Çinli Hat Sanatkarı Haji Noor Deen

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
Hajı Noor Deen'in Sanatı

İslam sanatları denince ilk akla gelen alanlardan biri Hat'dır muhtemelen. Biz bu topraklarda yaşayan insanlar da 'İslam Sanatları' ile ilgili örnek vermek istediğimizde ...


Hajı Noor Deen



İslam sanatları denince ilk akla gelen alanlardan biri Hat'tdır muhtemelen. Biz bu topraklarda yaşayan insanlar da “İslam Sanatları” ile ilgili örnek vermek istediğimizde hat sanatından oldukça fazla yararlanırız. Hatta “Kur'an Mekke'ye indi, Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıldı” diye bir söz vardır literatürümüzde.

Fakat son yıllarda bu söz ülkemiz için manasını az da olsa yitirmeye başladı, buna mukabil globalleşen dünyanın farklı noktalarında geleneksel İslam sanatlarıyla ilgilenen insanlar ortaya çıkmaya başladı.

Bu insanların birçoğu İslam'la yeni tanışan insanlar olduğundan bizim tarafımızdan duyulmamakta veya duyulsa bile “biz yıllardır bu topraklarda yaşıyoruz, o sanatların hepsi belli bir birikimin ürünü, herkes yapamaz” şeklinde tepkiler görmezden gelinmekte.

Fakat haberimize konu olan Çinli hattatımız için bu tür bir refleksle hareket edemeyeceğimiz kanaatindeyim. Kendileri Çin'in geniş arazisinde bundan 14 yy. önce tâbiîn neslinden gelen Müslümanların bıraktıkları ruhu bulmuş, üzerindeki tozu almış, Çin geleneğiyle yoğurmuş ve ortaya çıkmış. Hem de çok orijinal bir fikirle çıkmış. Geleneksel Çin güzel yazı tekniklerini İslamî hat yapmak için kullanan Hajı Noor Deen, yaptığı başarılı çalışmalarla dünyanın birçok yerinde ilgi çekmiş, konuk olarak dersler vermiş, seminerlere katılmış.





Davet edildiği yerler arasında şunlar var; ISNA (Kuzey Amerika İslam Topluluğu), Zaytuna institute (Zeytin Enstitüsü, ABD), The Bukhari Institute (buhari Enstitüsü), Harvard Üniversitesi, MIT, Cambridge Üniversitesi... Bunun yanında aralarında Biritish Museum'un da yer aldığı birçok yerde sergilere katılmış.

Hajı Noor Deen, çalışmalarını yaparken fırçasından boyasına kadar tamamen geleneksel Çin güzel yazı tekniklerini kullanıyor. Kendisi halen Zhen Zhou İslam Üniversitesi (Çin) ve Kalifornia'daki Zaytuna Enstitüsü'nde hat dersleri vermekte.

Hajı Noor Deen'in şahsi sitesinde eserleri iki genel kategoride yer almış. Dikey eserlerini görmek için tıklayın. Bu da yatay eserlerinin linki.

Mehmet Erken yazıp çizdi...






Geleneksel Çin güzel yazı tekniklerini İslamî hat sanatıyla harmanlayan Çinli sanatkar Haji Noor Deen'in bazı çalışmaları... Galerinin haberi için de tıklayınız: Hajı Noor Deen'in Sanatı | Mercek Altı | Dünya Bizim

























Hajı Noor Deen'in Sanatı | Mercek Altı | Dünya Bizim
 

Son mesajlar