İnternette yeni dönem: Li-Fi

Mystery

Teknik Destek
Teknik Destek
29 Ocak 2017
6,368
26,738
İnternette yeni dönem: Li-Fi

Çalışmaları İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Türkiye'de sürdürülen ve Wi-Fi'ye alternatif olan Li-Fi teknolojisi ile ışık aracılığıyla internet mümkün olabilecek.



Prof. Dr. Murat Uysal, üzerinde çalıştıkları ve Wi-Fi'ye alternatif olarak gösterilen Li-Fi teknolojisi sayesinde led ampullere yerleştirilecek vericiler üzerinden ışık aracılığıyla internet erişiminin mümkün olabileceğini söyledi.

Li-Fi'nin led ampullerin hem aydınlatma hem de kablosuz data iletimi için kullanıldığı yeni bir teknoloji olduğunu dile getiren Uysal, bu teknoloji ile evlerdeki, ofislerdeki, metrolardaki tüm led ampullerin birer kablosuz modeme dönüşeceğini söyledi.

Uysal, "Bu sayede internete ampuller üzerinden bağlanmak mümkün olacak. Kablosuz haberleşmede çığır açacak bir teknoloji. Yaygınlaşmasıyla birlikte telekomünikasyon sektöründe büyük değişimlere yol açacak ve özellikle Wi-Fi teknoljisine alternatif olacak." diye konuştu.

"DÖRT YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"

Li-Fi konusunda yaklaşık 4 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Uysal, araştırma ekibi ile ilk başta teorik araştırmalar gerçekleştirdiklerini, sonrasında yaptıkları kavramsal tasarımların uluslararası camiada büyük ilgi gördüğünü anlattı.

Uysal, "Laboratuvarda şu anda gördüğünüz demo aslında marketten alabileceğiniz çok basit ve ucuz bir led ampulün kablosuz data iletimi için kullanılabileceğini gösteriyor." dedi.

"Wİ-Fİ MODEMLERİNDEN 10-100 KAT DAHA HIZLI"

Fiberobrik altyapı sayesinde ampule kadar gelecek datanın geliştirilen cihazlar sayesinde alınabileceğini yineleyen Uysal, "Li-Fi normal modemden çok daha hızlı olacak. 5G ötesi olarak nitelendiriliyor. 10 ila 100 kata kadar varan oranda daha hızlı olacak. Özellikle kafe, restoran, havaalanı gibi çok yoğun kullanıcı olan ortamlarda Li-Fi önemli bir alternatif teknoloji olacak." dedi.

Bu teknoloji yaygınlaştıktan sonra maliyetin fazlasıyla düşeceğini dile getiren Uysal, "Belki de ampül başına bir-iki dolara kadar düşecek." diye konuştu. Li-Fİ ile ilgili pilot uygulamalara 2019 yılında başlanacak.
 

Son mesajlar