Bir Bayanın Çalışmasını Caiz Kılacak 6 Unsur

Asi ve Mavi

Sp Kullanıcı
30 Ocak 2017
5,702
1,387
Bir bayanın çalışması caiz midir, değil midir? Caiz ise hangi koşullarda caizdir?” hadi gelin hep birlikte öğrenelim.

Özetle : Bir bayanın çalışmasının caiz olup olmadığı, içinde bulunduğu duruma göre değişir. Yani bireyin kişisel durumu ve çalışma koşulları uyuyor ise caiz, uymuyor ise caiz değildir.

Şimdi de meseleyi biraz daha açalım:

1. Eşinin veya evli değil ise anne-babanın rızasının olması


Bir bayanın evlenene kadar geçim sorumluluğu anne-babasına aittir. Evlendikten sonra ise bu sorumluluk kocasına geçer. Kocası veya anne-babası çalışmasına müsaade ediyor ise çalışması caiz, müsaade etmiyor ise caiz değildir.

“Ana-babasına asi olan cennete giremez.” (Nesai)

“İzinsiz evden çıkan kadına, kocası razı oluncaya kadar, güneşin ve ayın doğduğu her şey lanet eder.” (Deylemi)

2. Tesettürü, namazı ve orucunu engellemeyecek bir iş olmalı


Bir bayan çalıştığı ortamda tesettürünü muhafaza ediyorsa, namazını ihmal etmiyorsa, orucunu tutmasına engel olmuyorsa çalışabilir, engel oluyorsa çalışması uygun olmaz hatta günah olur. Çünkü Müslüman bayanın tesettürlü olması, namaz kılması, oruç tutması farzdır bunların yapılmıyor olması günahtır.

Bir hadis-i şerifte buyruluyor ki:

“Kadın, beş vakit namazı kılar, orucunu tutar, kendini yabancılardan korur ve kocasına muti olursa, Cennete girer.” (İbni Habban)

3. Halvet halinde bulunmamak


Bayanın çalıştığı ortamda halvet olmaması yani bir erkek ile kapalı bir yerde başbaşa kalmaması gerekir; çünkü bu haramdır.

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyuruyor ki:

“Bir erkekle bir kadın yalnız kalınca, aralarına şeytan girer. Yabancı bir kadınla sıkışık durmak, üstü pis bir hınzırla sıkışık durmaktan daha kötüdür.” (Taberani)

4. Erkekler ile münasebetinde sınırlı olacaksa


Bir bayanın erkeklerle tokalaşması, samimi olması, laubali olması caiz değildir.

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyuruyor ki:

“Bir erkeğin başına demir bir şişin batması, namahrem bir kadına dokunmasından daha hafif kalır.” (Taberani, Beyheki)

“Ey kadınlar, ancak mahreminiz olan erkeklerle konuşun, mahreminiz olmayanlarla konuşmayın!” (Ramuz 469, İbni Said)

5. Asıl görevi olan; eşini, evini, çocuklarını ihmal etmeyecekse


Şu bir gerçektir ki bayanın yeri evidir. Allah, kadını evde çalışmasına uygun fıtratta, erkeği de dışarıda çalışmasına uygun fıtratta yaratmıştır. Bir bayanın en önemli ve aslî görevi; kocasına eş olmak, çocuklarına anne olmak, evini idare edebilmektir. Eğer çalışmak aslî görevini ihmal ettiriyor ise çalışması caiz değildir.

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyuruyor ki:

“Kadının Rabb’ine en yakın olduğu yer, evinin iç kısmıdır. Kadının, evinin avlusunda kıldığı namaz mescitte kıldığı namazdan daha faziletlidir. Evinde kıldığı namaz avluda kıldığı namazdan; evin iç kısmında kıldığı namaz evinin açık yerinde kıldığı namazdan daha faziletlidir.” (Ebu Davud, Salat, 53; Zebidi, Ithaf, 6/230)

6. Kazancının helal olmasına dikkat edecekse


Bir bayan (erkekler için de geçerlidir) çalıştığı yerde helal kazanmaya bakmalıdır. Eğer kazancına haram bulaşırsa o paranın kendisine de ailesine de hayrının dokunmayacağını bilmeli ve Allah’ın haram yemeyi yasakladığını da bilmelidir.

Allah buyuruyor ki:

“Onlardan çoğunun günahta, düşmanlıkta, haram yemede birbirleriyle yarıştıklarını görürsün. Yapmakta oldukları şey ne kötüdür!” (Maide Suresi; 62.
 

Tuğba

Editör
Yönetici
Editör
30 Ocak 2017
3,030
11,922
Bu durumda günümüz koşullarında bayanın çalışması zor.Zaten bu konu yüzünden çok evlilik bitiyor.Rabbim muhtaç etmesin çalışmak zorunda olanada zor ama keyfen çalışmak isteyenin durumu bugünki şartlar altında şaibeli.
Konu için teşekkürler :)
 

sükutu-ezber

Öyle işte,,,
Sp Kullanıcı
11 Şub 2017
16,557
59,108
bu zaman da çok zor bu şöyle oluyor,,,,:)

anne baba kızı çalışmaya zorluyor çalış hazır yeme,,,
okutuluyor sırf bunun için kızım ayaklarının üstünde dur, işin olsun,,, kocan sana bir şey yaparsa boşarsa işin olur,,,:))))

evlenince eşi zorluyor çalış diye

ve bazı bayanlar hepsi için geçerli değil evde canı sıkıldı için çalışıyor ,,kızıyorum onlara başka yere gidin.camiye.sohbete,tefsire,,:)

günümüz şartları maalesef bayanı çalışmaya zorluyor önce şöyle başlıyor bir kaç ay hanım çalış sonrası malum ,,tabi adam alışıyor bol paraya telefon,araba yenileniyor,,, borçlar kredi kartları maşallah çok,,,

artık erkeklerde çalışan eş arıyor çalışan olsun istiyor,,keza kaynana adayları çalışan gelin arıyor olsun evde durup ne yapacaksın Allah ım ya ,,:)))

eskiden aaa bayanlar çalışır mı diye ayıplanırdı günümüz de çalışmıyorsun diye ayıplanıyorsun oyy nenem:)

ve farkında değiliz ama o kadar çok şey kaybediliyor ki,,,

erkeklerle aynı yerde çalışma zamanla sohbetler laçkalaşıyor ,, tabi sohbet edip etmemek bayanın elinde bazen,,bazen mecburen konuşuyorsun iş gereği,,,
zamanla erkekli bayanla ortamlar alışkanlık haline geliyor,sohbetler normalleşiyor her gün aynı ortamda olunduğu için,,,

haremlik selamlık iş yeri yok var mı acaba mucize gibi olur,,,

çalışan birisi olarak dua ederim Rabbim bayanları sokaklardan kurtarsın,,,
söyleyin bayanlara evlerinde otursunlar ayetini duyunca hep içim sızlar,,

namazını alel acele kılıyorsun,,zamanın çoğu işde geçiyor eve gel ayrı iş yemek ,temizlik vd
s.. çoğumuz öyle,,

bir de şu var çalışmaya mecbur olan başka gerçekten çalışmak zorunda olanlar ayrı,,ve ağır başlılıkla evinden işine gelip giden çok var,,,,

öyle işte,,,:)))
 

Zübeyde

Sp Kullanıcı
29 Ocak 2017
793
229
artık erkeklerde çalışan eş arıyor çalışan olsun istiyor,,keza kaynana adayları çalışan gelin arıyor olsun evde durup ne yapacaksın Allah ım ya ,,:)))

eskiden aaa bayanlar çalışır mı diye ayıplanırdı günümüz de çalışmıyorsun diye ayıplanıyorsun oyy nenem:)
Durum böyle bu zamanda.
 

Son mesajlar