3 Hadisle Kısa Ama Bereketli Kış Günleri

Mutlu

Sp Kullanıcı
25 May 2018
277
24
[h=1]3 Hadisle Kısa Ama Bereketli Kış Günleri[/h]


Maaş günlerimizin, fatura ödemelerimizin, taksitlerimizin, alacak ve vereceklerimizin işleyişi hep bir ekonomik ve takvimsel plana göredir. Birçoğumuz herhangi bir yakınımıza on lira dahi borcumuz olduğunda zamanında ve eksiksiz ödemek konusunda oldukça titizizdir. Peki iş Yüce Yaratıcımıza olan kulluk borçlarımızı ödemeye geldiğinde biraz gevşek ve umursamaz davranıyor olabilir miyiz? Kul haklarına riayet etmeye çalışırken, Allah’a olan haklarımızı ihlal ediyor olabilir miyiz? Maddi borçlarımızda iyi bir muhasebeci olduğumuz kadar manevi borçlarımızda da iyi bir muhasebeci miyiz? Dünyevi borç ve emanetlere sadık olduğumuz gibi uhrevi borçlarımıza da sadık mıyız sizce?
Eğer cevabınız “Pek değil” se Fahr-i Kainat Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vessellem)‘in bu üç güzel hadis-i şerifi hem mevsime, hem de tam size göre.

[h=4]1) Kış Müminin Baharıdır[/h][h=4][/h][h=4][/h]


Ümmül Fadl’ dan (Allah onlardan razı olsun) rivayetle Ebu Said El Hudri (R.A) Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi Vessellem) buyurdular:
“
Kış, müminin baharıdır.”

Hadis-i Şerif Meali, Kaynak: Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 75

Dışarıda yağan kar, müminin içindeki bahardır kış mevsimi. Güneşli havalar, kalabalık sahiller, deniz kenarları, dolan taşan kafeler, çay bahçeleri kısacası müslümanı rehavete sürükleyen ve dikkatini dağıtan sıcak ve uzun yaz günleri geride kaldı ve yerini kısa ve soğuk kış günlerine bıraktı.

Bu da sıcacık yuvamızda huşu içinde Kuran-ı Kerim okuyabileceğimiz, kısa günlerde bir abdestle birden fazla vakit namazı kılabileceğimiz anlamına geliyor.

Namaza henüz başlayan kardeşlerimiz için geçmişi telafi edebilmek ve namazlarını düzene sokabilmek adına da zamanlama harikasıdır kış mevsimi.
Namaza yeni başlayan kardeşlerimize tavsiyemiz; buluğ yaşını baz alarak günümüze kadar kılmadıkları namazlarının günde beş vakitten hesabını çıkartıp kendilerine namaz çizelgesi hazırlamaları ve bu namaz programlarına azami derecede sadık kalmalarıdır. Bundan öncesi için tövbe edip, bundan sonrası için hiçbir namazı kazaya bırakmamak adına Yüce Yaratıcı’ya söz vermeleri ve disiplinle namazlarına devam etmeleri, Yüce Yaratıcı’nın bu kardeşlerimizin istikrarını görmesinde ve affında etkili rol oynayacaktır.

Kulağa tüm bu muhasebeler zor gibi gelse de inanın din günü hesabı, dünya hesabına göre çok daha çetin geçecek sevgili kardeşlerimiz.

Hem bu kışın son kışımız olmadığının da bir garantisi yok ne yazık ki.

“İnsanlara hesap zamanı yaklaştı. Onlar ise hala gaflet içinde aldırmıyorlar. ” (Enbiya 1)
“Ey insan ve cin! Sizin de hesabınızı ele alacağız.” (Rahman 31)

.

[h=4]2) Kışın Oruç tutmak, Serin Bir Ganimettir[/h][h=4][/h][h=4][/h]


Enes (Radıyallahu anh) den rivayetle: Kainatın Efendisi (Sallallahu Aleyhi Vessellem) “Kışın oruç tutmak, serin bir ganimettir.” buyurdular.

Hadis-i Şerif Meali, Kaynak: Tirmizi, Savm, 74

Hararetin minimuma indiği kısa ve serin kış günlerinde zorlanmadan geçmiş ramazan oruçlarımızı tutabilir, amel defterimizdeki kaza hanemizi resetleyebiliriz. Önümüzdeki birkaç ay Rabbimize olan oruç borçlarımızı ödeyebilmek ve manevi sorumluluktan kurtulabilmek için bizlere adeta altın tepside sunulan fırsat niteliğinde. Zira İstanbul için iftar vakti şuan 16:55 . Geride bıraktığımız mübarek Ramazan-ı Şerifle kıyaslayacak olursak bu tam 4 saat daha az oruç tutmak demek oluyor. Oruçlu bir mümin için 1 dakikanın bile ne demek olduğunu hepimiz iyi biliriz. O halde gelsin Pazartesi Perşembe Oruçları:)

Kısalan günlerinin yanı sıra uzayan geceleriyle de mümin için ganimettir kış mevsimi. Uzun kış gecelerinde rahatlıkla teheccüd namazına kalkabilir, herkesin uyumasını fırsat bilerek gizli gizli Yaratıcıyla buluşabilir, onunla uzun uzadıya sohbet edebilir ve zikrullah ile meşgul olabiliriz. Öte yandan en büyük gafletlerimizden biri olan uykuya yetecek kadar da uzundur kış geceleri. Kabirde zaten çok uyuyacağımızı göz önünde bulundurmamız, uzun kış gecelerinin ibadet hayatımız açısından önem ve kıymetini idrak edebilmemizi kolaylaştıracaktır.


[h=4]3) Ademoğullarının Kalpleri Kışın Yumuşar[/h][h=4][/h][h=4][/h]


Muaz Bin Cebel’den (R.A) rivayetle; Resulallah (Sallalahu Aleyhi Vessellem) : “Ademoğullarının kalbi kışın yumuşar.”

Hadis-i Şerif Meali, Kaynak: Camius Sağir, 6149.

Adem babamız gibi bizler de topraktan yaratıldık. Bu anlamda kışın toprağın yumuşak ve sulak olması gibi, ademoğullarının da kalpleri kışın yumuşar. Yaz aylarında -çıplaklığın ve sıcaklığın hat safhada olmasıyla- nefsimizin çok daha azgın ve kontrolsüz olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Zira kendimizi kontrol etsek, çevremizi kontrol edemeyiz çoğu zaman. Bazı tesettürlü kardeşlerimizin bile yazın hararetli sıcağında tesettürlerinden ödün verdiğine ne yazık ki şahit olmuşuzdur. Lakin kış mevsiminde tabiatın Yüce Allah’ın “Settar” ism-i şerifiyle örtüldüğü gibi, insanlarında zaruri bir tesettüre girdiğini, bu bağlamda kalplerimizin anahtar deliği olan gözlerimize hakim olabilmenin kolaylaştığını görürsünüz. Bu da daha az günaha girmek ve daha az harama bulaşmak demek oluyor. Harama bulaşan kalplerin katılaştığı ve günahlara karşı tepkisizleştiği gibi haramlardan arınan kalpler de yumuşamaya başlıyor.

Özetle deriz ki:

Müslüman, havalar sert ve soğuk olsa da kalbini ısıtacak bir şeyler bulabilen, her ortamdan ve her koşuldan İslam’a pay çıkartabilen kişidir.

Rabbimiz Teala; dünya kışını ahiret baharı kılmayı, kışın bereketinden istifade edebilmeyi nasip etsin.

Fi Emanillah


Suffagah.com

 

Son mesajlar