Krizden çıkışın manevî dinamiği

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
KRİZDEN ÇIKIŞIN MANEVÎ DİNAMİĞİ

Gerek bireylerin gerekse toplumların yaşadığı krizlerden çıkışın tek yolu Kur'an'a göre takva'dır. Yani sakınmak, korunmak. Neden sakınmak? Allah'ın emir ve yasaklarına aykırı hareket etmekten, O'nun rızasını kaybetmekten, O'nu kızdırmaktan, azabını celb etmekten kaçınmak.

Takva öyle bir şeydir ki, bütün kapıların kapandığı anda Rabbimiz takva sahibine ummadığı yerden kapılar açar, onu hiç hesap etmediği kaynaklardan rızıklandırır.

"Kim [Allah'ın emir ve yasaklarına yapışmak suretiyle] Allah'a karşı gelmekten sakınırsa Alllah ona bir çıkış yolu ihsan eder. Ve ona beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah'a güvenirse O, ona yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur." (Talak, 3-4)

"Kim Allah'a karşı gelmekten sakınırsa Allah onun kötülüklerini örter ve onun mükâfatını arttırır." (Talak, 5)

Demek ki kullar bütün kapıları kapattığında takva sahibine Allah bütün kapıları açıyor. Onu kendi hazinesinden rızıklandırıyor.

Toplumlar da böyle. Eğer bir toplum takvaya sıkı sıkıya sarılırsa Allah onlara göğün ve yerin bereket kapılarını açıyor. İşte şöyle buyuruyor Rabbimiz:

"[Helak ettiğimiz] ülkelerin halkı iman edip takva sahibi olsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık." (Araf, 96)

Öyleyse kim ki birey veya toplum olarak içine düştüğü krizden kurtulmak istiyorsa takvaya sarılsın. Allah'ın emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakınsın. Hayatını bütünüyle İslam'a bağlasın. İşte o zaman gerçek Süper güç olan âlemlerin Rabbi, kendi nezdinden umulmadık şekilde bütün kapıları açacak, yerin ve göğün bereketini yağdıracaktır.

Rabbimiz birey ve toplum olarak takvaya sarılmayı ve her türlü krizden sıyrılıp krizleri fırsata çevirmeyi cümlemize nasip eylesin.

(Soner Duman/01.Zilhicce.1439/12.Ağustos.2018/Pazar)
 

Son mesajlar