Kadinin Hayirlisi Kimdir

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
KADININ HAYIRLISI KİMDİR

Bir erkek, alacagi kadinin hayirli olmasini isterse onda şu hususlari aramalidir. Cenab-i Hakk´a ibadetini birakmayan, kocasina itaatte kusur etmeyen ve onun kazancini sacip savurmayan, dünyaya getirdigi cocugunu İslami terbiye üzerine yetiştiren, iffet ve haya sahibi bir hanim olmalidir.

Zamanimizda bir cok kimseler, alacagi kadinin serveti veya maaşi olup olmadigini araştirmaktadir. Büyük velilerden Süleyman Darani hazretleri şöyle demektedir: “İyi bir kadin, dünya metai degil, ahiret saadetidir.”

Resulullah Efendimize “Ey Allah´in Resulu, kadinin hayirli olani hangisidir?”diye sorulmuştu. Resul-i Ekrem Efendimiz buyurdular ki:

“(Kocasi yüzüne) baksa onu memnun eden, bir şey emretse itaat eden, nefsinde ve malinda, hoşlanmayacagi bir işle, kocasina muhalefet etmiyendir.”(Selamet Yollari c. 3, s. 241)

Asik suratli, gecimsiz ve her zaman münakaşaya yol acan bir kadin, hayir getirmez. Hz. Lukman ogluna şöyle ögüt vermiştir: “Oglum! Kötü kadindan sakin. O seni vaktinden evvel kocatir.” İnsanin en cok takdir edilecek yönü, göze hoş görülen cihetleri degil, gönlün sevecegi taraflaridir. Bu itibarla bir kadinda en fazla takdire şayan meziyyet iffet, haya ve güzel huydur. Peygamber Efendimiz de bir hadis-i şeriflerinde bunu şöyle ifade buyurmaktadirlar:

“Dünyanin hepsi faydalanilacak bir şeydir. Dünya metainin hayirlisi iyi (huylu) kadindir.”(Feyzu´l-Kadirc. 3, s. 548)(İslam´da Kadin ve Aile, Sf. 21-22/Mehmed Emre)
 

Son mesajlar