Evlilik İbadet Midir, Muamele Midir?

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,679
EVLİLİK İBADET MİDİR, MUAMELE MİDİR?

Cenabi Hakk´in emri olmasi bakimindan incelenecek olursa evlenmek bir ibadettir. Zira :

a)Evlenmek nafile ibadetle meşgul olmaktan üstündür. Hem evlenmek, hem de nafile ibadetle meşgul olmanin hepsinden üstün oldugunda şüphe yoktur. Ancak bunlarin her ikisini birden yapmaya gücü yetmeyen bir kimse, evlenmeyi nafile ibadete tercih eder. Zira İslamin şarti olan beş vakit namaz, oruc, hac ve zekat vazifelerinden sonra, evlenmekle iştigal, kendini nafile ibadete vermekten daha faziletlidir.

b)Evlilik, nefsi zinadan korumaya yardim eder. Zina, dinen haramdir. İnsani haramdan koruyan bir ş eyin ibadet olmasi gerekir.

c)Evlenmekte Resulullah Efendimizin sunnetiyle amel etmek vardir. Zira Peygamber Efendimiz “Evleniniz, cogaliniz” buyurmuştur.O yüce Peygamberin sunnetine yapişmak ibadetin ta kendisidir.

d)Evlilik, ahlakin yükselmesine yardim eder. Zira bekar insan, ancak kendi nefsini düşünür; ne yiyeyim, ne giyeyim, nerede gezeyim diye meşgul olur. Evli olan kimse ise, kendisiyle birlikte aile fertlerinin gecimlerini düşünür. Muhtaclara yardimci olmayi icinde bir arzu olarak duyar.

Evliligin kadinla yapilan bir akid olmasi, kadina mehir verilmesi, nikah yapilirken şahide ihtiyac bulunmasi, nazari dikkate alindigi takdirde, evlilik bir muamele olarak görülecektir. Şu halde nikahin iki cephesi vardir: Hakka dönük olan cephesiyle ibadet; kadina dönük olan cihetiyle muameledir.(İslam´da Kadin ve Aile Sf. 17/Mehmed Emre)
 

Son mesajlar