi alanda kullanılmak için üretilen çoğu madde gibi amacından saptı. Günümüzde uyuşturucu özelliği nedeniyle kullanılan eroin, kullanan kişiyi 3-4 kullanım sonrasında bağımlı hale getirmektedir. Ve bu bağımlılığın sonucu yüksek ihtimalle ölüm olmaktadır. Gramı ise 110 Dolar.








10. Metamfetamin - 120 Dolar/Gram




Bir zamanlar obezite tedavisinde de kullanılan uyuşturucu özelliklerinin yanı sıra, vucütta ve zihinde derin yaralar bırakan metamfetamin, kullanıldığı anda insana inanılmaz bir güç ve dayanıklılık verir. 2. Dünya savaşı sırasında bazı askerlere güç vermesi için kullandırılan bu madde, eroin, kokain ve birçok uyuşturucu maddeden daha zararlıdır. Matamfetamin, bağımlısı olan insanların kemiklerini ortaya çıkaracak derecede zayıflatır. Gramı ise 120 Dolar.








9. Kokain - 600 Dolar/Gram




Güney Amerikalı yerliler koka bitkisinin tek bir yaprağını çiğneyerek, içindeki özü zinde kalmak, sağlıklı yaşamak ve soğuktan korunmak amacıyla kullanıyorlardı. Fakat ilerleyen zamanlarda bu bitkiyi konsantre hale getirip, bir takım kimyasallarla karıştırıp bugünkü hali olan kokaine dönüştürdüler. Kullananları psikolojik olarak bağımlı hale getiren ve direkt sinir sistemini etkileyen pahalı bir uyuşturucu olan kokain, diğer tüm uyuşturucular gibi oldukça zararlı. Gramı ise 600 Dolar.








8. LSD - 3.000 Dolar/Gram




Lizejik asit dietilamidi, kısaca LSD. İlk olarak Albert Hoffman tarafından 19 Nisan 1943 tarihinde, çavdar üzerinde yetişen bir tahıl mantarı olan ergottan türettiği ergotamineden sentezlendi. Hoffman LSD'yi kendi üzerinde deneyerek yaşadıklarını ve gözlemlerini 'My Problem Child' adlı kitabıyla okuyuculara aktardı. 1947 senesinde Santos laboratuarları tarafından Delysid adıyla şizofreni tedavisinde kullanılmak amacıyla piyasaya sürüldü. Fakat 1960 senesinde kullanımın amacından sapması nedeniyle, yasaklandı. Tıp dünyasında bilinen en güçlü halüsinojen olan LSD, 28 gramının 300.000 kişiyi amiyane tabirle uçurması nedeniyle zihin ve psikoloji kontrolü adı altında CIA tarafından çeşitli deneylere konu edildi. CIA deneyleri dışında başka deneylerde de kullanılan LSD, 'musth' etkisini ölçmek için Tusko adlı bir file 297 mg enjekte edildi ve Tusko LSD'yi aldıktan kısa bir süre sonra yere yıkıldı ve hayatını kaybetti. Gramı ise 3.000 Dolar'dır.








7. Plütonyum - 4.000 Dolar/Gram




Dünya üzerinde bilinen en zehirli kanserejon maddedir. Doğal haliyle sadece Afrika'da bulunan plütonyumun 500 gramının yeryüzüne çıkarılıp, eşit olarak ülkelere dağıtıldığında tüm insanlığın akciğer kanserine yakalanabileceği söylenmektedir. Etkisi ise 240.000 yıl sürmektedir. Atom bombası yapımında, eski model uydu ve uzay araçlarında yakıt olarak kullanılmıştır. 1940 senesinde dört profesör tarafından yapılan 152 cm'lik atom hızlandırıcısı içerisindeki uranyum ve döteryum bombardımanı sonucunda elde edilen toksik element, nükleer atık olarak yapay bir şekilde de meydana çıkmaktadır. Bu atıklar ise denetlenmektedir fakat denetimler ne derece sağlıklı ve gerçekçidir bilemiyoruz. 2004 senesindeki nükleer atık denetiminde 30 kilogram ile 2003 senesine göre 10 kilogram fazla olan maddenin, 1 senede 10 kilogram nasıl arttığı konusunda yetkililer açıklama yapmamıştır. Gramı 4.000 Dolar'dır.






6. Taaffeite taşı - 20.000 Dolar/Gram




Leylak renkli değerli bir taş olan taaffeite taşı, Richard Taaffe tarafından bulunmuştur. Magnezyum, alüminyum ve berilyumdan oluşur. Elmastan daha nadir olarak bulunan bu taşın gramı ise 20.000 Dolar'dır.








5. Trityum - 30.000 Dolar/Gram




Radyoaktif hidrojen izotopu olan trityum, doğal olarak oluşabildiği gibi, yapay olarak da oluşabilmesi mümkün olan renksiz, kokusuz ve havadan daha hafif bir gazdır. Bu element beta ışıması yaparken etrafa saçtığı elektronlar fosfor ile kullanıldığında uzun seneler başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan ışıyabilen bir malzemeye dönüşür. Sinema salonlarında veya çoğu yerde gördüğümüz 'acil çıkış' tabelaları trityum kullanılarak yapılmıştır. Aynı zamanda hidrojen bombası yapımında da kullanılmaktadır. Gramı 30.000 Dolar'dır.








4. Elmas - 65.000 Dolar/Gram




Elmas, bilinen en sert maddelerden değerli bir taştır. Sert olması, bir elmasın sadece bir elmasla kesebileceği örneğiyle anlaşılabilir. Karbon elementinin bir modifikasyonu grafit, bir diğeri ise elmastır. Orjinal elmasın sadece Kimberlit Bacaları'nda bulunduğu iddia edilmektedir. Fakat burda da orjinal elmas bulmanın olasılık hesabı 40 milyonda bir olarak ortaya atılmıştır. Sanayi elması olarak rengi ve biçimi açısından bir değer ifade etmeyen elmas da bulunur ve çeşitli sektörlerde kullanır. Günümüzde ise ziynet eşyası, yüzük taşı olarak kullanılmaktadır. Gramı 65.000 Dolar'dır.






3. Painite - 300.000 Dolar/Gram




Painite sadece Mynmar'da nadir olarak bulunan borat minarelidir. Borat bor asidi ve bir oksidin birleşimiyle oluşan tuzdur. İçindeki demir miktarına göre kahverengi, turuncu ve kırmızı renkleri bulunabilir. Pahalı kristallerden biri olan painitenin gramı 300.000 Dolar'dır.








2. Kaliforniyum 252 - 27 Milyon Dolar/Gram




Sembolü CF, atom numarası 98 olan radyoaktif metalik bir kimyasal element kaliforniyum, ilk kez 1950 senesinde Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'deki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Çok sınırlı miktarda bulunduğu için kullanım alanı da oldukça sınırlı olan element, nükleer reaktörlerin başlatılmasında fisyon parçacıkları kaynağı olarak kullanılır. Bunun yanında altın ya da gümüş arama çalışmalarında nötron kaynağı olarak da kullanımı vardır. Her yıl sadece ABD ve Rusya'daki merkezlerde miligram ölçüsünde sentezlendiği için, gramı 27 Milyon Dolar'dır.






1. Antimadde - 62.5 - 100 Trilyon Dolar/Gram




Maddenin ters ikizi. Paul Dirac denklemiyle ortaya çıkmış ve daha sonraki gözlemlerle de varlığı kanıtlanmıştır. Big bang kuramına göre evren bir toz bulutu iken, madde ve antimadde etkileşim haline girer ve bu iki elementin çarpışması sonucu ortaya çok büyük bir enerji çıkar ve ortaya çıkan bu büyük enerji ile evren büyümeye başlar. Tarihi tam olarak bilinmese de, Sibirya'ya antimadde parçasının çarptığı düşünülmektedir. Amerikan Astronomi Cemiyeti'nin son araştırmasına göre fırtınaların üzerinde karşıt madde oluşmaktadır. Şans eseri Fermi uzay teleskopuyla gözlemlenen bulgu, karşıt maddenin ilk kez doğal yollalarla oluşabileceğini ortaya çıkartmıştır. Cern'de saniyenin onda biri kadar bir süreliğine vakumlu bir ortamda incelenme imkanı bulunan antimaddenin (anti hidrojen-anti helyum) üretimi sırasında gereken enerji miktarı oldukça fazla olduğundan, büyük uğraşlarla, çok az miktarlarda bilimsel deneyler için üretilebilmektedir. Fakat ilerleyen senelerde üretim için gerekli enerji sağlanabildiğinde, 1 kilogram uranyumun yakılmasıyla elde edilen 82 milyon joule enerji, 1 kilogram antimadde ile 9 milyar joule seviyesine gelecektir. Bu da insanlık için oldukça önemli bir adım anlamına gelir. Ve gramı 62.5 yada 100 Trilyon Dolar seviyesindedir.
 
İ

İsrâ

Trüf mantarı köyümüzün hemen karşısında bir ormanda bulundu.
İnşAllah yakında zengin olacağız :)
 

Son mesajlar