E´ŞARİLİKLE MATURİDİLİK ARASINDAKİ FARKLAR
Eş´arilik ile Maturidilik arasinda bazi meselelerde ihtilafa düşülmüşse de her iki taraf ana meselelerde ittifak ettiklerinden yekdigerlerini Bid´at Ehli´nden saymamişlardir. Aralarindaki başlica farklar şunlardir:
1.Cuz´i irade: Eş´ariyye´yegöre cuz´i iradeyi Allah yaratir; Maturidiyye´ye göre cuz´i iradeyi Allah yaratmaz.
2.Kesb: Eş´ariyye´ye göre kesb (kazanma), insanin kudretinin takdir edilene yaklaşmasidir; Maturidiyye´ye göre kesin karardir.
3.İyi ve Kötü: Eş´ariyye´yegöre, iyi (husn) ve kötü (kubh), emir ve nehyin geregidir. Maturidiyye´ye göre emir ve nehyin delaletidir. Bu durumda Eş´ariyye´ye göre iyi ve kötü akil ile kavranamaz: bir şey emredildigi icin iyi, yasaklandigi icin de kötü olur. İlahi emir,o şeyin iyi, ilahi nehiy de kötü olmasini gerektirir. Maturidiyye´ye göre iyi ve kötü akil ile kavranir; dini emir ve nehiy ona delalet eder; bir şey iyi oldugu icin emredilir, kötü oldugu icin yasaklanir.
4.Allah´i bilme: Eş´ariyye´yegöre ilahi bilgi, din-şer´- ile gerekli olur. Maturidiyye´ye göre bilakis akil ile gerekli (vacib) olur. Bu ayrilik iyi ve kötü probleminin uzantisidir.
5.Tekvin: Eş´ariyye´yegöre (var etme, yaratma), bir itibari sifattir, kudretin meydana gelmesiyle ilintilidir. Maturidiyye´ye göre tekvin, kudret ve irade gibi bir hakiki sifattir.
6.İnsanin kaldiramayacagini yüklemek (Teklifima la Yutak): Eş´ariyye´ye göre cisimleri yaratmak, gökyüzüne cikmak gibi beşer gücünün dişinda olan şeyler ile Yüce Allah´in kullarini yükümlü tutmasi caizdir. Maturidiyye´ye görebu yükümlülük (teklif) caiz degildir.
7.Sebeb ve Hikmet: Eş´ariyye´yegöre ilahi fiillerde hikmet aranmaz, fiiler sebebe bagli degildir. Maturidiyye´ye göre ilahi fiiller, hikmet aranir, fiiller sebeblere baglidir.
8.Kelam-i Nefsi: Eş´ariyye´yegöre, nefsi kelam işitilmiş (mesmu) olur; Maturidiyye´ye göreişitilmiş olmaz.
9.Ezelde maduma (mevcut olmayan) hitap: Eş´ariyye´yegöre maduma ezelde ilahi hitap taaluk eder; buna bagli olarak Allah ezelde konuşan (mukellim)dir. Maturidiyye´ye göre maduma ezelde ilahi hitap taaluk etmez; dolayisiyla Allah ezelde mutekellim degildir.
10.Nubuvvet: Eş´ariyye´yegöre erkeklik, peygamberligin şartlarindan degildir, kadindan da peygamber olabilir. Meryem, Asiye, Sara, Hacer, Havva, Hz. Musa´nin annesi peygamberdir. Maturidiyye´ye göre, erkek olmak peygamberligin şartlarindandir; kadin peygamber olamaz.
11.İbadetlerin yapilmasi: Eş´ariyye´ye göre Müslüman olmayan ibadet etmekle yükümlüdür; bundan dolayi ayrica sorgulanir. Maturidiyye´ye göre Müslüman olmayan ibadet etmekle yükümlü (mükellef) degildir, bundan dolayi cezalandirilmaz.
12.İrtidad: Eş´ariyye´ye göre dinden dönen (murted) iman ederse amelleri (ona) döner; Maturidiyye´ye göre murted iman etse de amelleri (ona geri) dönmez.
13.Ümitsizlik halindeki tevbe: E´şariyye´ye göre ümitsizlik tevbesi, kabul edilmez; Maturidiyye´ye göre kabul edilir.
14.Kur´an: Eş´ariyye´yegöre, Kur´an´in kimi ayetleri digerlerinden daha önemlidir (a´zam), Maturidiyye´ye göre Kur´an´in kimi ayetleri digerlerinden daha önemli degildir.
15.Salih nazar (dogru düşünce): Eş´ariyye´yegöre sahih nazar, ancak Allah´in yaratmasi ile ilim ifade eder. Maturidiyye´ye göre Allah´in yaratmasi, beşerin kazanmasiyla birlikte ilim ifade eder.(Yeni İlmi Kelam Sf. 105-107/İsmail Hakki İzmirli)