Çocukların İzleyebileceği Müspet ve İslâmi 10 Çizgi Film

Zeynep

Sp Kullanıcı
1 Ağu 2017
738
62
Günümüz dünyasında çocuklar için vazgeçilmez bir hale gelen çizgi filmler doğru seçilmedikleri takdirde evlatlarımızın hem hayal dünyalarının hem de maneviyatlarının tahribatına sebebiyet vermektedir. Çocuklarımız belli bir yaşa gelmeleri neticesinde çevrelerinin de etkisiyle bu görüntülere merak sarmaktadır. Ebeveynler olarak ne kadar önüne geçmek istesek de belli bir süre sonra buna muktedir olamıyoruz. Günümüz kanallarının çizgi filmleri kapitalist sistemleri ile açık-kapalı subliminal mesaj varlığı dikkat edilmeksizin Avrupa merkezli olarak çocuklara sunuluyor.

Bizlerde bu hassasiyete önem veren insanlar için çalışma yapmaya karar verdik. Ahir zamanda olduğumuzun bilincinde olarak “Yanmadan ısınmayı öğrenerek” çocuklarımızın da hayal dünyasına zarar vermeden manevi alt yapısını oluşturacağımız çizgi filmleri birer örnekleri ile size sunacağız. Haydi bismillah deyip başlayalım.



[h=4]1. Keko[/h][h=4][/h]

Bu şirin karakter izleyici çocuklar için çok güzel islami temel bilgiler vermektedir. Bu çizgi film genellikle 8 karakter üzerinde dönmektedir. Anne-babası, ablası, dedesi ve küçük kardeşi Bebo aile bireylerini oluşturmakta ve hemen yakınlarındaki komşu ve oğullarıyla geçen diyalogları göstermektedir. Bu çizgi film çocuklarımıza manevi ve ahlaki değerleri güzel bir şekilde anlatmaktadır.


[h=4]2. Şeker Hoca[/h][h=4][/h]


Bu sevimli karakter dedemiz, Nasreddin Hoca karakteriyle özdeşleştirilmiş ve ismine de Şeker Hoca denmiştir. Gerçekten görüntüsüyle de çocukların dikkatini çeken sevimli mi sevimli tonton mu tonton Şeker Hocamız bölümlerinde çok güzel dersler vermektedir. Bilindik Nasreddin Hoca fıkraları ile birlikte farklı konuları da içermektedir. Belli karakterler çevresinde oluşturulan bölümler çocuklara güzel kazanımlar bırakmaktadır. İslami değerleri içerisnde barındırmaktadır. Hem eğitip, hemde güldürmektedir.


[h=4]3. Taha İle Tırtıl (Vav Çocuk)[/h][h=4][/h]


Genelde 2 karakter üzerinde yoğunlaşılmış bir çizgi film. Karakterin birinin adı Taha; diğerinin adı Tırtıl. Çocuklar için dini bilgiler vermenin yanında hayvanlar ve doğa üzerinde meydana gelen olayları, bilmeleri gereken bilumum bilgiyi çocukların anladığı dilde anlatarak, tefekkür etmelerine zemin oluşturmaktadır.

[h=4]4. Barbaros Hayrettin Paşa[/h][h=4][/h]


Bu çizgi film adı üstünde Barbaros Hayrettin Paşa’nın hayatı uyarlanarak hazırlanmıştır. Asıl adı Hızır Reis olan Barbaros Hayrettin Paşa Yavuz Sultan Selim Han’ın önemli deniz komutanlarındandır. Önemli başarılara imza atan Hızır Reis çizgi filmi tarih bilgisi vermesi yanında tarihi öğreterek de değerlerimize sahip çıkmaya yönlendirmektedir.


[h=4]5. Semerkand Vefa Çizgi Filmi[/h][h=4][/h]


Yine bu çizgi filmde bir kısım çocukların birbiri arasında geçen ilişkileri anlatmaktadır. Yaşananlarla iyiliğin, güzelliğin ve tarihi bilginin içiçe paylaşıldığı ve çocuklarımıza birtakım değerlerin aktarıldığı görünmektedir.


[h=4]6. Semerkand Mesneviden Öyküler[/h][h=4][/h]


Bu seride mesneviden kıssalar çizgi filme uyarlanarak çocukların faydalanması sağlanmış. Temel bir karakter yok. Kıssadan hisse babında 4-5 veya 6 dakikalık kısa dakikalar şeklinde hazırlanmıştır. Çocuklarımızın bunlardan da feyizli bereketli kazanımları olacağı inancındayız.


[h=4]7. Maydonoz Soruyor[/h][h=4][/h]


Maydonoz adlı bu merkezi karakter, bizlere bitkilerin, meyvelerin, içeçeklerin; dahası tüm yiyeceklerin faydalarını anlatıp, çocuklarımızı bilgilendiriyor. Aralarında geçen tatlı ve bilgi dolu konuşmaları çocuklarımız sıkılmadan izleyeceklerdir.


[h=4]8. Yusufun Dünyası[/h][h=4][/h]


Yusuf’un Dünyası, çocuklarımıza dinimizin temel öğretilerini hayatımızdan örneklerle izleyiciye sunuyor. Yusuf; dedesi, babası, annesi ve kardeşleriyle yaşadığı tecrübeleri bizlerle paylaşıyor.


[h=4]9. Hikayelerle Çocuklara 40 Hadis[/h][h=4][/h]


Hikayelerle 40 Hadis, Diyanet İşleri Başkanlığının oluşturduğu bir projedir. Sade ve basit bir dil ve görsellerle izleyiciye sunulup, hadislerin bizlere aktarılması sağlanmaktadır. Hem küçüklerin, hemde izleyip; ibret alması, mukayesede bulunması açısından büyüklerin de izleyebileceği bir yapıya sahiptir. Çocukların ahlaki gelişimi düşünerek ele alınmış bu çalışma gerçekten onlara büyük katkılar sağlayacaktır.


[h=4]10. Bilim Hazinesi[/h][h=4][/h]


Bilim Hazinesi isimli çizgi filmde ise; Müslüman bilim adamlarının bilim adına yaptıkları çalışmaları, icatları ve buluşları içermektedir. Böylelikle çocuklarımızın sayısızca çizgi filmin olduğu ama hiçbir amaç içermeyen, aksine onlara kat be kat zararı dokunan o filmlerin yerine; daha küçük yaştan itibaren düşünmeyi, akıl yürütmeyi, tefekkür etmeyi öğreten bu çizgilerle büyümesi ahir zamanda yanmadan ısınabilmenin yegane çaresidir. Elbette bir sınır koyarak ve beraberce bunları izleyip, yorumda bulunarak izlenmesinde fayda vardır.



Bu çizgi filmleri de özellikle Youtube ve benzeri platformlardan izletirseniz, başka bir içeriği uygun olmayan videolara geçiş yapması olağandır. Bu duruma dikkat etmenizde fayda var. Kendinize bir liste oluşturmanız en iyisi gibi görünmekte. Rabbim yavrularımızı dinine, vatanına milletine bağlı bireyler olmasını ve hem dinen hem de ilmen faydalı işler yapmalarını nasip etsin. Selam ve dua ile…

https://suffagah.com/cocuklarin-izleyebilecegi-muspet-ve-islami-10-cizgi-film?fbclid=IwAR0k_-Vf1CGRb4bpZIQoPGuHsUigRUZRntAsEaK3QcOOlpe5w8xjBIW33GY
 

Son mesajlar