Doğru bilinen yanlışlar

Zümrüt

Sp Kullanıcı
30 Ocak 2017
1,175
3,301


İnsanların kalıplaşmış değer yargılarını kırmak zordur. Hele bir de doğru bilinen yanlışlar vardır ki bilerek hata yapmamızı sağlar. Çocuk eğitiminde ve aile içi iletişimde bu durum telafisi zor durumlara yol açabilir. Anne babaların da sık kullandığı doğru bildiği yanlışlar elbette var. Bakalım neler bu vazgeçemediğimiz yanlışlarımız.



  • Çocuk anne babanın sözünü dinlemediği zaman cezalandırılır. Yanlış. Ceza kavramı uzmanlar tarafından da sıkça tartışılan geçerliliği tespit edilememiş bir disiplin yöntemidir. Ceza kavramının sürekli kullanıldığı bir ev ortamı çocuğun baskı altında hissetmesine ve anne babasına öfkelenmesine yol açabilir . Bunun yerine ev kuralları çocukla belirlenir ve uyulmadığı zaman sonuçları çocuğa önceden bildirilebilir. Ev kurallarına anne babayla ilgili maddeler de konulmalı ve onlar da kurallara uymadığında sonuçlara uymalıdır. Ceza kelimesinin sıkça telaffuz edilmesi tehdit unsuru olarak kullanılması anne baba çocuk arasındaki diyaloğu zedeleyebilir. Ceza yerine kuralların sonuçları kavramı kullanılabilir.
  • Anne babasının isteklerini uyguladığında çocuk hediye ile ödüllendirilmelidir. Yanlış. Ödül, eğitimde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Ancak maddi ödüller ve koşullandırmalar olumlu davranışı gölgede bırakabilmektedir. Ödül kavramı da sık ve yanlış kullanıldığında çocuğun hayatı algısını zedeler. Zamanla her olumlu davranışının maddiyatla karşılanmasını bekleyebilir. Maddi ödüller yerine manevi ödüller vaat edebilirsiniz. Pikniğe gitmek, sinemaya gitmek, birlikte balık tutmak gibi aktivitelerle hem çocuğunuzu keyiflendirir hem de birlikte etkin zaman geçirebilirsiniz.
  • Küçük bir tokat dayak sayılmaz. Yanlış. Dayak , fiziksel güç uygulamaktır. Kategorilendirmek yanlıştır. Küçük bir tokat da şiddet içerir. Canlılar içinde kendi yavrusuna kasıtlı şiddet uygulayan tek canlı insanoğludur. Sonrasında anne babanın yaşadığı pişmanlık çok olsa da şiddete maruz kalan çocuğun hayal kırıklığı zamanla öfkeye dönüşecektir.
  • Derslerinde daha iyi olması için başarılı arkadaşları örnek gösterilebilir. Yanlış.Her çocuk kendine has özelliklerle dünyaya gelir. Her canlı kıymetli ve biriciktir. Ebeveynler örnek göstermek isterken kıyaslama yapıverirler . Hiç kimse kıyaslanmaktan hoşlanmaz. Hele uzun vaazlar sonunda , senin neyin eksik yaklaşımlarıyla çocuğun özgüveni anne babası tarafından parçalanır, yok edilir.
  • Spora sanata zaman ayırmasın, derslerinden geri kalır. Yanlış. Gelişim tek taraflı değildir. Bir yöndeki gelişim diğer yönleri de olumlu etkiler. Spor yapan bir çocuk fiziksel olarak gelişirken sosyal gelişimi de hızlanır. Duygusal ve zihinsel gelişim de olumlu olarak etkilenir. Sanatla uğraşan bir çocuk kendini ifade etmenin mutluluğunu yaşar. Bu durum da O'nu mutlu ve başarılı kılar. Hayat planlamasını yaparken yardımcı olmanız derslerindeki başarısını olumlu etkileyecektir.

Aslında hiç de zor değil çocuklu hayat. Onlar büyüdükçe dertleri de büyüyor diye yakınıyoruz kimi zaman. Küçük bir detay tüm bunları daha iyi anlamamızı sağlayacak aslında. Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan karşındakine de o şekilde davran. Elbette ki anne babalar tüm iyi niyetleriyle yaklaşıyorlar yavrularına . Unutmayın olumlu örnek olmaya çalışırken tüm zorlukları uzun vadede daha kolay atlatabiliriz...
 

elem

Biiznillâh
Sp Kullanıcı
29 Ocak 2017
514
158
Bütün bu bilgiler güzelde her şey öyle kitaplarda yazıldığı gibi olsa keşke.

Her çocuk farklı ve kendine özeldir.

Aynı davranışlardan aynı tepkiyi göremiyoruz.

Çocukları bazı kalıplara sokmak mantıksız ve zor.

Kısacası evdeki hesap çarşıya uymuyor. :)
 

Zümrüt

Sp Kullanıcı
30 Ocak 2017
1,175
3,301
Bütün bu bilgiler güzelde her şey öyle kitaplarda yazıldığı gibi olsa keşke.

Her çocuk farklı ve kendine özeldir.

Aynı davranışlardan aynı tepkiyi göremiyoruz.

Çocukları bazı kalıplara sokmak mantıksız ve zor.

Kısacası evdeki hesap çarşıya uymuyor. :)
Her çocuk farklı karakter ve huylarda evetkt:)

Hassas bir konu ebeveynler olsun,öğretmenler olsun Rabbim yardım eylesin..

Rabbime kul,efendimiz (s.a.v) ümmet,ve ülkemize hayırlı evlatlar yetiştiririz inşAllah..gull
 

Son mesajlar