Yeni bir yil ve zamani anlamak

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
YENİ BİR YIL VE ZAMANI ANLAMAK
Zaman, tarih boyu düşünülen, üzerinde felsefe yapılan bir konu olmuştur. Zaman, hareketten daha çok varlığın sayımı olsa gerektir. Bununla birlikte Hakiki Varlık, değişmekten ve sayımdan münezzeh olduğundan ve bizim anladığımız manada zamanlı bulunmadığından, var olanlardaki sayımın da esasında göreceli olması kaçınılmazdır. İnsanı yaratan Tanrı, onu zamanlı, yani vakitli bir varlık kılsa da ona bu göreceli durumdan kurtulabilme potansiyeli, yani ebedilik özelliği vermiş, onu akıllı bir varlık kılmıştır. Buna göre, kendi varlığının anlamını ve gayesini farkedebilen insan, hakiki fıtratı olan; ebedilik, mengülük şuurunu ve gerçek mutluluğu yakalayabilecektir. Bunun tek yolu ve vasıtası ise akıldır. İnsan, ancak aklını kullanıp zamanın mahiyetini kavradığında kendi maddi zamansallığının içinde bulunan metafizik zamansızlığını anlayacaktır. Bu açıdan "zaman" içinde yaratılışımızın hikmetini ve kıymetini bilmek gereklidir.
Zamana hakiki değerini veren insanın şuurudur. İnsan, aklına, dinine, mezhebine ve inancına göre zamanı bölümler ve anlamlı kılar. Bunların içerisinde kalıcı ve hakiki değer taşıyan yegane unsur, zaman içerisinde farkedilmesi gereken ve değişmez olan zamansızlığı yakalayabilmektir.
Ahmet Haşim'in dediği gibi; "çölde yolunu şaşıranlar gibi zaman içinde kaybolmuş kimseler"den olmamak gerekiyor. Rabbimiz, içine girdiğimiz yeni yılda bizleri zamanını kaybetmeyenlerden eylesin. Yüce Allah, yeni yılda Türk milletine, bütün inananlara ve mazlumlara; hikmet ve adalet erdemini bahşetsin, hayır ve saadet versin.
İbrahim Maraş


https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155915404299847&id=712964846
 

Son mesajlar