Gündem Zehirlenmesi

Turan

Sp Kullanıcı
31 Ocak 2017
2,092
360
Gündem Zehirlenmesi
“Gündemi takip” sorunlu kavram. Gazeteci basınbültenlerinden besleniyor.Herkes aynı yalanı söylediğiiçin doğru sanıyorsun.
Gündem” basın bürolarında yapay olarak üretilir. “Bu gün hangi konuyu halkın ağzına sakız etsek?” Gündemi sıkıtakip eden koyundur. Peki hiç gazete okumayalım mı? Okuyalım ama“bugün ne olmuş?” diyerek değil. “Bugün medyapatronları ne düşünmemi istiyor? Neden?” diyerek.
Gündemi takip etmek için 20 dakikadan fazla vakitharcayan ziyandadır. Onlarca bakan, yüzlerce vekil var. Bune dedi? Şundan tokat gibi cevap…
Dünyada 200 civarında ülke var. G20’yi bile takip içinonlarca yardımcı gerekir. Enerji, savunma, sınır ihlâlleri,kınama, ziyaret…
Story Telling, halkla ilişkiler, Spin Doctor, basın bürosu,imaj yönetimi… Artık gündem oluşmuyor, profesyonellerceüretiliyor.
Story Telling uzmanları halkın kolayca hatırında kalacak kısa hikâyeler uydurur ve yayar.Reklâm ve siyasette çok kullanılır.
Politik amaçla profesyonel yalan üretenler nasıl çalışır? 4 kitap tavsiye edelim:The Politics of Storytelling: Variations on a Theme by Hannah Arendt (Michael Jackson)Storytelling: (Christian Salmon)Storytelling Globalization from the Chaco and Beyond (Mario Blaser)Who Shot Ahmed? A Mystery Unravels in Bahrain’s Botched Arab Spring (Elizabeth Dickinson)
Spin Doctor ayrı bir mesele. Olmuş bir olayı olmamış gibi göstermek, unutturmak yahutkatili mazlum, mazlumu katil gösterme sanatı(!)
Spin Doctors üzerine birkaç kitap tavsiye edecek olursak:The Spin Doctor’s Diary: Inside Number 10 with New Labour (Lance Price)Hubris: The Inside Story of Spin, Scandal, and the Selling of the Iraq War (Michael Isikoff, DavidCorn)Packaging Politics: Political Communications in Britain’s Media Democracy (Bob Franklin)A Century of Spin: How Public Relations Became the Cutting Edge of Corporate Power (David Miller,William Dinan)
Gündemdeki her olaya tepki verme hastalığı kibir alametidir. “Şu olur mu? Bunu da mıdemiş? BB istifa ederse? Ya bu haber doğruysa?” Aklı olan insan “bana ne?” Fikir Kırıntıları - 215diyebilmeli. Zira akıllı insan kendi gündemini yapar, ötekilerin gündemini koyungibi takip etmez.
Her duyduğu lafı tekrar edenler işgal orduları için çalışan ajan provokatörlerden vemüfterilerden daha fazla zarar verir cemiyete. Susmayı bilmeyen ferd cemiyete belâdır.
Bazen küçük bir kaza olur; “AA! Ne oluyor?” diye durup bakanların yüzündenambülans giremez. Gereksiz tartışmalar başlatan ve sürdürenler de böyledir.Cemiyet acil olan işle ilgilenemez.
Bizi kukla gibi oynatan medya kuruluşlarına kızmadan evvel “bu oyuna neden teşneoluyoruz?” diye sormak gerekmez mi?
Gazeteci, televizyoncu dediğimiz insanların çoğu bizim gibi kira öder ve gerçeği söylersepatronun kızacağını bilir.
Gazetecilik kutsal meslek değildir. Gazeteci canı pahasına gerçeği araştıran insan değildir.Gazetecilerin çoğu paralı askerdir. Patronun “vur” dediğini vurur.
Gazeteciler bukalemun gibidirler, siyasî rüzgârla ideolojik derileri yenilenir.
Bilinen bir hakikati yinelemektense orijinal bir salaklık yazmayı tercih eden aydın/akademisyen/ gazeteciler çoğaldı. Çünkü müşterisi var.

alıntı
 

Tuğba

Editör
Yönetici
Editör
30 Ocak 2017
3,030
11,923
İyi ama aslında her insanın gündemide farklıdır ve kendi oluşturur.Genel olarak düşünürsek ben şimdi kanal d-cnn-fox izlersem kaos ortamı yaşıyorum.A haber izlersem oh hayat ne güzel yaşasın hökümetimiz diyorum.
He bi ara samanyolu vardı onu izleyip kendimi zindanda görüyordum falan allahtan kurtulduk ondan hhhz
Gündemi tek yönlü takip etmek insanın atgözlüğü takması gibi bişey.Aynı haberi farklı kanallardan izleyince aradaki toplumun üzerinde hakimiyet kurma savaşını anlıyorsunuz zaten .
 

Son mesajlar