İlmi soru ve cevabı

sükutu-ezber

Öyle işte,,,
Sp Kullanıcı
11 Şub 2017
16,547
59,068
Soru:
Hocam, Allah’ın rızası doğrultusunda bir yaşam tarzı nasıl elde edebiliriz? Nasıl bir yol izlemeliyiz nereden başlamalı, ne okumalıyız?
Cevap:
Allah Teâlâ kullarını iyilik ve kötülük için uygun olacak şekilde yarattı ve bunu da bir imtihan sebebi yaptı. Her insan en iyi ile en kötü arasında gelir gider. Kişinin kendini kontrol etmesi, nefsine hakim olması, şeytana karşı mücadele etmeyi bilmesi de sonucunu hazırlar.

Bunun için insan şöyle bir sıralama ile yaşamayı bilmelidir:

-Her şey iman ile alakalıdır. Önce iman et! İmanını hayatın bil ve koru. İmanına göre şekil ver kendine. Mü’min insanın mü’min hayatı olur diye düşün.

–Haramlardan kaç ve farzları yerine getir.

–Kendine iyi bir çevre oluştur. Kötülerin ortasında iyi olmayacağını bil. Herkesi iyilerden seçemesen de en azından bu hassasiyetini kaybetme.

–Sabrı sığınağın bil. Allah’ın yardımını beklerken, aile ilişkilerini düzenlerken, kazanıp harcarken ve çevrendeki dünyanın sana etkisini hissederken sabırlı ol. İtidalli olup abartmamak da bir sabır çeşididir. Sabah namazına kalkmak için uykusuzluğa katlanmak, her şeyi konuşabileceğin yerde kelimeleri seçerek konuşmak, kulağını korumak, anne babayı kırmamak bir sabır işidir.

–Mubahları ve zevkleri abartma. Nimet kölesi ya da nimet sapığı gibi yaşamamaya kararlı ol. Dünyaya salma kendini, onu kullanmaya çalış, şeytanı kör bir düşman görme, ona karşı tedbirli ol.

-Kur’an okuyacaksın ve dua edeceksin ki heyecanın azalmasın. İstiğfar da başka bir heyecan ve temizlenme aracın olacak.

–Nafile ibadetlerden yapabildiklerini ihmal etmeyeceksin. Mesela camide cemaatle namaz kılmak, tesbihat yapmak, mü’min kardeşlerle beraber bir ortamda bulunmak, eşin ve çocuklarınla mutluluk anları yakalamak, sadaka vermek nafile işlerden sayılır.

-Ve bekleyeceksin; Allah’ın hükmünün gelmesini bekleyeceksin. Sen üzerine düşeni yaptıktan sonra gerisini Allah’a bırakmış birisinin rahatlığı ile bekleyeceksin. O bekleme ne kadar sıkıcı olursa olsun seni mutlu edecektir. Acele edip işi karıştıranlardan olmayacaksın.

-Müslüman da olsalar insanlara bakarak Allah’ı ve dinini anlama! Boşa kürek çekenlerden olursun. İnsanlar netice de senin gibi insandırlar. Allah’ın kitabı, Peygamber aleyhisselamın hadisleri, bu ümmetin büyük imamları Ebu Hanifeler ve özellikle sahabiler sana heyecanlık ve örneklikte yeterli olmalıdır.

-Günde birkaç satır bile olsa her gün oku. Elbette Kur’an oku demem sana, o vardır zaten. Riyazussalihin okumaya bak. Bir ilmihal kitabını iyice oku ve kavra.

–Ve ibret alan kullardan ol. Kendinden, aile hayatından, çevrenden, insanlardan dünya olaylarından ibretler çıkar. Dünü anla, bugünü yaşa. Allah yardımcın olsun.
Nureddin Yıldız
 

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
59K