Bir El Becerisi Edinmek Neden Önemlidir?

Mutlu

Sp Kullanıcı
25 May 2018
277
24
[h=1]Bir El Becerisi Edinmek Neden Önemlidir?[/h]Eğer gençseniz ya da evliyseniz ya da çocuklarınız varsa ya da yaşınız ilerlemişse, en nihayetinde nefes alıyorsanız ve birazcık vaktiniz varsa bu yazımız sizin için.

İnsan fıtratı gereği çalışmak üzere yaratılmıştır. Bu manada baktığımızda boş durmak, boş vakitleri çoğaltmak insana hep zarar getirir. Çünkü boş vakit, tehlikeli vakit demektir. İnsan en yapılmaması gereken şeyleri tutup bu vakitlere yerleştirir. Öyleyse bu durumun ihtimalini dahi ortadan kaldırmak gerekir. Nitekim Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vessellem şöyle buyurmuştur; “İki nimet vardır ki insanların çoğu bunlar hususunda aldanmıştır, kıymetini takdir edip onları değerlendirmekten mahrumdur. Bu iki önemli nimet; sağlık ve boş vakittir.” [Buhari, Rikak, 1, 60; Tirmizi, Zühd, 1; İbn Mâce, Zühd, 15; Müsned, 1/344]

[h=4]1. Neden bir el becerisi edinmeliyiz?[/h][h=4][/h][h=4][/h]
Bize boş vakit kavramı yakışmaz. Bize bu vakitleri anlamlı ve bereketli bir şekilde doldurmak yakışır. Evvela dua ve ibadeti artırmak gerekir. Bundan sonra kalan vakitlerimizi de kendimizi geliştirmeye adayabiliriz. Herhangi bir el beceresi edinmek insanı diri tutar. Bu beceriyi geliştirme, gelişimini takip etme, yenilikleri deneme, bir noktadan sonra kullanılabilir hale getirmek bize aktif uğraşlar sunar. Bu konu yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de değerlidir. Öyle ki herkesin çocukluğunda edindiği bir becerisi olsa, yetişkinliğinde ustalaşmış olurdu. Ancak geç kalmış değilsiniz. İnsan isterse yapabilir.




[h=4]2. Bu beceri ne işimize yarayacak?[/h][h=4][/h][h=4][/h]
Öncelikle bir beceri edinmek ve bununla uğraşmak insan hücrelerine hareketlilik verir. Bu da sizi sinir, stres, sıkıntı gibi olumsuz etkenlerden korur. Yanı sıra kimin ne olacağı belli olmaz. İnsanın elinden gelen bir işi, ikinci bir planı olması gerekir. Yine bu becerinizi yardım işlerinde de kullanabilirsiniz. Vakıflar, dernekler kermesler yaparlar ve bu kermeslerde hep el emeği yapılan ürünler satılır.




[h=4]3. Çocuklara nasıl katkısı olur?[/h][h=4][/h][h=4][/h]
Çocuklar öğrenme üzerine yoğunlaşmışlardır. Ne verirseniz alırlar. Çocuğunuzu keşfetmeye çalışın. Nelere ilgisi olduğunu, nelerden haz duyduğunu biraz gözlemleyin. Buna ilişkin bir uğraş sunduğunuzda, sandığınızdan daha müthiş işler çıkaracaktır ortaya. Bu sayede çocuklarınızın el-göz koordinasyonu, küçük-büyük kas becerileri gelişecek; dikkat süreleri artacak, enerjisini doğru kullanmayı öğrenecektir. Herhangi bir uğraşın çocuğa kattığı ve ileride göreceği yararları saymakla bitiremeyiz. Bu çocuğun ilgi alanına göre spor olabilir, el beceresi olabilir, zeka işi olabilir, her şey olabilir ama bunu doğru tanımlamak ve güzel bir yola yönlendirmek sizin elinizde.




[h=4]4. Ailecek nasıl değerlendirebiliriz?[/h][h=4][/h][h=4][/h]
Aile bireylerinden herkes kendi becerisine ait ürünleri alır ve düzenli günler ayarlarsınız. Bir masada herkes kendi ürününü yaparken aynı zamanda sohbet edersiniz. Daha sonra ailecek dahil olduğunuz bir hayır vakfına bunları götürebilirsiniz. Böylece çocuklarınızda emek vererek yaptıkları şeylerin kıymetli olduğunu ve yarar sağladığını görür, öğrenirler. Bu sayede bir nevi ailecek sadaka da vermiş olursunuz inşAllah.




[h=4]5. Peki bu beceri ne olabilir?[/h][h=4][/h][h=4][/h]
Aslında bu konu tamamen size kalmış bir şey. Yani kendinizi tanıyor olmanız önemli. Ne yapmaktan hoşlanırsınız, neye yeteneğiniz var ya da en çok yapmak istediğiniz ama denemediğiniz şey nedir? Bunlara pek çok cevap verilebilir ama biz el becerisi açısından bakacağız. Hani otururken, yalnızken, ev işlerini bitirince dinlenirken, öyle hemencecik çıkarıp yapacağınız terapi gibi el altında olmasını istiyoruz. Bunlar,

* Örgü olabilir,
* Kağıt işleri olabilir,
* Boncuk işi olabilir,
* Artık malzemelerle çalışma olabilir,
* Dikiş olabilir,
* Ahşap boyama olabilir,
* Tasarım olabilir,
* Tamir, icat olabilir,
* Çizim, yazım işleri olabilir.




[h=4]6. Birkaç örnek verelim[/h][h=4][/h][h=4][/h]
Mesela sizin eliniz örgüye yatkın diyelim, biraz internete bakının, küçük patikler, atkılar, süsler, çantalar vs bir sürü materyal var. Seçin ve başlayın, önce ördüklerinizi hediye edin, daha sonra ilerledikçe değerlendirebilirsiniz. Çocuklar açısından, alın kızınızı yanınıza. Eskiden tüm kızlar yazları örgü örerdi, şimdi liseli kızlar örgü bilmiyor. Oturtun kızınızı ve örgü öğretin, onunla modeller seçin ve deneyin, vaktinize onu da dahil edin. Mutlu olacaktır.

Diyelim ki babasınız ve eliniz tamir işine yatkın. Alın oğlunuzu da yanınıza, bir şeyler tamir edin ve ona da anlatın, sohbet etmeye fırsatınız olur. Yanı sıra küçük devreler kurdurabilirsiniz, belki küçük icat denemeleri yapabilirsiniz. Hem ona bir beceri verirsiniz, hem de hayatına dahil olur, birlikte el becerinizi geliştirirsiniz. Babasınız ya da erkeksiniz diye becerinizin illa ki tamir olmasına gerek yok tabii, ahşap da olur, oturup kitap ayracı yaparsanız o da olur.




Kitap ayracı demişken, gençsiniz diyelim ya da yaşınız ilerlemiş de olabilir. Kağıttır, keçedir seviyorsunuz. İnternette bununla ilgili yığınla döküman var. Ucuz birkaç materyalle, kolay kesme biçme işleriyle bir sürü değişik ayraçlar yapabilirsiniz. Bir ilerisi katlama sanatı(origami) ile pek çok ürün oluşturabilirsiniz. Mesela kutular yapıp süsleyebilirsiniz. Yine kağıt işinden süs eşyaları yapabilirsiniz.

Geliştirmek sizin elinizde. Yeter ki isteyin ve deneyin. Bunca işimin arasında mı, demeyin. Onca işinizi bitirmek isteseniz daha az saatte bitirebilirsiniz kesinlikle. Bu tavsiyemiz size sakinleştirecek, sevdiklerinizle vakit geçirtecek, yalnızken düşünmenizi sağlayacak ve o dinlenme anı ya da küçük zamanlar dediğimiz ama hep tv veya değersiz şeylerle geçen o boş anları anlamlı hale getirecek. Yaptıklarınızı hediye için kullanmanız bile size sevap kazandırır, nasıl mı? Hediyeleşmek sünnettir.


Suffagah.com

 

Son mesajlar