Tefekkür Edip Gezebileceğiniz Karadeniz’in Birbirinden Güzel 10 Yaylası

Mutlu

Sp Kullanıcı
25 May 2018
277
24
[h=1]Tefekkür Edip Gezebileceğiniz Karadeniz’in Birbirinden Güzel 10 Yaylası[/h]

[FONT=&quot]Tefekkür edip, oksijeni doyasıya soluyabileceğiniz, bulutların üzerinde yürüyebileceğiniz, ahşap evlerin otantik havasına kendinizi bırakacağınız yeşilin binbir tonuyla buluşacağınız Karadeniz Yaylalarını sizler için derledik.

[/FONT]

[FONT=&quot]Ebu’d-Derdâ -radıyallâhu anh- da şöyle buyurur:

[/FONT]

[FONT=&quot]“Bir saat tefekkür; kırk gece nâfile ibâdetten üstündür.”

[/FONT]

[FONT=&quot](Deylemî, II, 70-71, no: 2397, 2400)

[/FONT]

[FONT=&quot][h=4]1- Perşembe Yaylası (Ordu)[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Perşembe Yaylası’nın rakımı 1500 metre civarındadır. Ordu’dan 0 rakım, Aybastı ilçesinin 750 metre rakım olduğu düşünüldüğünde, Perşembe Yaylası, bulunduğu Canik Dağları’nın en yüksek yerlerinden biridir diyebiliriz.


Bölgenin en turistik yeridir. Merkezinde, yerleşim bulunmaktadır.


Yaylanın yerleşim başlangıcı olarak kesin bir tarih bilinmemektedir.


En eski kayıt olarak, Evliya Çelebi’nin dünyaca ünlü eseri olan seyehatnamesinde, Perşembe Yaylası’nın genel özelliklerinden ve Perşembe Yaylası Şenlikleri’nden bahsetmektedir.


Perşembe Yaylası Şenlikleri, yaylanın yerleşime başlandığı zamanlara kadar dayanmaktadır. Alış veriş, eğlence ve fikir danışma gibi amaçlarla başlayan bu gelenek, günümüzde hala devam etmektedir.


Yaylada gerçekleştirilen en büyük etkinliklerden biri de Perşembe Yaylası Off Road yarışları ve Perşembe Yaylası Yağlı Güreş şenlikleridir.



[h=4]2- Sis Dağı Yaylası (Giresun)[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Sis Dağı Yaylası Karadeniz’in unutulmayan doğasının bir parçası durumundadır ve Trabzon-Giresun il sınırında kendine yer edinmiştir. Turizm açısından oldukça da önemlidir. Yıl içerisinde Karadeniz’i ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Sis Dağı Yaylası, her yıl temmuz ayında düzenlenen şenlikleri sırasında ziyaret etmenizi öneririz. Birçok köy ve obadan gelenlerin birlikte kutladığı Sis Dağı Şenlikleri, Temmuz ayının 3. Cumartesi günü gerçekleştirilir. Aynı zamanda bu bölge C statüsünde Milli Park olarak kabul edilmiştir. Giresun ili Görele ilçesinin en büyük dağı olan Aladağ’ın yüksek kesimlerinde kalan Sis Dağı Yaylası keşiflerle dolu bir yolculuğa davet ediyor.



[h=4]3- Abdullah Yaylası (Çorum)[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Kargı ilçesindeki Abdullah Yaylası, ilin en yüksek dağı olan Köse Dağı’nın eteklerinde bulunuyor. Yayla, ilginç doğası ve trekking(yürüyüş) parkuruyla meşhur. Temiz ve bol suyu, bozulmamış doğası; sarıçam, karaçam gibi kendine özgü bitki örtüsü yaylayı görülmeye değer kılıyor. Yaylada 22 yataklı konaklama ünitesi, 120 kişilik restoran ve 1000 kişilik piknik alanı var. Özellikle Oynar Yaylası’ndaki yangın gözetleme kulesinden dürbünle etrafı seyretmek paha biçilemez bir zevk. Parkur güzergahında, Otuz İki Çatal Çam diye bilinen ağacı görmeden gitmemek lazım.



[h=4]4- Beyazsu (Artvin)[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Karçal Dağı’nın eteklerinde, 2450 metre yükseklikte olan Beyazsu, adını dağdan fışkıran sularından almış. Bulut denizinin üzerindeki konumuyla ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor. Borçka ilçesi ile Beyazsu Yaylası arasındaki mesafe yaklaşık 50 kilometre, Artvin ile ise 82 km’dir Bu yayladan iki saat uzaklıkta bulunan eşsiz güzellikteki Yıldızlı Göl’ü muhakkak görülmesi gereken yerlerden. Temmuz ve Ağustos ayları, zirve tırmanışı, Yıldız Gölü, Gorgit Yaylası ve Macahel’e yürüyüş için en uygun dönem.



[h=4]5- Sahara (Artvin)[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Şavşat ile Ardahan arasında bulunan Sahara Yaylası, geniş otlakları ve soğuk suları ile Artvin’in önemli yaylalarındandır. 1800 metrelerdeki orman örtüsü ladin ve göknarlardan meydana gelmiştir. Laşet Deresi kenarında kademeli olarak yer alan düzlüklerde her yıl Temmuz ayının dördüncü haftasında Sahara Pancar Şenlikleri yapılmakta. Karagöl Sahara Milli Parkı içerisinde yer alan yaylada konaklama için bir tesis bulunmuyor. Ama çadır ve karavanla gezenler yaylada kamp yaparak doğanın tadını çıkarıyor.



[h=4]6- Haldizen (Trabzon)[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Haldizen Yaylası, Demirkapı Yaylası olarak da bilinmektedir ve Karadeniz’in en can alıcı noktalarından biridir. Uzungöl’le birlikte muhteşem bir uyum içindedir. Ulaşımı da oldukça kolaydır. Uzungöl’ün Şerah Köyü’nden 16 kilometre uzaklıktaki yaylaya orman yoluyla ulaşılıyor. Üç mahalleden oluşan Haldizen Yaylası, dağ çiçeklerinin kokusunu sunuyor tertemiz havasında. Trabzon’da bulunan bu benzersiz noktayı mutlaka gidip yaşamalısınız. Huzurlu ve keyifli anlarınızın ardından; Trabzon Kalesi’ni, Şekersu Yaylası’nı, Sultan Murat Yaylası’nı, Peristera Manastırı’nı, Kaymaklı Manastırı’nı, Trabzon Müzesi’ni, Sümela Manastırı’nı ziyaret edebilir; tarihi ve doğal dokuların birlikte oluşturduğu inanılmaz güzellikleri görebilirsiniz.



[h=4]7- Gito Yaylası (Rize)[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Çamlıhemşin’den Çat yaylası istikametinde, Çat’a gelmeden Meydan Köyü’nün aşağısından sağa saparak araba ile 1,5 – 2 saatte Gito Yaylasına ulaşabilirsiniz. Bir başka yolsa; Pazar’dan Hemşin yolu üzerinden daha uzun ama biraz daha düzgün bir yol. Bu yaylaya Hemşin’e bağlı bazı köylerden (Zuğa ve Kantarlı) ve Çayeli’ne bağlı köylerden gelinmektedir Yörede bu yaylanın adına “Gito” da denilmektedir. Gito ya da Kito Yaylası bir üst yayla olan Badara Yaylası’na çıkılırken ara yayla olarak kullanılır.



[h=4]8- Pokut Yaylası (Rize)[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Yayla Rize’nin ünlü Çamlıhemşin ilçesinde yer alıyor. Çamlıhemşin’den 1,5 – 2 saatte Pokut Yaylasına ulaşabilirsiniz. Ulaşım araba ve yaya olarak sağlanabilmektedir. 1800 metreden yüksekte bulunmasına rağmen mucizevi özelliğe sahip Karadeniz esintisiyle ağaç yetişen ender noktalardan biri Pokut. Kaçkarlar’ın en iyi seyir terası olarak bilinen Pokut Yaylası’nda görsel bir şölen sizleri bekliyor. Yeşilin her tonu ile kucaklaşabileceğiniz Pokut Yaylası, Karadeniz’in görülmesi gereken yaylalarının başında geliyor.



[h=4]9- Samistal (Rize)[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Samistal Yaylası, Palovit ve Kavrun vadilerinin arasında bulunuyor. Yayla, mimarisine uygun olarak korunan eski taş evleriyle ünlü. Bölgedeki en yüksek yaylalardan biri olan Samistal, sal şeklindeki büyük taş kütlelerinden oluşan ve geçmişi eskiye uzanan yöresel mimari özellikleri ile oldukça dikkat çekici. Samistal Yaylasına hem Ayder üzerinden, hem de Palovit üzerinden ulaşabilirsiniz. Araba ile Ayder güzergahından daha kısa yaylaya ulaşım sağlanabilinir.



[h=4]10- Ayder Yaylası (Rize)[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda 1350 m yükseklikte çam ormanlarıyla kaplı Ayder Yaylası’na, Fırtına Deresi’nin yatağını izleyerek ulaşabilirsiniz. Gelin Tülü Şelalesi, yayla evleri, binbir çiçeğin tadını taşıyan kıymetli balı ve şifalı kaplıcasıyla inanılmayacak kadar güzel bir sanat eseri olan Ayder, doğa severler için bir cennet gibi. 1987 yılında turizm merkezi ilan edilen Ayder Yaylası’nda, doğayla uyumlu ve şirin yayla evlerine ilaveten yeni yapılan bungalovlar, oteller ve pansiyonlar sayesinde turistlerin konaklama imkanları artmaktadır.


“Bu cihân, âkiller (akıl sâhipleri) için seyr-i bedâyî (ilâhî sanatı ibretle temâşâ ve tefekkür); ahmaklar için ise yemek ile şehvettir!”


suffagah.com


[/FONT]
 
  • Beğen
Tepkiler: Sükutu LeyL

Son mesajlar