Başarılı olma ve sonuç almanın en kestirme yolu

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
BAŞARILI OLMA VE SONUÇ ALMANIN EN KESTİRME YOLU


Çocuklara, gençlere ve topluma (hatta kendimize) bir konuda nasıl başarılı olacaklarını ya da nasıl iyi, dürüst ve ahlaklı olacaklarını anlatabilmenin kolay ama çoğu zaman göz ardı ettiğimiz bir "püf noktası" var.

Zaman zaman öğrencilerimden "hocam iyi bir âlim olmak nasıl mümkün olur?" tarzı sorular geldiğinde gençlere, öğrencilere şunu söylüyorum:

Bir konuda başarılı olmak ve sonuç almak mı istiyorsunuz? Yapmanız gereken en basit işlem şudur: O konuda başarılı olan şahısları inceleyerek onları başarıya götüren sebepleri inceleyin. Bir de başarısız olanları inceleyerek onları başarısızlığa götüren sebepleri inceleyin. Sonra dönüp kendinize bakın. Sizde başarılı olma sebeplerinden hangileri eksikse onu tamamlayın, başarısızlık sebeplerinden hangisi mevcutsa onu ortadan kaldırın.

İyi bir âlim olmak istiyorsan tarihteki büyük âlimlerin hayatını incele. Onlar hangi zorluklarla mücadele ederek, nelere göğüs gerip katlanarak bu hale gelmişler bunu gör. Sonra da günümüzde ilim tahsiline başlayıp yarı yolda pes edenlere bir bak. Onları bu yılgınlığa, başarısızlığa iten sebepleri gör. Şimdi bir de dönüp kendine bak.

Toplum tarafından sevilen, saygı duyulan bir kimse mi olmak istiyorsun? Toplumun bu şekilde sevip saydığı bazı kimseleri iyi bir şekilde incele. Onlardaki hangi özelliklerin sevilmelerine sebep olduğunu araştır. Sonra da toplumda sevilmeyen, nefret edilen kimselere bir bak. Onları bu duruma hangi özelliklerinin düşürdüğünü gör. Sonra da dönüp kendine bak.

Bu düşünceyi bize ilham eden şey namazların her rekâtında okuduğumuz Fâtiha sûresidir. Zira "bizleri doğru yola ilet" diye dua ettikten sonra konunun geçmişte doğru yolda yürüyenler ve yoldan sapanlara gelmesi, doğru yolda yürümenin ancak bu iki topluluğu yakından incelemekle mümkün olacağını gösteriyor. Müminler doğru yolda yürüyenleri örnek almalı, yanlış yola sapanlardan da ibret almalıdır.

Rabbimiz doğru yolda yürüyenlerden olmayı ve bunları örnek almayı, doğru yoldan sapanlardan olmamayı ve bunlardan ibret almayı bizlere nasip eylesin.

(Soner Duman/5.Receb.1439/23.03.2018/Cuma)

https://www.facebook.com/soner.duma...4&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif
 

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
59K