Cebrail´in Peygamber´in Kalbine Vahyetmesi

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,679
Cebrail´in Peygamber´in Kalbine Vahyetmesi

Kur´an, vahiy meleginin Hz. Peygamber´e bu şekilde iki defa vahiy getirdigini haber vermektedir.

Birincisi, Hira magarasinda gercekleşmişti ki, o esnada Allah Resulu (sav) -ilk olmasi sebebiyle- gördügü dehşetli manzara karşisinda dayanamayip bayilmiş.

“Andolsun ki o (peygamber), onu (Cebrail´i) apacik ufukta görmüştü” (et-Tekvir,81/23.) mealindeki ayet, bu vahiy şekline işaret etmektedir.

İkincisi de “şedidu´l-kuva/cok üstün güclere” sahip olarak tavsif edilen Allah elcisi melegin, ufkun yüksek yerinde durdugu, sonra orada iki yay mesafesi, ya da daha az bir mesafe kalincaya kadar yaklaştigi ve ilahi mesaji bu durumda aktardigi anlatilmaktadir. (Dahlan, Ahmed Zeyni, es-Siretu´n-Nebeviyye, yy., ts., I, 167; Ebu Şuhbe, el-Medhal, s. 86.)

Bu husus da Necm Suresi´ndeki şu ayetlerde ifade edilmiştir :
“Cünkü onu güclü, kuvvetli ve üstün yaratilişli biri (Cebrail) ögretti. Sonra en yüksek ufukta iken asil şekliyle dogruldu. Sonra (Muhammed´e) yaklaşti, derken daha da yaklaşti. O kadar ki (birleştirilmiş) iki yay arasi kadar, hatta daha da yakin oldu. Bunun üzerine Allah kuluna vahyini bildirdi (gözleriyle) gördügünü kalbi yalanlamadi. Onun gördükleri hakkinda şimdi kendisiyle tartişacak misiniz?” (en-Necm, 53/5-12.)(Kur´an Tarihi, Sf. 66.67/Prof. Dr. Muhsin Demirci)
------------
Bu son Necm suresindeki ayet-i kerimede insanlar bu konuda karistirma yapiyor ve bu ayet-i kerimede hata yapanlarda oldu.

Ve bir misal olarak Mirac gecesi örnek vermek veyahut bunuda esas almak bu konuda abes ile istigal olur.

Yani burdaki mevzu Allahu Teala ile Peygamber (sav) hakkinda degil yani o mesafe olarak ve ne hakkinda bizzat Hz. Cebrail aleyisselam hakkinda ve onunla Peygamber efendimiz (s.a.v.) dair bilgi veriyor ikisinin arasindaki o bir yay mesafesi birbirine yakin olduklari icindir.

Melek olarak onun o asli hali üzerine gördügüne dair olarak ve meleklerin asli hali iste bu büyük melekten bir örnek olur ve artik digerleride ne kadar büyük ise bize mechul ve o yüce rabbimede malumdur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Birindarfatma

Son mesajlar