Gençliği Savuran Fırtınaya Karşı...

SiyahSancaktaR

CEDDİ OSMANLI !...
Sp Kullanıcı
17 Eyl 2017
17,184
40,284
İstanbul..
Son zamanlarda medyada “küçük haber” cinsinden ve “vak’a-i âdiye” türünden bazı olaylar yer aldı ki, bunlar bir ânlık hayret ve tepkilerden sonra unutulup gitti. Bu türden öyle «bireysel vak’alar» aslında bunlar ictimaî /toplumsal vak’alar olup büyük manevi proplemlerdir; ve hatta ileride sosyal patlamalara varabiliecek, toplum bünyesinin derinlerinde yaşayan büyük ve sinsi yaralar mahiyetinde ve çapındadır.

İşte bu türden bir kaç haber örneği:

z Son bir yıl içinde “altın vuruş” yaparak uyuşturucu komasına giren ve hayatını kaybeden gençlerin sayısı 19’u buldu.

* Falanca yerde yapılan uyuşturucu operasyonunda narkotik polis yüzlerce kilo-yada onlarca ton uyuşturucu ele geçirdi. (Bu kadar fazla miktarda maddenin ele geçirilmesi ve o nisbettede suçlunun yakalanması zahirde memnuniyet verici bir durum gibi gözükse de, hakitatte felaketin büyüklüğünün bir habercisidir. Çünkü akl-ı selim, “Bu kadar çok yakalandığına göre demek ki arka planda daha çoğu vardır” der. Ve bunu sezmek için de kâhin olmaya lüzûm yoktur).

Yine haberlere devam edelim!

* Son beş yılda, binlerce kişi (çoğu genç), misyonerlerin faaliyeti sonucu Hıristiyan oldu.

* Satanistlerin sayısı artıyor; bilhassa sosyete muhitlerinde gençler Satanizm tuzağına düşüyor.

* Falanca futbol maçında taraftarlar birbirine girdi. Ölen ve yaralananlar oldu... Fanatik taraftarlar ortalığa kırıp döktü...

***

Örnekleri çogaltılabilecek bu tür haberler ekseriya ” Vak’a-i âdiye”den telakki edilip üzerinde durulmuyor .Fakat bilmek lazımdır ki bunlar “aysberg”in sadece görünen yüzü. Büyük ve korkunç felaket geride ve derinlerde.

***

O halde ne yapmalı ? Böyle hastalık ârazlar belirdiyse,” küllî dev┠nedir, ne yapmak lazımdır.. Şimdi ona bakalım.

Evvela şunu bilelim: Polisiye ve palyatif tedbirlerle böyle büyük ve bir yönüyle de manevi olan sapmalar ve hastalıklar tam olarak önlenemez. Her türlü fanatizm bir ruhsal sapmadır; bu ruhsal sapmanın da bir psikolojik bir de ahlâki yönü vardır.

İnsanlığa mutlak nizam ve “külli devâ olarak gönderilen İslâm, bu tür dertlerin de devâsıdır . Onun için diyoruz ki :

Bu gençliğe bir şey lâzım; inanacağı, bağlanacağı bir şey. Sapma, sürçme, düşme olmasın diye “sağlam bir kulp” ve kuvvetli bir ip, “habl-i metîn”...

Çarpık ideolojilerin ve bir nevi din haline gelen psikolojik sapma ve bağımlılıkların tutsaklığından kurtulup öyle bir ideale, öyle bir mefkûreye.... Tek kelimeyle Allah’ın dini İslam’a bağlanmalı ki, bu hak Din onun ruhunu tatmin etsin, onu huzura ve sukûna kavuştursun.

Maddesine ve manasına, bedenine ve ruhuna “külli dev┠olsun. Hem dünyasını hem ukbasını tekeffül etsin.

Çünkü “beşerî” ve nefsi” olan herşey, mesela dünyacı ve seküler ideolojiler, bir başka ifadeyle satıh üstü nizamlar, nefsin ve hevânın eseri olan sistemler onu tatmin etmiyor; ruhunu beslemiyor, kalbini ve aklını doyurmuyor.



İşte onun için bu gençliğe hatta bu insanlığa, kaynağı ilahi olan insanüstü âleme mensup, vahyin eseri olan bir nizam gerekli.



Çünkü “ötelerden haber veren”, insanın hem bu dünyasını hemde asıl istikbali olan edebi hayat saadetini tekeffül eden, onu hâlini ve geleceğini tanzim edip belirleyen, açıklığa kavuşturan bir sistem... Kısaca vahiy eseri olan bir inanç ve hayat sistemi onu bunalımdan, maddi manevi sapmalardan ve ruh anarşisinden kurtarabilir.

Öyle anlaşılıyorki bu gençlik, farkında olarak veya olmayarak ... Yani uyuşturucu batağında da, şeytana tapanlar dininde de, Hıristiyanlıkta birşeyler ararken de, futbol fanatizminde ve eğlence karnavallarında kendini kaybederken de birşey arıyor; tutunacağı bir dal, bir “urvetül’l-vüskaa” arıyor. Arıyor ki ona tutunsun ve hayatına anlam kazandırsın.

Ama ne yazık ki o. Bu verimsiz ve tehlikeli vadilerde ömür tüketirken, asıl muhtaç olduğu şeyin ne olduğunu bilmiyor. Bunu için sahte ve aldatıcı tesellilerle avunmaya çalışıyor. Çareyi çılgınlıklarda arıyor. Kendini tatmin etmeyen bu hayattan uzaklaşmak için, başka bir bâtılda, daha tehlikeli olan zülüm kaynağında kurtuluş arıyor. Bilmiyor ki, ilâhi olmayan, vahye dayanmayan her düzenlemede mutlak surette zulüm vardır. Zahirde adalet, eşitlik, özgürlük. İnsan hakları ve benzerleri gibi çağdaş insanın çok değer verdiği birşeyleri vadediyor ve bunları sağlıyor gibi görünse de, hakikatte gerçek adaleti ve insana mahsus ulvi bir yaşantıyı temin edemiyor. Ve mütegallibelerin, hevâsına uyarak icad ettiği, düstur ve hayat tarzı haline getirdiği, insana ve yeryüzüne zorla benimsetmek istediği bu tür görüş, düşünce ve hayat telakkileri, hakikatte bir zulük kaynağı oluyor.

Onun için birey ve toplum, hatta nebâtat ve cemâdat, fıtrata uygun bir şekilde, ilâhi irade ve İlâhi buyruklar doğrultusunda hal ve vaziyet almalı, o kudsî iradeye yönelik ve itaatkâr bir durumda bulunmalı ki, mutlak adalet sağlanabilsin, zulüm ortadan kalksın ve insanî bir hayat vücut bulsun. İnsanoğlu, bir uçurumdan başka bir uçuruma savrulmasın.



İdrak edilmesi gereken bin gerçeklik daha var: Tabiattaki her türlü anarşi, bizzat tabiatın tağyirinden, eşyanın tabiatının yine insan tarafından bozulmasından, başka bir ifadeyle Yaratıcı’nın koyduğu kevnî ve nazarî kanunların bozulup değiştirilmesinden neş’et ediyor.

İnsan için vaz’edilmiş düzen değiştirilince de, insan hayatı fıtrî çizgiden çıkarılıp herhangi bir sapkınlık yoluna salıveriliyor.

***

Ve hem bedende, hem de ruhta, şu veya bu şekilde bir anarşi kendini gösteriyor.

Tecrübe ile sabit bir gerçek vardır ki, münbit bir toprakta bazı zararlılar üremeye, tarlaya ve ürünlere zarar vermeye başlarla, bu zararlı otların başlarını koparmak, ortamı ıslah etmez ve kesinlikle hal çaresi olmaz.

Yapılması gereken, toprağın ve tohumun ıslah edilmesi, ortamın ve şartların tamamen değiştirilmesidir.

İşte bunun için, insanlık tarlasında boy gösteren, her yanı kaplamış bulunan, sosyal-patalojik eğilim ve eylemler sergileyen bu insan türünün yetiştiği ortamı da “ıslah etmek” sağlıklı toplum için tek çıkar yoldur. Ruh tarlalarına “vahiy” devâsını serpmek, en radikal çözüm şeklidir.

Ekrem Sağıroğlu
 
  • Beğen
Tepkiler: Hayali_delibal

Son mesajlar