Hayali Arkadaş Bir Hastalık mı?

İklil

"Hissedilen her şeye cümle kurulamıyor."
Sp Kullanıcı
20 Şub 2017
8,320
29,328
hayali arkadaş.PNG


Hayali Arkadaş Bir Hastalık mı?
Çevremizde çoğu zaman çocuklarda rastladığımız hayali arkadaş bir hastalık mı? diye paniğe kapılan ebeveynlere rastlamak mümkündür. Paniğe gerek yok! Yapılan araştırmalarda 3-5 yaş arası çocukların yüzde altmış beşinde bu durum mevcut yani hayali arkadaşları var. Hayali arkadaşı olan çocuğa nasıl yaklaşılmalı, onun için bir risk taşıyor mu?
Araştırmaların başka bir boyutu da, ailede tek olarak büyüyen, çocuklarda bu durum daha fazla görülmektedir. Çocuğun kendi kendine konuştuğunu gören anne- baba kiminle konuştuğunu sorduğunda aldığı cevap:”hiç kimse” olmaktadır. Bu konuda Uzm. Klinik Psikolog Dila Özçelik her ne kadar aileler endişelense de, çocukların hayal ile gerçeği ayırt edemedikleri bu dönemin olası bir durum olduğunu belirtmektedir.
Uzm. Klinik Psikolog Dila Özçelik: “ Bu dönem içerisinde çocuk kendisine, kendisinden başka kimsenin göremediği arkadaşlar yaratabiliyor. Hayali arkadaş bazen bir insan, bazen de bir hayvan olabiliyor. Dolayısıyla hayali arkadaş edinme durumuna bir hastalık demek yanlış olacaktır” demiştir. Çocukların hayali arkadaş edinmesi yani 3-5 yaş aralığında karşılaştıkları problemlerle baş edebilme veya problem çözebilme becerisi kazanmalarına yardımcı olmaktadır. Dr. Özçelik hayali arkadaşa 7 yaşını geçen çocuklarda devam etmesi durumunda dikkat etmeleri gerektiğini belirtmiştir.

Ekran Alıntısı.PNG

Anne- babalar, hayali arkadaş durumu devam eden çocuğun öncelikle üzerine gitmemeleri iyi olur. Ailelerin ne yapması gerektiği konusunda Uzm. Klinik Psikolog Dila Özçelik şu tavsiyelerde bulunmuştur: “Ailenin çocuğa devamlı olarak çocuğun hayali arkadaşıyla alakalı sorular sorması, çocuğun hayali arkadaşını saklamaya çalışmasına ve kendini sosyal ortamdan daha fazla izole etmeye çalışmasına sebep olacaktır. Bu nedenle aile, çocuğun üzerine gitmemeli ve durumun doğasını anlamaya çalışmalıdır. Bunun yanı sıra aileler çocuklarına sosyal ve duygusal açıdan ellerinden geldiğince destek olmaya çalışmalıdır. Çocuğu kendi yaşıtlarının olduğu sosyal ortamlara sokmak, çocuk için duygusal dışa vurum noktasında faydalı olacaktır. Çocuk, okula başladığında ve kendi yaşıtı arkadaşlar edindiğinde hayali arkadaşla olan yoğun ilişkisi devam ediyorsa ve yaşıtlarıyla sosyalleşmekten kaçınıyorsa aileler konuyla alakalı olarak bir uzmandan yardım almalılar” demiştir.

Alıntıdır​
 

Meryem

Sp Kullanıcı
13 Haz 2020
2,139
9,889
Aslında hayali arkadaş bir hastalık değil Anaokulda bayabi uzun süre çalıştım vardı böyle durumlar ama genelde sıkıntı olmuyordu çocuklar aşıyordu bu durumu tabi burda aille önemli onlara çok iş düşüyor oyun oynamaları sıklaştırıp onlarla daha çok ilgilenmeliler sosyalleşmeleri açısından arkadaş kazanacakları anaokulu park sosyal aktiviteler gerekli ?
 

İklil

"Hissedilen her şeye cümle kurulamıyor."
Sp Kullanıcı
20 Şub 2017
8,320
29,328
Baktığım bir flimde çocuğun hayali arkadaşı vardı ve diyaloğu çok fazla değildi ailesiye çocuk birşeye kızıp dışarı koştu caddeye araba fren yaptı çocuk kurtuldu ama hayali arkadaşına çarpıp öldürdüğü için şöföre tepkiliydi .. Sonrası Hayali arkadaşına kutudan süslü bir tabut yapıp onu gömdüler ..herkes güzel konuştu onun için çocuk ailesine sarıldı böyle bir kare vardı aklımda kalan ..:)
 

Son mesajlar