Orucun kalbini kıran şeyler

Turan

Sp Kullanıcı
31 Ocak 2017
2,092
360
<figure class="inside"><figcaption>Orucun kalbini kıran şeyler



</figcaption></figure>Küçücük çocukların ilk oruçlarını tutmak için nasıl güzel bir coşku ve nasıl samimi bir heyecanla büyüklerine yalvardıklarını gözlüyor musunuz? Artık pek çoğumuzda kaybolmaya yüz tutan duygu işte tam da bu! İçimizde uyandırdığı böyle yalın, böyle güzel heyecanları hissedemeyecek kadar uzağında duruyoruz fıtratımızın.

Ubâde bin Samit'in naklettiğine göre Ramazan ayının başladığı bir günde Resulullah (SAV) şöyle buyurdu:“İşte bereket ayı olan Ramazan geldi. Artık Allah'ın rahmeti sizi kuşatır. O ay, yeryüzüne bol bol rahmet iner. Günahlar affedilir. Dualar kabul olunur. Allah sizin iyilik ve ibadette yarışmanıza bakar da, bununla meleklerine karşı iftihar eder. Öyle ise kulluğunuzla kendinizi Allah'a sevdirin. Asıl bedbaht olan da, bu ayda Allah'ın rahmetinden nasibini alamayandır."


Bir de şöyle niyet edelim o halde: “Niyet ettim Allah rızası için kulluğumla kendimi Allah'a sevdirmeye!"


“Allah beni de sever mi?" diye sordu safça. “Aklına bu soruyu getirdiğine göre..." dedi yanındaki. Allah'ın verdiği nimetlerden hiçbiri ortadan kaybolmadığı halde, sırf O istedi diye el çekmek... İşte teslimiyet diye buna diyoruz.


“Oruç tutacağım ama nasıl niyet etmek gerektiğini bilmiyorum" dedi biri. “Niyet etmişsin ya işte!" dedi hoca gülümseyerek. Oruca niyet ederken sadece nimetlerden el çekmeye değil, her türlü kötülükten geri durmaya da niyet ediyoruz. Niyetlendiğimiz şeylerin bir kısmını hatırımızda tutup, diğer bir kısmını unutmak olmaz. Belki şöyle düşünmek hafızamızı canlı tutar: Bir orucu bozan şeyler var, bir de orucu kıran şeyler var. Bozmamaya dikkat ettiğimiz kadar, kırmamaya da dikkat edelim orucumuzu.


Şöyle ifade etmiş orucun kalbini kıran şeyleri Tosun Bayraktaroğlu büyüğümüz 'Bil! Bul! Ol!' isimli kitabında: “Oruç, maddi varlığını teşkil eden bütün fizikî azaların iman ettiğinin bir beyanıdır. Sadece yeme içme ve cinsel ilişkiden imtina değil, vücudun bütün azalarının zararlı fiillerden uzak durması demektir. Kendini açlık ve susuzluğa maruz kılan fakat söyledikleriyle insanların kalbini kıran bir kişi gerçekten oruç tutmakta mıdır acaba? Kalp kıran, acı veren, yıkıcı olan kişi, henüz hayvaniyet seviyesindedir. Allah orucu insanlara farz kılmıştır, hayvanlara değil."


Vaktiyle bir kere hakkını vererek oruç tutmuş ve onu bir daha hiç bırakmamış insanlar da var.


“Mademki sen hilali gördün" dedi meczup, “doğru dur ki hilal de seni görsün!"



GÖKHAN ÖZCAN
 

Zübeyde

Sp Kullanıcı
29 Ocak 2017
793
229
Orucu kırmamaya dikkat etmek Ne güzel ki böyle tutanlar varsa dahil olmaktır muradımız insaAllah..
EyvaAllah abi..
 

Asi ve Mavi

Sp Kullanıcı
30 Ocak 2017
5,702
1,387
Niyet ettim Allah rızası için kulluğumla kendimi Allah'a sevdirmeye!"*
Ne güzel bir niyet ne güzel bir münacaat
 

Son mesajlar