Hz. Yahya Aleyhisselam

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,679
HAZRET-İ YAHYA ALEYHİSSELAM

Hz. Yahya´nin dogumu

Hz. Yahya´nin (a.s.) dugumu ile Hz. Zekeriyya ve ailesi son derece saadete garkoldular. Hz. Yahya bir rivayete göre, Hz. İsa´dan alti ay, bir bir rivayete göre de üc sene evvel dogmustur.(H.Cisri R. Hamidiye, 628.)

Hz. Yahya, cok salih ve fazitli bir cocuktu. Rusd cagina gelince, Cenab-i Hak, ona Tevrat´i sIKI Sıki sarilmasini; büyük bir ciddiyet ve gayretle onu okuyup ögrenmesini emretmisti.(Meryem Suresi, 12.)

Hz. Yahya da, bu emre uyarak Tevrat´i devamli okur, sahralara cekilerek yalniz basina ibadet ve taatta bulunurdu. Daha kücük yasta iken kendisine Tevrat´a göre hüküm verme ve hüküm cikarma kabiliyeti de ihsan edilmisti. İsrailogullarina devamli va´z ve nasihatlarda bulunurdu.(Meryem Suresi, 12.)

Daha sonra kendisine nubuvvet vazifesi de verildi. Hz. Musa´nin seriatina göre amel ediyordu. Bilahare Hz. İsa´nin peygamber olmasi üzerine, onun seriatiyla amel etmeye baslamistir.

Hz. Yahya´nin sehid edilmesi

İsrailogullarinin reislerinden biri, Hz. Musa´nin seriatina göre caiz oldugu halde, Hz. İsa ´nin seriatinda haram edilmis olan bir kizi nikahlamak istemis; nikahi kiymak icin de Hz. Yahya´ya müracaat etmisti. Hz. Yahya, bu nikahi kiymaktan sakindi. Zira kendisi, Hz. İsa´nin nubuvvetinden sonra, onun seriatiyla amel etmeye baslamisti.

Kiz tarafi Hz. Yahya´nin bu tutmuna gücendiler. Reise Hz. Yahya´nin öldürülmesi icin israr ettiler. Bu israrlar üzerine reis de Hz. Yahya´nin basini kestirerek, onu sehid etmistir.(A.C.Pasa, a.g.e., I/41-42.)(Peygamberler Tarihi, Sf. 354. 379/Bünyamin Ates)

HZ. YAHYA ALEYHİSSELAM

Hz. Zekeriya´nin ogludur. Kissalari tarih kitablarinda mufassal bir sekilde yazilidir. İsrailogullarindan bir melik olan Herdes Hz. Yahya´yi katletti ve Hz. Yahya´nin kani araliksiz kesilmeyerek akti. Ancak Babil beylerinden Cudos Herdos gelip Beytu´l-Mukaddesi harab edenlerden ve cok sayida adam öldürenlerden yetmis binini öldürünce Hz. Yahya´nin kani sakin olup, kesildi.

Hazreti Yahya´nin sehid edilmesi su sebebten olmustu: Melik Herdos kendi kizkardesini nikahlamak istedi. Ancak durumu Hz. Yahya´ya danisti. Hz. Yahya böyle bir seyin caiz olmadigini kendisine izah etti. Bunun üzerine cok kizan ve Hz. Yahya´ya düsmanlik duyan Herdes, nihayet Hz. Yahya´yi katletti.(Hadisat, Nisanci Mehmed Pasa, Sf. 36)
Yahya Aleyhisselam

Hazret-i Yahya, Zekeriyya aleyhisselam´in ogludur. Babasi yasli iken annesi İşa´dan dogmustur. Yüce Allah´in azabindan son derece korkar, günleri ah ve inilti ile gecerdi. Daha genc yasta kendisine peygamberlik ihsan edildi. Rivayete göre, Hazret-i İsa´dan üc sene veya alti ay önce dogmustur. İlk önce Hazret-i Musa´nin seriati ile amel ederdi. Sonra İncil´in Hazret-i İsa´ya verilmesi üzerine, İsa aleyhisselam´in seriati ile amel etmekle görevlendirildi.

Yahya aleyhisselam, Hazret-i İsa´nin seriati ile amele basladigi bir anda idi ki, İsrail Ogullarinin reisi “Hiredos” Musa peygamberin seriati üzere kendi kardesinin kizini almak istedi. Fakat Hazret-i Yahya, İsa peygamberin seriatina dayanarak, artik bu nikahin caiz olamayacagini bildirdi. Bunun üzerine hirsa kapilan Reis, O masum peygamberi henüz otuz yaslarinda iken sehid etti.

Bu sehid edilisi, rivayete göre, göge yükseltilmesinden bir yil önce meydana gelmistir. Bu cinayeti isleyenler, bunun cezasini cekmistir. Yurdlari harab olmustur, nesilleri kesilip gitmistir. Ahirette görecekleri azab ise, cok daha korkunctur.(Büyük İslam İlmihali, Sf. 491/Ömer Nasuhi Bilmen)
 

Son mesajlar