Zekât hesaplaması nasıl yapılır?

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
[h=1]Zekât hesaplaması nasıl yapılır?[/h]

Soru: Hocam, ben zekât hakkında bilgi almak istiyoru. Ben 2 yıllık evliyim ve eşimin takıları var. Arabam var arabanın yarısı kadar ve vs. Borçlarım var ben ne şekilde zekat hesaplaması yapacağım yardımcı olursanız sevinirim.


Cevap: 1- 81 gram altını baraj olarak belleyin. Zekâtın gerekip gerekmediği bu rakamla ortaya çıkacak.

2- Siz ve eşiniz iki ayrı kişiniz. Tıpkı namazda olduğu gibi zekâtta da birinizin ibadeti diğerini ilgilendirmemektedir. Herkes kendi sorumluluğunun gereğini yapacak. Buna göre bir hesap yapın.

3- Evinizdeki eşyalarınız, binek vasıtanız, iş yeriniz varsa o iş yerindeki alet ve takımlarınız zekât konusu dışındadır.

4- Borçlarınızı, tahakkuk etmiş faturaları, taksitleri biriktirin. Bunları birikiminizden düşün.

5- Elinizde para, çek, veya benzeri değerli kâğıt olarak 81 gram altın muadili bir rakam kalıyorsa ve bu rakam bu baraj üstü olarak bir yıldır elinizde ise siz zekât vereceksiniz.

6- Bu durumda elinizdeki borçlar düştükten sonraki net rakamın yüzde iki buçuğunu zekât verin.

7- Bu sizin için ve eşiniz için iki ayrı kişilik olarak hesaplanacak. Mesela eşiniz vermesi gerekirken siz vermeyebilirsiniz. Ortak bir bütçe olmaz.

Allah Teâlâ kabul buyursun.


Nureddin Yıldız

https://www.fetvameclisi.com/fetva-zekat-hesaplamasi-nasil-yapilir-83662.html
 

Yaren

Fesleğen
Sp Kullanıcı
30 Ocak 2017
4,706
7,257
Hiçbir şey anlamadığımı itiraf edeyim;kadın ve erkeğin hesabı nasıl ayrı,burada takılar ya da anne-babadan kalma mülkler kasdediliyor sanırım ama ailede bunlar ayrı olur mu,sonra orta sınıfın borcu hiç bitmez ki,bu hesaba göre hiç zekat verilmez gibi..Örneğin 50 000 TL'si var o fiyattaki arabayı almayıp daha pahalısını alıyor ve borcum var deniyor..
 

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
Kadın ve erkeğin malları ayrı olduğu için ayrı hesaplanır.

Zekat bir imtihan vesilesidir. Kimi bahane bulur vermez kimide zekat düşmediği halde vermeye çalışır. Rabbim zekat ibadetini hakkıyla yapanlardan eylesin ins.
 

Son mesajlar