Mezhepsizlik Bid'attır - Prof.Dr. M. Said Ramazan el-Buti

ay düşüm

Münzevi..
Sp Kullanıcı
31 Ağu 2017
1,430
844
Ehl-i Sünnet dışı bazı sapık fırkalar, Türkiye Müslümanlarını kendi akıdelerine bağlamak için yoğun bir mezhepsizlik propagandası yürütmektedir. Öyle ya, bir yerde boşluk olacak ki, onu doldurabilsinler. Mezhepsizler itikadda ve amelde, Ehl-i Sünnet mezheplerini istemiyorlar. Yani inanç bilgilerinde Eş'ariliği ve Matüridiliği, ameli hükümlerde de Hanefiliği, Malikiliği, Şafiiliği ve Hanbeliliği ortadan kaldırmak istiyorlar. Onların bu temayülleri İslam dünyasını anarşiye, kargaşılığa sürükler temiz ile kirli, sahih ile sapı, doğru ile yanlış birbirine karışmış olur. Mezhepler kalkarsa önce fıkıh elden gider, sonra Şeriat desteksiz kalır ve sonunda dine büyük zarar verilmiş olur.


Not: Kitabin resmide vardı ama telefondan girdigim için ekleyemedim
 

Qasem

Sp Kullanıcı
18 Şub 2017
3,530
527
Yazarın Son dönem hayatı onun söylediklerini nazarımda sanırım anlamsızlaştırıyor...

Buti öldürüldüğünde Bunun üzerine Haksöz Haberin duruşunu belirten bir yazı kaleme almıştım o dönem. Önce onu yayınlayayım. Bir altada Özgün duruşta o dönemde yapılan bir çalışmayı yayınlayayım inşallah..

_____________


Badem Gözlü Ramazan el-Buti!
Beşşar rejiminin sarıklı şebbihasının ardından sarfedilen bazı sözleri politik basiretsizliğin mi, yoksa itikadi bir karmaşanın tezahürleri olarak mı okumalı?




21 Mart günü Şam’da ders verdiği camide öldürülen Said Ramazan el-Buti’nin ardından kimi İslami çevrelerin sergilediği tutumlar bu kadar da olmaz dedirtir boyutlarda.

Şüphesiz Buti’nin nasıl ve kimler tarafından öldürüldüğüne ilişkin belirsizliklerin kafa karıştırması normal. Olağan şüphelilerin “biz yapmadık” açıklamasının ardından gözlerin ister istemez rejime dönmesi de beklenebilir bir şey. Gerçekten de bu aşağılık rejim her türlü şeytani eyleme imza atabilir. Bu bağlamda şu veya bu nedenle kendisine yakın isimlerin öldürülmesi üzerinden bir şeyler planlamış da olabilir. Ne var ki bunlar şimdilik sadece tahmin.

Bir de gerçekler var. Ramazan el-Buti denilen kişi canla başla rejime çalışan, son iki yıldır katliamcı kimliği tüm dünyayı ürkütme boyutlarına varmış olmasına rağmen Baas zulmüne sadakatini sürdürmüş bir isim. Öyle ki Esed’i ululemr olarak tavsif etmiş, rejimini korumak için savaşmayı farz-ı ayn ilan etmiş, yetmemiş, dilini Beşşar’ın cani ordusunu sahabeye benzetme rezilliğine bulaştırmış bir kirli şahıs!

Böylesi rezil bir profili bulunan bir ismin ardından sarfedilen sözler bu açıdan çok çarpıcı.

Öncelikle belirtelim ki, İslam alimi sıfatıyla tanınan bir kişinin zulme batmış bir şekilde bu dünyadan göç etmesini istemez, tövbe etmiş olmasını ve ömrünün son günlerinde günahtan uzaklaşma çabası içinde olmasını umardık. Ama doğrusu “kaçacaktı, rejim tarafından katledildi” iddiasının pek bir tutarlılık taşımadığı çok açık. Bunlar rejimin mücrimliğini vurgulama saikiyle söylenmiş temenniler olmaktan öteye gitmiyor. Öte yandan bu tür iddiaların, spekülasyonların kirli bir kişiyi aklama çabasına dönmesi ise kabul edilebilecek bir şey olmasa gerek. Bu noktada Akit gazetesinin (23 Mart) Buti’nin öldürülmesinin ardında rejimin olduğu iddiasından hareketle bu saray hocasını şehit ilan etmesi çok büyük bir yanlış. Bu kadar günaha, zulme batmış bir kişiyi ne yapsanız aklayamazsınız!

Zaman gazetesinin (24 Mart) “Suriyeli alim el-Buti ebediyete uğurlandı” manşeti de kafa karışıklığını yansıtan bir başka örnek.

Bu tür örnekler arasında Yeni Şafak’ta Salih Tuna’nın yazısının (23 Mart) sonuna düştüğü not da dikkat çekici. Üzüntüsünü şöyle ifade etmiş: “çağımızın en büyük İslam âlimlerinden (aslen Cizre'li bir Kürt olan) Ramazan el- Buti'yi kaybettik… Gençlik yıllarımızda elimizden düşürmediğimiz 'Fıkhu's Siyre'nin müellifiydi. Siyer konusunda okuduğum en müthiş kitaplardan biriydi. Allah rahmet eylesin.”

Buti’nin ölümüyle ilgili iki ihtimal var: Onu ya muhalif bir grup, ya da rejim öldürmüştür. Rejim bir komplo girişimiyle öldürdüyse bu eylem rejimin caniliği gösterir ama asla Buti’nin muteber bir kişi olduğunu göstermez. Dolayısıyla şehit ilan etmek, ardından övücü sözler sarfetmek ayıptır. Yok eğer muhalif bir grup öldürdüyse, eylemin gerçekleştirilme tarzı kınanabilir. Camide gerçekleştirilmesi, onunla birlikte çok sayıda kişinin de öldürülmesi elbette yanlıştır ama bu yanlışlar asla Buti’yi arkasından gözyaşı dökülebilecek bir konuma oturtmaz.

Öncesini bir yana bırakalım, tam iki yıldır cani, barbar bir katliam şebekesinin fetvacıbaşısı rolünü üstlenmiş bir kişiyi İslam alimi sıfatıyla taltif etmek, ardından göz yaşı dökmek, hele hele rahmet dilemek ne İslam’a sığa; ne de akılla, vicdanla bağdaşır. Zaten Rabbül Alemin de asla zalimlere hidayet etmez!


Haksöz Haber
 

Qasem

Sp Kullanıcı
18 Şub 2017
3,530
527
Biraz uzun lakin okunmaya değer bir çalışma. 2011 yılında kaleme alınmış...

______________



Altan Algan, haftalık olarak yayınlanan Özgün Duruş gazetesinde Suriye yönetimine verdiği destek ile bilinen ünlü İslam âlimi Ramazan el-Buti'yi yazdı:

Baas Partisi Çizgisinde Bir Mutî: Ramazan el-Butî

ALTAN ALGAN / Özgün Duruş / Sayı: 100

Ramazan el-Butî, Şam Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne 1961’de asistan olmasıyla başlayan akademik hayatı Şam Üniversitesi Dinler ve İnançlar Fakültesi başkanlığı ile taçlandı. Fetvacı… Suriye'nin yani Baas Suriye’sinin dini otoritelerinden biri. Birkaç yıl önce Türkiye ile Suriye halklarının yakınlaşmasının Said Nursi'nin bir müjdesi olduğunu söylemişti. Türkiye'de 'gerçek laikliğin' gelişmesinin hem İslam hem de demokrasinin çıkarına olduğunu ifade ederek, 'Demokrasi dışında yeni köprü aramaya gerek yok” demişti.

Mezhepsizliği İslam şeriatını tehdit eden en büyük bidat olarak gördü. Bu yüzden olsa gerek Mehmet Şevket Eygi, Ali Nar gibi isimlerin büyük iltifatına mazhar oldu. Bunun yanında 1984’te İstanbul’daki İslam düşüncesi konferansında gündeme getirilen, yeni ortaya çıkan meseleler hakkında kurumsal toplu içtihat yapmaları için İslam dünyasının önde gelen âlimlerinden oluşan bağımsız bir konsey kurulması fikrini de destekledi.

Tasavvuf ile ilgili olarak Butî, Sufi tarikatların kurulması, taraftarlarınca şeyhin kutsanması ve ona körü körüne itaat edilmesi, türbelerde ibadet, gizli ve duygusallaştırılmış zikir ve tespihlerin “gerçek İslam’ı bozduğuna” ilişkin eleştirilere katılır. Ama modern hanedanlıkların İslam’ın neresinde durduğu konusunda bir çift laf etmez. Duygusal tasavvufu reddeder fakat kendi bencil menfaatlerini koruyan iktidar düzeneğini reddetmez. Fazlasıyla Yaşar Nuri desek mi bilmem. Önüne gelenekçi sıfatını ekleyince neden olmasın? Bu onun milli devletin gücüne büyük önem yüklemesinden kaynaklanır. Temel ilgisi okuyucu ve dinleyicilerini güçlü bir milli devletin gerçek İslam medeniyetini inşa etmenin en iyi yolunu teminat altına aldığına ikna etmek olduğu düşünüldüğünde Baas rejimi ile olan derin bağı fark edilir.

Fıkhu’s-Siyre yazarı. Fıkhu’s-Siyre adlı kitabından dersler verdi Şam’da. Fıkıh malum, Siyret de malum. Bu terkip, siretin fıkhı. Yani Hz. Peygamber’in hayatından doğrudan çıkarılan fıkıh. Bu fıkıh da fıkıh ilmi, yani bugün bildiğimiz fıkıh ilminin sadece kendisi değil. İslami bilgi ve şuur. Yani İslam’ın akidesi, fıkhı, ahlakı, içtimai hüküm esasları, hayat tarzları, ailevi hayatı vs. nelere ait hükümler, taktikler, usuller, metotlar varsa, hepsini, Peygamber Efendimizin hayatından çıkarma yapıyor. Ama siyaset bunun dışında. Esad karşıtı gösterilerin caiz olmadığına dair fetva verdiği belirtilmişti. Ramazan el-Butî, Esad ailesinin en yakın din hocalarından biri olarak biliniyor. Branşı olması nedeniyle, İslam hukukunu İslam dininin özü olarak gören; İslam’dan bahsettiği her yerde o şeriatın prensiplerini, emirlerini ve pratik imalarını kast eden alimin yaşanan büyük zulümler karşısında zulmedenleri koruyup kollayan dili güçlülerin yanında saf tutan figürlerin güncelliğini anlatır.

Fıkhu’s-Siyre kitabı sıkıyönetim varken Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da evlerde yasaklandı. Yasaklayanlar kitabın içinde Türkiye siyasetiyle ilgili suç unsuru bir şey bulamamışlar. Ancak “Her evde bulunduğuna ve çok okunduğuna göre yine de bunda bir şey var” diye düşünmüşler. Bu düşünceyle yasaklamışlar.

SURİYELİLEŞME SERENCAMI

Ramazan el-Bûti 1929 yılında Ceziretü İbn-i Amr, yani Türkiye'nin güneyinde ve Irak sınırındaki ‘yaygın bir cehalete mübtela olmuş, kültür ve bilgiye muhtaç’ küçük bir köy olan Cilika’da doğdu. O bir Kürt âlim olan Molla Ramazan el-Butî’nin ikinci çocuğu ve tek erkek çocuğuydu. Ataları çiftçi olan Butî’nin salih ve muttaki annesi tarafından desteklenen babası Molla Butî de çiftçi olmasına rağmen babasının isteğine karşı çıkarak İslami ilimleri öğrenerek ailesinde bir ilim geleneği oluşturmayı başardı. Bu gelenek Şeyh Butî ve onun oğlu Muhammed Tevfik Ramazan el-Butî tarafından devam ettirildi. Butî’nin Muhammed Said Ramazan el-Butî dört yaşındayken Cizre’den babası Molla Ramazan ile birlikte Şam’a gitmiştir. 1934 yılında Butî’nin ifadesiyle “İslam’a saldıran” Kemal Atatürk’ün din dışı inkılâplarından kaçarak zorlu bir yolculukla Halvet, Haseke, Deir ez-Zur, Rakka, Hama ve Humus üzerinden Şam’a ulaşıp orada Rükneddin’deki Kürt mahallesine yerleştiler. Babası Molla Ramazan bir süre sonra, Şam uleması arasında üstün bir mevki ve saygı duyulan bir hüviyete sahip oldu. Eski şehir sınırları içindeki Saruce Sokak’taki bir özel okulda dini bilgiler, Arapça ve Matematik öğrenen Butî ilk ve orta tahsilini Şam'da tamamladı. Babasından ilim tahsil eden el-Butî, lise eğitiminden sonra yükseköğrenim için Mısır’daki Ezher Üniversitesi’ne devam etti. Önce babası oğlunu diploma ve vazife peşinde koşmaktan menetmişti. Yapmış olduğu istişareler neticesinde bunun bir kader olduğunu düşünerek oğlunun bu okula gitmesine müsaade etti. Ayrıca o yıllarda yaygın olan olumsuz ortamdan da çekiniyordu. Butî, Suriye ordusuna çağrılmaktan lise öğrencisi olarak kurtuldu. Çünkü ellili yıllarda ailenin tek erkek çocuğunun askerlikten muaf tutulmasına dair kanun henüz kabul edilmemişti. 1955 tarihinde buradan mezun olunca, Suriye'ye döndü ve Humus ilinde bir müddet öğretmenlik yaptı. Daha sonra, Şam Üniversitesi Şeriat Fakültesi'ne Asistan olunca, Fakülte onu doktora için Ezher'e gönderdi Ezher Üniversi¬tesi Şeriat Fakültesi'nde doktorasını tamamlayarak, “Bi Takdiri Mümtaz” dereceyle doktor oldu 1955'te tamamladığı doktorasına ilâveten de, 1966 yılında “Eğitim Sertifikası”na hak kazandı Şam'a dö¬nünce, Yrd Profesörlük göreviyle Şer'î ilimleri okutmaya başladı. Bir süre sonra, fıkıh kürsüsü başkanı ve dekan ilmi işler yar¬dımcısı oldu Nihayet, Şeriat Fakültesi Dekanı oldu Bu vazifesi 1980'lere kadar devam etti. Babası Türkçe bilmeyişine karşın o iyi derecede Türkçe bilir. Babası Molla Ramazan, alim, fakih, aynı zamanda Nakşi şeyhiydi. el-Butî de babası Molla Ramazan’ın ismiyle bilinen camide namaz kıldırıyor, hutbe okuyor ve ders okutur.

Eniştesi Ahmet Ramazan. Soyadları da Ramazan ama Ahmet Ramazan, Malatyalı. Ahmet Ramazan bir zamanlar Necip Fazıl’ın çıkardığı Büyük Doğu mecmuasında yazı işleri müdürlüğü yapmış. Necip Fazıl, Milli Şef İsmet İnönü’ye eleştiren sert bir yazı yazmış. Ahmet Ramazan, Üstad’ı uyarmış. “Bu yazıyı yayınlarsak ceza alırız, Büyük Doğu’yu da kapatırlar” demiş. Üstad da: “Biliyorum, en az 7 yıl hapisten başlar cezamız, ancak yine de bu yazıyı yayınlamalıyız” demiş. Dergi basılır basılmaz toplatılmış. Üstad, arkadaşlarına: “Herkes başının çaresine baksın” demiş, kendisi hapse atılmış, Ahmet Ramazan da tabana kuvvet, önce Bağdat’a kaçmış, orada bir müddet kaldıktan sonra Şam’a geçmiş.

ASIL DÖNÜM NOKTASI

Ailesinin Suriye serüveninde Kürt etnik kimlikleri sosyal ve kültürel arka planlarına baskın olmakla beraber, el-Butî’nin entelektüel gelişimi başladığında ailesi ‘Suriyelileşme’ sürecini artık tamamlamıştı. Buna karşın el-Butî Kürt kimliğini asla reddetmedi ve Kürt dili ve edebiyatına olan ilgisini her zaman sürdürdü. Mesela, daha yirmili yaşlarında iken Kürt şair Ahmede Xani’nin Mem-u Zin eserinin arasında geçen ‘yeryüzünde ekilip, gökyüzünde olgunlaşan’ trajik bir aşk hikâyesini anlatan eserini Arapçaya çevirip, şiir formundaki hikâyeyi nesir formuna dönüştürmüş olması bunun bir örneğidir.

Yazı üslubu ile ilgili kayda değer şey onun kişisel tonudur. O, bilinen otoritesini elde ettiği bilgiyle tanımlanan ve genellikle kişisel ilişkilerin kesilip objektifleştirilmiş bir eğitim sürecinden geçmiş ‘ideal tip’ âlimine hiç benzemez. Biraz edipliğinden olsa gerek eserleri hayatının en özel alanlarını dikkat çekici bir kişisel tonla sunar. Onun kitaplarının girişleri de oldukça kişiseldir. Hutbenin veya duanın ortasında çoğunlukla hıçkırarak ağlama ve gözyaşlarıyla biten kendinden geçmeleri bir tarafa, onun duygusal taşkınlıkları herkes tarafından bilinir. Hıristiyanlıkta olduğu gibi dini konuşmalar esnasında ağlamak tarihsel olarak yaygın bir fenomen olup dinleyicileri duygulandırmaya yönelik bir hitabet vasıtası olarak görülebilir. Belki bu yüzden Fethullah Gülen bağlantılı dergilerde ve sempozyumlarda onu sıklıkla görürüz.

Suriye Müslüman Kardeşleri ile karşılaştı. Oldukça fiziksel engellere maruz olan Mustafa Sıbai’ye büyük sempati duyuyordu. Ellili yılların başında Suriye Müslüman Kardeşleri ile yakın ilişkisi olan Râbıtatu’l-Ulemâi’d-Dîniyye tarafından düzenlenen haftalık hitabet programlarında meraklı bir dinleyici olarak katılırdı. Suriye Müslüman Kardeşlerin lideri olan Mustafa Sıbai 1956’da Şam Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığına ve İslam Hukuku profesörlüğüne atandı ve 1960’da el-Butî asistan olarak çalışmaya başladığında hâlâ oradaydı. Fakat onun üzerinde esas etkiyi Hasan Habenneke neden olmuştur. 1964, 1967 ve 1973’teki protestolar boyunca 1963’de iktidara gelen seküler Baas Partisi hükümetine karşı direniş gösteren önemli âlimlerden biriydi. Babası Şafî olan Habenneke’nin Suriye baş müftüsü olmak için girdiği seçimde onu desteklemek için büyük çaba harcadı. Baba Butî’nin gayreti Habenneke’nin ‘hukuki zekâsı’ nedeniyle, Hanefi âlimin göreve gelmesini gerektiren kuralın kaldırılmasına diğer âlimleri ikna etmekti. Bu yıllarda Ramazan el-Butî’nin hayatına giren bir başka figür Said Nursi oldu. Onun 1958’de yayımlanan otobiyografisini Kürtçeden Arapçaya çevirdikten sonra ‘Said Nursi Türkiye’deki İslami devrimin mucizesi’ adlı bir makale yayımladı. Ona layık bir mürit olamadı besbelli.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER’DEN UZAKLAŞIR

Müslüman Kardeşlerin bazı ideallerini paylaşmakla birlikte, bu harekete mensup olan bazı kişilerin Nusayrilere, Baas Partisi ofisleri, polis istasyonları ve askeri birliklere saldırılar düzenlenmesi onun sistemin yanına çekilişini de beraberinde getirdi. Suyu ihmal edilmiş fesleğen gibi kurudu gitti bağları. Bıraktı ve gitti endişe limanında eski dostlarını… Haziran 1979’da Halep Topçu Okulu’nda 83 Nusayri askerin vurulmasından sonra el-Butî, Enformasyon Bakanlığı’nın isteği üzerine televizyonda bu öldürmelerin meşru olmadığını ilan ederek bugünkü açıklamalarının başlangıç yolunu açmıştı. Toplumsal bir figür ve yüksek dereceli bir âlim olarak el-Butî, 1982’de bütün Suriye’yi saran ayaklanmaların doruğa çıktığı bir dönemde ondan on beşinci hicri asrın gelişi vesilesiyle bir konuşma yapması ve bu konuşmada Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad’a itaatkâr bir dille hitap etmesi istenmiş o da bunları muti bir şekilde yerine getirmişti. Esad rejimi, İslami yayınlara uygulanan sıkı sansürü, dini televizyon yayınlarının tamamen yasaklanışını ve kamu kuruluşlarında hicap ve nikap gibi kadın örtülerinin giyilmesinin yasaklanmasını ortadan kaldırdığında el-Butî ‘bu başarıların gizli mimarı’ Başkan Esad’a televizyondan teşekkür etme davetini de kabul etmişti.

Toplumsal bir figür oldukça Müslüman Kardeşlerden git gide uzaklaşmıştır. Önceleri kenarda kalmanın avantajlarından yararlanan Ramazan el-Butî 1979’dan sonra artan bir oranda Hafız Esad’ın ihsanına mazhar olması ve özellikle de onun Suriye televizyonunda düzenli olarak konuşma yapması için ona yaptığı teklifi kabul etmesiyle güvenilirliğini büyük ölçüde yitirdi.

Birçok Müslüman tıpkı bugün olduğu gibi ondan yayınlarda İslami eleştirilerin sözcüsü olmasını bekledi, fakat onu oldukça tedbirli ve diplomatik bulunca büyük hayal kırıklığı yaşadı. Bununla beraber onun etrafındaki eleştirel seslere karşı oldukça duyarlı olduğu görülüyor. Babam adlı biyografisini okuyanlara devamlı verilen izlenim, el-Butî’nin kendisinin devlet yetkililerinin resmi görevlerini yerine getirmek konusunda gönülsüz, olduğudur. el-Butî, bunları yapmasını tavsiye eden, hatta onu zorlayanın hep babası olduğunu göstermeye çalışır. ‘Gerçekte o zaman söylediğim her şey babam tarafından yönlendirilip emredildi, Allah’ın rahmeti üzerine olsun’

Mukayeseli İslam hukukuyla ilgili dersleri, videokasetleri, televizyondaki dini konuşmaları ve İctihâd ve en-Nehcü’l-İslamî gibi dergilerde çıkmış birçok makalesi bulunan Ramazan el-Butî her geçen gün battıkça batan bir figür görünümündedir.

Takdir edilen açık konuşması, hazır cevaplılığı, hışırtılı sesi, canlı jest ve mimikleri iktidar karşısında eriyip gider. el-Butî’nin her ne pahasına olursa olsun muhaliflerine üstün olma gayretiyle belirgin olan hitabet üslubu ‘rekabetçi akademisyenlik’ olarak isimlendirilir ve Baas ideolojisinin hizmetine sunulur.

Biliriz düşmekten kalkmaktan Allah münezzeh. En iyisi babası Molla Ramazan’ın oğluna yazdığı vasiyetten bir hatırlatma ile bitirmek: “Evladım! Sözü fazla uzatmak yararlı sayılmaz, anlamayana bin delil ve bin örnek de fayda etmez. İyice kulak verene düşünüp şaşkınlıktan çıkması için bir tek misal yeterlidir. Sana sözün özünü anlatacağım: Sonuna kadar dinle ve üzerinde düşün ki en yüksek makamlara ulaşasın ve sürekli onunla amel edesin. Bil ki, Allah insanoğlu için iki ayrı hayat yaratmıştır: müminin cennetteki hayatı ve kâfirin cehennemdeki hayatı; olan ebedi hayat, diğeri ise az devam eden ve oyun, eğlence, mal ve çocukları çoğaltmaktan ibaret olan fani hayat.

Her iki hayat konusunda düşün. Hangisinin daha kalıcı ve daha lezzetli olduğuna bak.”

Esrarengiz şeyler oluyor dünyada. Sinirler bir açılıyor bir kapanıyor. Açılınca çok fena oluyormuş da. Kapanınca her şey yerli yerine geliyormuş sanki. Günlerin günleri kovaladığı Suriye’de kesik bir baş gibi dönüyor dünya hâlâ. Konuyu bir yere bağlamak lazım. Başa başlığa dönmek lazım... Seslice bir şarkı söylüyorum belki de aşırı imalı tanımlarla. Kusura kalma teselli hazretleri.
 

ay düşüm

Münzevi..
Sp Kullanıcı
31 Ağu 2017
1,430
844
Ramazan el butunin hayatini bilmiyordum ama bu kitapta yanlış birşeye rastlamadım [MENTION=31]Qasem[/MENTION]
Yazdıklarını okudum pek birşey anlamadım siyaset ve dönem hakkibda pek bir bilgim yok
Bu kitabın okunmamasi mi gerekiyor şayet bu kişi zulme evet demiş biriyse
 

Qasem

Sp Kullanıcı
18 Şub 2017
3,530
527
Ramazan el butunin hayatini bilmiyordum ama bu kitapta yanlış birşeye rastlamadım [MENTION=31]Qasem[/MENTION]
Yazdıklarını okudum pek birşey anlamadım siyaset ve dönem hakkibda pek bir bilgim yok
Bu kitabın okunmamasi mi gerekiyor şayet bu kişi zulme evet demiş biriyse
Yazdıklarından çok duruşuyla ilgileniyorum. 2012 de eserlerini okumuştum. Klasik gelrnrk şerhçiliğinden öteye gidememiş. Yeni bir şey yok. İlkesel olarak zalimlerin safında yer alan alimlerin yazdıklarını artık okumuyorum. Yazdıkları eyleme dökülmemiş ve kendilerine fayda sağlamamış, müminlerin kanını ve canını helal gören bir zihniyeti okumanıda tavdiye etmem. Söz kadar söyleyenide önemli...

Vahy ebucehilede inebilirdi, lakin neden Muhammed a.s a indi bu konuyuda bu çerçevede düşünen biriyim.

Allah razı olsun

Sevgi Platformu
 

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677



Kitab bu ve birde bunun ön tarafinda bir risale var ve eskiden okumus oldugumuz o kitab da var idi.

O risale de Mezhebsizlik dinsizlige köprüdür diye bu isim altinda bir risale eklenmis ve onuda yazan seyhulislam vekili Muhammed Zahid el-Kevseri´dir.
 

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
Ramazan el butunin hayatini bilmiyordum ama bu kitapta yanlış birşeye rastlamadım @Qasem
Yazdıklarını okudum pek birşey anlamadım siyaset ve dönem hakkibda pek bir bilgim yok Bu kitabın okunmamasi mi gerekiyor şayet bu kişi zulme evet demiş biriyse
Hayatini okudum ve buna dair kendi yazmis oldugu 1 iki kitab da o hayati da gecer kendisinin de.

Kitab icerik ve konular olarak hos ve makbul sonra makul seylerle yazilmis ve buna dair aleyhte kimsenin bir sey dedigini okumadim ve duymadim da.

Bu kitab da diger kitablar gibi okunur ve kisinin eski haliyle yazilmis ve son zamanda yasamis oldugu o hali icinde hos bakmayanlarda olabilir.
 

Son mesajlar