Temizleniyor Muyuz Yoksa Zehirleniyor Muyuz?

Mutlu

Sp Kullanıcı
25 May 2018
277
24
[h=1]Temizleniyor Muyuz Yoksa Zehirleniyor Muyuz?[/h]

[FONT=&quot]Evinizin zehirli bir gaz odası olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bu öyle bir gaz ki insanı yavaş yavaş zehirleyen ama zehirlerken de bahar esintisi gibi güzel kokan bir zehirdir. Evlerde kullanılan birçok temizlik ürünün taşıdığı sağlık riskleri tam olarak açıklanmamaktadır. Bu temizlik ürünleri sadece temizlemeye odaklıdır. İnsan sağlığı ile ilgilenmezler. Sağlığımız ise bizim sorumluluğumuzdadır.

[/FONT]

[FONT=&quot]Üstelik bizler temizlik yaptığımızı sanıp malesef temizlik yaparken sevdiklerimizi ve kendimizi zehirleyip duruyoruz. Gelin birlikte günlük hayatta en çok kullandığımız ve ihtiyacımız olduğunu sandığımız belli başlı ürünlerin zararlarını birlikte inceleyelim.[/FONT]
[FONT=&quot][h=4]1. Çamaşır Suyu[/h][h=4][/h][h=4][/h]




Sodyum Hipoklorit diye tanımlanan çamaşır suyu ağız, mide ve boğazda iltihap yapıyor, mukoza tabakasını bozuyor, gözleri tahriş ediyor, solunum yollarında hastalıklara sebebiyet veriyor.


İçinde noniyonik yüzey aktif, klor bazlı ağartıcı (sodyum hipoklorit), sodyum hidroksid ve parfüm bulunuyor. Çamaşır suyu içeren temizlik ürünlerinin kullanımıyla karbon tetraklorür ve klorform gibi maddeler açığa çıkıyor. Çamaşır suyu içeren ürünlerin, amonyaklı veya asidik (tuz ruhu, kireç çözücü gibi) temizlik maddeleriyle karıştırılması zehirli gazların (klor gazı ve klor aminlerin) açığa çıkmasını sağlıyor, ortamdaki oksijeni durduruyor. Solunduğu takdirde solunum yolları ve akciğerde tahribata yol açıyor. Ayrıca öldürdüğü bakteriler arasında “faydalı bakteriler” de bulunuyor.


Yüzeyleri beyazlatmamız, leke çıkartmamız gerektiğinde mümkün olduğunca az çamaşır suyu kullanılmalıdır. Eğer illa kullanmamız gerekiyorsa amonyaklı değil, oksijenli, yani “renkliler için kullanılır” ibareli çamaşır sularını tercih etmek gerekir.


Çamaşır suyu ile temizliği yapılan yüzeyler, mutlaka bol su ile durulanmalı, mekanlar uzun süre havalandırılmalı ve buralarda mümkün olduğunca kısa süre kalınmalıdır.



[h=4]2. Cam ve Tuvalet Temizleyiciler[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Cam ve tuvalet temizleyicilerde sıklıkla kullanılan amonyak, baş ağrısı yapıyor. Akciğere olumsuz tesiri oluyor. Mobilya ve yer temizleyicilerde bulunan fenol ile kresol (dezenfektan) ve nitrobenzen, doğrudan kanserojen madde olarak anılıyor.



[h=4]3. Kanserojen Madde İçerenler[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Diğer bir kanserojen madde de formaldehit. Bu da birçok temizlik mamülünde koruyucu olarak kullanılıyor. Halı temizleyiciler içinde bulunan Perkloro etilen ile Trikloro etilen de kanserojen tesire sahip maddelerdir. Mide yanması, görme bozukluğu yapan hidroklorik asit de tuvalet temizleyicilerinde var. “Güve ilacı” diye bilinen ve Avrupa ülkeleri ile Rusya’da yasaklanan “naftalin” ya da Para Dikloro Benzen hem kanserojen tesire sahip, hem de sinir sistemini olumsuz etkiliyor.



[h=4]4. Dezenfektanlar[/h][h=4][/h][h=4][/h]



İşin en kötü tarafı ise, temizleyici ürünlere maruz kaldıktan sadece 26 saniye sonra kimyasalların izi vücudun bütün organlarında görülebiliyor olması… Tabii, bir de dezenfektan diye bir şey var. Onu da temizlik kavramının sınırlarını zorlarken kullanıyoruz. En büyük sebebi de, reklamlarda sürekli vurgulandığı üzere, mikropları öldürüyor olması. Ancak hiçbir dezenfektan bunu yapmıyor, sadece mikropların sayısını azaltıyor. Çünkü mikroplar o kadar yoğun ve çeşitli ki, bir süre sonra tekrar üremeye başlıyorlar. Dezenfekte edici temizlik maddeleri, solunması son derecede tehlikeli olan çok zararlı maddelerden yapılır. Lüzumsuz yere kullanılmamalıdırlar, bol su ile durulanmaları gerekir. Bu maddelerin baş ağrısı, halsizlik, göz yanması, cilt tahrişleri gibi hafif yan tesirlerden akciğer problemleri, kanser, kalp hastalıkları gibi bağışıklık sistemiyle ilgilili ciddi hastalıklara kadar zararları vardır.


Kresol, bu maddelerin en sık kullanılanlarından biridir. Karaciğer, böbrek, akciğer, pankreas ve dalakta hasara sebep olabildiği gibi, merkezi sinir sistemini etkileyerek depresyon, sinirlilik ve hiper aktiviteye de yol açabilir. Dezenfektanlarda bulunabilecek diğer maddeler ise fenol, etanol, formaldehit, amonyak ve klordur.



[h=4]5. Oda Parfümleri[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Kötü kokulardan kurtulmak için kullanılan oda parfümlerindeki maddeler ise burundaki sinirleri işlevsiz kılarak koku hissini zayıflatmaktadır. Muhteviyatında ise amonyak, naftalin, fenol, kresol, etanol, ksilen ve formaldehit gibi zararlı maddeler sıralanmaktadır.


suffagah.com


[/FONT]
 

Son mesajlar