Çıtır Salatalık Turşusu Tarifi (Cahide Sultan)

Zeynep

Sp Kullanıcı
1 Ağu 2017
738
62
Sıcak suyla turşu yapma tekniği o kadar ilgi gördü ki, tarifi yeniden detaylı olarak paylaşmak istedim. Kavanoza sebzeleri yerleştirdikten sonra üzerine tuz, şeker ve tuzu ekleyip, üzerini kaynar halde sıcak suyla dolduruyoruz. Burası çok soruluyor. Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Sirkeyle birleşince su oldukça ılıklaşıyor fakat kavanozu ters çevirip bir kaç saat beklettiğimizde ilginç bir şekilde kavanoz vakumlanıyor. Sanırım bu sirkenin asidinden kaynaklanıyor.
Sıcak suyla turşu kurma tekniğini bütün sebzelerde kullanabilirsiniz. Havuç, biber, fasulyeyi de aynı şekilde denedim. Yine çok güzel turşular elde ettim. Elhamdulillah.
Bu işlemi sadece cam kavanozlar kullanarak uygulayabilirsiniz. Büyük, plastik kapaklı cam kavanozlar vakumlanmaz. Ben genelde 1 lt lik kavanozları tercih ediyorum. Plastik şişe veya kaplarda da sıcak su kullanamazsınız.
Turşularınızda mutlaka kaya tuzu kullanın. Billur tuz diye bildiğimiz sofra tuzları, turşunun erimesini sebep olabilir.
Ben 1 kg lık kavanoz için 1 su bardağı sirke kullandım fakat daha az ekşi seviyorsanız 1 çay bardağı sirke ve 1 çay kaşığı limon tuzu kullanabilirsiniz.
Çıtır Salatalık Turşusu Tarifi
Malzemeler (1 kg.lık konserve kavanozu için)
600 gr. turşuluk salatalık
1 su bardağı üzüm sirkesi (Elma da olur)
2 tepeli tatlı kaşığı kaya tuzu (Billur tuz olmaz)
1 tatlı kaşığı şeker
2-3 diş sarımsak
Aldığı kadar kaynar halde sıcak su
Salatalık Turşusu Nasıl yapılır?
Salatalıkları güzelce yıkayın. Sap kısmını derin olmayacak şekilde kesin.
Kavanoza salatalıkları düzgünce yerleştirin. aralarına soyulmuş ve ikiye bölünmüş sarımsakları koyun.
Ayrı bir kapta sirke, tuz ve şekeri karıştırıp salatalıkların üzerine dökün.
Kavanozda eksik kalan yeri kaynar su ile doldurun.
Kavanozu ters çevirip 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Sonra düzeltin.
Güneş görmeyen bir ortamda 1 hafta kadar bekletin. Hava çok sıcaksa, ağzını açtıktan sonra dolapta muhafaza edin.






https://www.facebook.com/CahideSult...643921847519/1722370331141530/?type=3&theater


 

EfuL!m

HüZün'Gâh
Sp Kullanıcı
8 Mar 2017
2,167
544
Denedim 1 hafta okucak açmadım daha sonucu hayretle merak ediyorum )
 

EfuL!m

HüZün'Gâh
Sp Kullanıcı
8 Mar 2017
2,167
544
Cahide hanımın tarifinden denemedim sıcak suyla denedim yine böyle cam kavanoz bakalım haberdar edeceğim sp3
 

Beste

Sp Kullanıcı
10 Şub 2017
1,574
493
yesil:: bööö bence hiç denemeyin denedinizmi.

Mhhh turşu : ) tarif için teşekkürler, Cahide abla can ya : )
 

Son mesajlar