İlber Ortaylı Seyahatnamesi'nden Gezilmesi Gereken Şehirler

Turan

Sp Kullanıcı
31 Ocak 2017
2,092
360
1- Ürdün, Petra: Okumuş her Türk buraları görmeli!

Bizde Arapları küçümser bir kesim ama buna kimsenin hakkı yok. Çünkü miraslarını çok iyi koruyorlar. Araplar, şehirlerine gözleri gibi bakar. Bizde yaşadığımız şehir göz göre göre batarken, sağa sola peşkeş çekilirken kimsenin sesi çıkmaz. Petra, Roma devrinin şehridir. Kervan yollarının üzerindedir, kayalara oyulmuş müthiş bir şehirdir. Korunmuş şehir görmek isteyen Arap şehirlerini dolaşsın.

2- İran: Etrafa bakma sanatı İran'da öğrenilir

İsfahan'dan başlayın. İlk görülmesi gereken hat Tebriz-İsfahan hattıdır. İkinci hat ise Tahran'dan başlayan ve İsfahan'a giden hattır. Kaşan ve Kum görülür. Sonra Yezd. Eski İran'ı görmek istersen de Şiraz. İranlılar, şehirlerini bozmaz. Ben de kültürlerini koruyanları severim. Unuttuğumuz Türkçenin kökü de oradadır, konuşurlar. Münevver bir halktır.

3- Budapeşte: Kendimi dinlediğim şehir

Burası benim kafamı dinlediğim, hayat için planlar yaptığım yerdir. Buda ya da Budin'de halen çok iyi kitapçılar var. Prag, müzik şehridir. Kültürlü insanların olmadığı bir şehrin karakteri olmaz. Kasaba kütüphanesinde birinci sınıf kütüphaneci varsa güzeldir o şehir.

4- Moskova: Gezilmez, yaşanır

Ben küçük Volga şehirlerini severim. Mesela Yaroslav, şüphesiz Moskova'nın o büyük curcunasını ve kendine has yönlerini seversiniz ama orada gezmek değil yaşamak güzeldir. Gecelerine karışmak, sosyetesini bilmek. Ama Petersburg tabii bambaşkadır.

5- Semerkant: Hayal kurulur

İnanılmaz bir ortaçağ medeniyeti. Hiçbir yerde öylesi yok. Kalmış, korunmuş. Evler sade ve sakin. Avlu içinde kerpiç evler. Gökdelen yok. Bilhassa Semerkant ve Buhara ardından da Taşkent'te gökdelen filan göremezsiniz. En çok beğendiğim yahudi gettosu mesela Buhara'dadır. Geceleri Semerkant'taki Registan Meydanı'nda oturmalısınız. Ateş seyretmek gibi bir şey, büyüleyici. Tefekküre dalıyorsunuz, hayal kuruyorsunuz.

6- Roma: En çok sevdiğim

Ben İtalya'yı severim. Şehirlerden de Roma'yı. Ama küçük bir şehir olan Siena'yı da severim. Dinlenmek ve okumak içinse Venedik'in çok yakınındaki Padova'yı. Venedik'te yaşanmaz ama Padova sakindir. Sıcaktır İtalya'nın şehirleri.

7- Bosna Hersek: Dünya hakkında ümidinizi yitirirseniz...

İslamiyetin en hoş yaşandığı yer orasıdır. Kazan da öyledir ama fazla kozmopolit. Saraybosna'da Müslümanlık, Osmanlılık ve medeniyet birleşmiş. Sade insan sesiyle ezan okunur orada. Güzeldir. Dünya hakkında ümidinizi yitirirseniz Bosna'ya gidin.

8- Görmeniz Gereken Diğer Yerler:

***8203;
Barcelona'ya gitmelisiniz. Dünyaya açık, medeni Akdeniz. Adriyatik kıyıları, Dalmaçya nefistir. Endülüs bizim kültürümüzdür. Ziyaret edilmeli. Yunan adalarının hemen hepsi çok güzel. Midilli yeşildir, Sakız o kadar değil ama orjinaldir. Rodos bana fazla turistik gelir ama enteresandır. Yunanistan'ın kendisi el değmemiş, temiz kalmış bir ülkedir. Başarıdır. Maalesef Selanik hariç.

9- Hangi şehirleri bir kez görmek yetmez?

Semerkant ve Buhara...Kudüs böyledir. Roma, Floransa... Ne kadar görseniz doyamazsınız. Kahire'nin keyfi bitmez. Sonra Şam; inşallah kalmıştır. İsfahan.
Batı'dan, Londra diyebilirim. Asrın başkentidir. Kozmopolittir; ne ararsanız vardır. Tabii paranız varsa iyidir Londra.

kaynak: Hürriyet/Seyahat
 

Zübeyde

Sp Kullanıcı
29 Ocak 2017
793
229
Ahh kudüs ve bosna diyorum, buraları görünce fas aklıma geldi gidilmesi lazım da işte nasip..
 

Son mesajlar