Yabancı Dil Öğrenmek İsteyenlere 11 Tavsiye

Mutlu

Sp Kullanıcı
25 May 2018
277
24
Yabancı Dil Öğrenmek İsteyenlere 11 Tavsiye




Bu listede yer alan maddelerin tamamı, gerçek bir öğrenme macerasının sonucunda edinilen tecrübelere dayanarak hazırlanmış olup, birçok yabancı dil öğretmeni ve yabancı dil konuşan kişinin takdir ve beğenisini kazanmıştır.

1) Neden öğrenmeliyim?





İlk olarak, “Neden bu dili öğrenmem gerekiyor?”, sorusuna tatmin olacağınız bir cevap bulun. Yani kendinizi o dili öğrenmeniz gerektiğine ikna edin.



2) Bir hedefiniz olsun





O dili öğrendiğinizde gerçekleştirebileceğiniz bir hedefiniz olsun. Bu, azminizi canlı tutar. Yorulduğunuzda, bunaldığınızda aklınıza bu dili öğrenince yapabileceklerinizi getirin.



3) Kursa gitmeden de dil öğrenilir




Dil öğrenmek için kurslara binlerce lira vermeniz gerekmez. Hedefinizdeki dilin dilbilgisini en basit şekliyle, türkçe açıklamalarla anlatan bir kitap edinin. Bireysel olarak öğreniyorsanız dilbilgisi kitabı kesinlikle Türkçe açıklamalı olmalı. Kuru kalıp ezberinden ziyade dilin yapısını anlayıp, Türkçe ile benzerlikleri ve farklılıklarını kendi kafanızda ilişkilendirmeniz size o dilin her alanında büyük kolaylık sağlar.



4) Dersi derste öğrenin





Okulda ya da kursta dil öğreniyorsanız kesinlikle hiçbir dersi kaçırmamaya çalışın.
Dil öğrenme sürecinde en önemli kısım dersi derste öğrenmektir. Derslerde tamamen derse odaklanın, derste aktif olun. Anlamadığınız en ufak ve basit şeyi dahi ders sırasında hocanıza sorun, aptal gibi görünmekten kesinlikle korkmayın.
Derste sorduğunuz halde anlamadıysanız, dersten sonra sorun.



5) Düzenli not tutun




Konuları işlerken düzenli olarak not tutun. Herşeyi yazmanız gerekmiyor, konunun çok kısa bir özeti olan, daha sonra baktığınızda konunun genel hatlarını ve önemli detaylarını size hatırlatacak birkaç cümle yazmanız yeterli. Zaman zaman o notları kontrol etmeniz gerecek.

6) Cümleler kurun





Öğrendiğiniz bir konuyu aynı gün tekrar edin. 3-5 dk yazdıklarınıza göz attıktan sonra kendi kendinize o konuyla ilgili cümleler kurmaya çalışın ve doğru olup olmadığını kitabınızdan ve notlarınızdan kontrol edin. (Örn: Geçmiş zamanı öğrendiğinizde o gün o ana kadar yaptığınız şeyleri kendinize anlatmaya çalışın. Saat 7 de kalktım, yüzümü yıkadım daha sonra üstümü giydim, 7:30 da kahvaltı yaptım, 8 de evden çıktım vs.)



7) Kendi kendinize konuşun




Yalnız kaldığınızda ya da yolda yürürken, kısacası her fırsatta kendi kendinize o dilde cümleler kurmaya çalışın. O gün yaptıklarınızı, haftasonu yapacaklarınızı, kendi hayatınızı vs. herşeyi anlatın kendinize. Kendi kendinize hikayeler anlatırsanız, hem hız hem de doğru cümle kurma konusunda, kısa bir sürede önemli bir yol aldığınızı görürsünüz.



8) Altın kural: 'Hata yapın!'




Tüm kelimeleri bir anda öğrenemezsiniz ya da bir anda akıcı ve hatasız konuşamazsınız. Yeni bir kelime öğrendiğinizde onunla cümle kurmanız o kelimeyi kalıcı bir şekilde öğrenmenizi sağlar. Yarım yamalak bile olsa hocalarınızla, arkadaşlarınızla her zaman öğrendiğiniz dili konuşmaya çalışın. Yanlış yapın hocanız düzeltsin, yanlış yapın arkadaşlarınız düzeltsin. Yanlış yapmadan, saçmalamadan dil öğrenilmez. Konuşmaya çalışırken saçmalayın sonra arkadaşlarınızla, hocanızla birlikte o halinize gülün, eğlenin.



9) Eğlenmeyi unutmayın













Elinizden geldiğince hedef dille içli dışlı olmaya çalışın. O dilde basit diyalogları telefonunuza atıp müsait oldukça dinleyin, o dilde videolar, filmler izleyin, telefonunuzu, bilgisayarınızı o dilde kullanın. Zevk alarak yaptığınız ne varsa o dilde yapmaya çalışın(faydalı bir film izlemek, kitap okumak vs.). Eğlenerek, zevk alarak öğrenme en verimli öğrenme şeklidir.



10) Zihniniz yurt dışında yaşasın














Yurtdışında dil öğrenme konusu ise şöyledir;
Yurtdışına gitmek, dil öğrenme sürecinde olmazsa olmaz birşey değildir. Hiç yurtdışına çıkmadan da çok iyi bir seviyede dil öğrenilebilir. Tabii ki dilde belli bir seviyeye geldiyseniz, o dilin konuşulduğu bir ülkede birkaç hafta yaşamak size çok şey katar. Ama hiçbir şey bilmiyorken giderseniz kısa bir süre içinde kayda değer bir yol alamazsınız. Peki o seviyeye nasıl çıkarız? Yurtdışına gitmeden önce şu an elinizde mevcut olan imkanları kullanmaya çalışın. Sizinle aynı dili öğrenen bir arkadaşınıza ya da o dili zaten bilen hocanıza, bir tanıdığınıza daha önce kendinize anlattığınız şeyleri anlatın, onları dinleyin, böyle bir muhabbet ortamı oluşturun. Şu an yurtdışına gidemiyorsanız, yurtdışını ayağınıza getirin. Bir yıldan daha az bir sürede o dili konuşabilir bir seviyeye gelebilirsiniz ve o halinizle yurtdışına giderseniz dil seviyesi olarak kelimenin tam anlamıyla, uçarsınız!



11) Hedef dili hayatınızın her alanına sokun














Sakın unutmayın! Öğreneceğiniz dil bir ders değil, dildir! Dil ise günlük yaşamın bir parçası olduğundan ezberlenip geçilecek bir ders olarak bakarsanız öğrenemezsiniz. Hedef dili hayatınızın her alanına sokun. Yurtdışında dil öğrenmenin mantığı da budur zaten. Yurtdışında o dile ders gözüyle bakamazsınız, hayatınızın her alanına, isteseniz de istemeseniz de girer. Böylece siz de çok daha rahat ve hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. 1 yıl boyunca Türkçe’ye boykot uygulayın, günlük hayatınızda dilin varolduğu her ortama o dili sokmaya çalışın. Zihniniz New York’ta, Kahire’de, Berlin’de, Tokyo’da yaşıyorsa, bedeninizin Aydın’da ya da Elazığ’da olması öğrenmenize KESİNLİKLE engel olamaz!


suffagah.com

 
  • Beğen
Tepkiler: Tatlı Cadı

Tatlı Cadı

🌼🌼🌼
Editör
9 Nis 2020
8,602
42,903
@Toprak ingiliçeden sonra romancaya geçiş yapalım olur mu hzhz
Un do tri patro şins saşe sapte öp no zeçe hzhz
Kendimi cok geliştirdim yaaa haha:
 
  • Beğen
Tepkiler: Toprak

Tahsin EMİN

"Özlem" için "Ümit..."
Sp Kullanıcı
23 Ara 2020
2,783
8,465
Öğrenilmek istenen yabancı dil, o lisanla size aktarılmıyorsa, yukarıda sayılanların hiçbiri işe yaramaz.
Bizim Türkiye'de,
Arapça dersine giren öğretmen,
İngilizce, Fransızca ve Almanca derslerine giren öğretmenler,
Dili öğretirken hiç olmazsa,
45 dakikalık dersin, 30 dakikasını hiç Türkçe konuşmadan aktarmaz, aktaramaz..!!!!!
Çünkü onun da pratiği yoktur...
Yani,
Arapça dersinde öğretmen Türkçe konuşursa,
Almanca, İngilizce ve Fransızca derslerinde öğretmen Türkçe konuşursa,
Yukarıdaki seçenekleri yutsanızda,
Sizden bir cacık olmaz,
8 sene imam hatip okursunuz,
8 Arapça ya da İngilizce'yi yan yana koyup bir cümle kurmazsınız...
Yanacı dil yabancı dille anlatılır...
 

Son mesajlar