Acizane Tavsiyeler... (Yazmaya Başlarken)

aLoNe

Sp Kullanıcı
30 Haz 2017
17
1
Dil, her etnik kökenin kimliğini oluşturan yapı taşlarından biridir.
İnsanlar duygu ve düşüncelerini dil vasıtasıyla ifade eder.
Her dilin kendine özgü manevi ve fiziki kuralları vardır ve bu kuralların en mühim olanı, fiziki bir ölçüt olan "imla"dır.
İmla, bir dilin ne denli doğru kullanıldığını ortaya çıkaran bir sermayedir bir bakıma.
İmla, kişinin eğitim düzeyine doğrudan bağlıdır ve "olmasa da olur" denilebilecek kadar basitleştirilemez.
Nasıl ki plakasız bir araçla trafiğe çıkarsanız trafik polisinden ceza yerseniz, edebi eserlerde de imla doğru kullanılmaz ise bu cezayı size okuyucu keser. Çünkü yazarın eserdeki plakası da "imla"dır. Dolayısıyla bir eser oluştururken içine mutlaka imlayı düzgün serpiştirmek gerekir.
Öte yandan imlasız bir eser kürekleri olmayan altı delik bir kayığa benzer, bu kayığın sadece içine oturabilirsiniz fakat ilerleyemez, haliyle okyanusun gizli manzarasına nail olamazsınız. Bu durum, sizin bir eseri okumaya hazırlanırken o eserden beklediğiniz bir şey değildir.

Yine bir eser yazarken kağıt üzerinde mürekkep,olduğu gibi, çırılçıplak, gelişi güzel duruyorsa ve sadece yine bir mürekkep kokuyorsa bu eser onu okuyanın sadece burnunu sızlatır.
Bu tür yazılmış bir yazı, bir yapma çiçekten daha fazlası değildir.
Ortada sadece kuru bir görüntü vardır, eserin kokusunu ciğerlerinize çektiğinizde hava keseciklerinize sadece sanayi bir plastik kokusu dolmuştur ve bu durum kişinin tat manzarasını bozar. Onu orada yakmaya bile değmez...

Eğer bir eseri oluştururken duygularınıza farklı kıyafetler denemiyorsanız, onların saçlarını taramayıp, üstünü başını düzeltmiyorsanız, hata yaptıklarında onları kulağından yakalayamıyorsanız, onlara önünüzde diz çöktüremiyor, dizelerde taklalar attıramıyorsanız, şu halde yazdığınız sadece tek kullanımlık bir film rulosudur, işi bitince çöpe atılan...

Geleceğe elini tutturabilen eserler yazmak sadece zordur.
İmkansız değil...
(Kimliğimize sahip çıkalım)
aLoNe
15.09.2017
 

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
aLoNe sen bize yazı dizisi mi yazacaksın. Benim imla hatalarıma bakma sakin:) [MENTION=11]Yaren[/MENTION] inkine bak:)
 

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
59K