Çanakkale'nin Tarihi Yerleri Neresidir?

ay düşüm

Münzevi..
Sp Kullanıcı
31 Ağu 2017
1,430
844
Çanakkale Aynalı Çarşı: Çanakkale savaşlarında bir halk türküsüne de konu olmuş olan ünlü çarşının 1889 yılında II. Abdülhamid’in padişahlığı zamanında, Çanakkale’nin ileri gelen Yahudi ailelerinden biri tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Evliya Çelebi “Seyahatname” adlı eserinde de çarşıdan söz etmiştir. Çarşıya dair kayıtlar incelendiğinde İstanbul’da bulunan Mısır Çarşısı’nın minyatürü olduğu anlaşılmaktadır.

2- Çanakkale Şehitliği: Çanakkale savaşlarının merkezi olan, herkesin tüylerini ürperten, tarifi olmayan bir duygu yoğunluğunun içine sürükleyen ve herkesin o havayı soluyarak öğrenmesi gereken bir destanın yazıldığı Gelibolu yarımadası tarihi milli parkında kalan anıt ve şehitliklerdir. Bu şehitlik bu vatan için dökülen kanların bir belgesidir.


3- Çanakkale Deniz Müzesi: Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 yıllında yaptırılan, Çanakkale Savaşları’nda da kullanılmış olan, Çanakkale Deniz Zaferi’nin kahramanlarından Nusrat Mayın Gemisi’nin orijinal boyutlarındaki maketi ve Çanakkale Savaşları’nda kullanılan çeşitli silahların sergilendiği müzedir.

4- Çanakkale Saat Kulesi: 1890***8242;larda İtalyan Başkonsolosu, Emilio Vitalis tarafından yaptırılan bu görkemli saat kulesini görmemeden Çanakkale’den ayrılmamak gerekir.

5- Çanakkale Arkeoloji Müzesi: Çanakkale’de büyük özveriler ile sürmekte olan kazılar sonunda çıkarılan, genellikle Truva (Troya, Troia), Assos ve Parion bölgesinde yer alan antik şehirlere ait çeşitli bulgular ile Polyksena Lahiti gibi bir çok önemli eserin sergilendiği arkeoloji müzesi tarihe ışık tutmaktadır.

6- Truva Antik Kenti: 1988 yılından beri dünya miras listesinde yer alan bu antik şehir 1996 yılından beri ise milli park statüsünde bulunmaktadır. Bu kent antik medeniyetlerin beşiği olarak kabul edilmiştir. 9 adet şehrin birbiri üzerine kurulmasıyla meydana gelmiştir. Truva, Troia, Troya, İlion, Vilusa gibi adlarla da anılmıştır. Konum olarak Kazdağları eteklerinde bulunmaktadır. Bir takım sinema filmlerine konu olan Truva Atı’nı görmek için buraya mutlaka uğramak gerekir.

7- Tepeköy Çınaraltı: Gökçeada Tepeköy’de olup içerisinde tarihi bir çınar ağacının saklı olduğu bir piknik yeridir. Yüksek bir tepede bulunan Tepeköy Çınaraltı, sıcak yaz günlerinde bile bunaltmayan serin havası ve eşsiz manzarası ile, herkesin keyifli bir gün geçirebileceği bir yerdir. Gökçeada’da koruma altına alınmış olan 6 tane çınar ağacı bulunmaktadır. O çınar ağaçlarının en yaşlısı Tepeköy Çınaraltı’nda yer almaktadır. Bu çınar ağacı 625 yaşındadır. Ağacın hemen dibinde ise tarihi bir çeşme yer almaktadır.

8- Halim Bey Konağı: Çanakkale’nin Biga ilçesinde bulunan Halim Bey Konağı, ikinci derece tarihi eser olarak kabul edilmiş önemli bir yapılardan biridir. Bu konak, 2008 yılında müze olarak restore edilmiştir. Günümüzde yöreye ait olan birçok eseri ziyaretçilerle buluşturmaktadır. Halim Bey Konağı Kent Müzesi’nde bindallı, cep saatleri, kılıç, tabanca, gazeteler, radyo, çeyiz malzemeleri ve gelinlikler sergilenmektedir.

9- Assos Hüdavendigar Cami: 14. yüzyılda Osmanlı sultanı I. Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılan ve Osmanlı’nın kendine has eserlerinden biri olan Hüdavendigar Camii, Assos Antik Kenti sınırları içerisinde bulunmaktadır. Hüdavendigar Camii’nin en belirgin özelliği tek kubbeli ve kare planlı olarak inşa edilmiş olmasıdır. Behramkale Köyü’nün tepesinde bulunan bu camiinin içerisinde kadırga resimleri yer almaktadır. Bu özellik, Osmanlı cami mimarisinde eşine çok az rastlanır bir örnek olarak dikkat çekmektedir.

10- 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi: Gelibolu Yarımadası’nda Eceabat’ın yüksek bir tepesinde yer alan Seddülbahir Köyü’ndeki 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi, tarihçi Ahmet Uslu’ya aittir.1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi’nin giriş katında; Çanakkale Savaşı’nın sürdüğü zamanlarda askerlerin kullandığı mataralar, kaşıklar, çatallar, mermiler, mermi kutuları, çeşitli madalyalar, savaşla ilgili bazı belgeler, askerlerin giydiği ayakkabılar sergilenmektedir.

11- Yazıoğlu Türbesi: Aynı ismi taşıyan câmiye bitişik olup üstü açık bir türbedir. Tâmir edilirken ilk özelliğini kaybetmiş olan türbe Gelibolu’da bulunmaktadır.

12- Gâzi Süleymân Paşa Türbesi: Rumeli fâtihi ve Orhan Gazinin oğlu Süleyman Paşa ait olan türbedir. Gelibolu’nun Bolayır köyünde bulunmaktadır. 1549 yılında tamir edilmiştir.

13- Kumkale;1656 yılında köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır, Çanakkale Boğazı’nın ege denizi girişinde bulunmmaktadır.

14- Nağra Kalesi; Nağra burnundaki kale, III.selim ve II.Mahmut devrinde yapılmıştır.

15- Yalı camii: Yalı’da, çarşı caddesi üzerinde bulunan bu camiyi topçu albayı Hacı Halil Bey tarafından yaptırılmıştır.

Bunların dışında Çanakkale’de gezilecek bir çok tarihi mekan daha bulunmaktadır.
 

Yaren

Fesleğen
Sp Kullanıcı
30 Ocak 2017
4,706
7,257
Gezip görmek istediğim 3 yerden birisi,inşallah nasip olur;teşekkürler..
 

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
Fotoğraf olsaymış daha güzel olurmuş sanki. Görsel olmak sıkıntılı.

Teşekkürler ay düşüm
 

Son mesajlar