Helâl Gıda İncelemeleri-3: ‘Çocuk Gıdalarında En Fazla Kaçınılacak Katkı Maddeleri’

Mutlu

Sp Kullanıcı
25 May 2018
277
24
[h=1]Helâl Gıda İncelemeleri-3: ‘Çocuk Gıdalarında En Fazla Kaçınılacak Katkı Maddeleri’[/h]
“Bismillâhirrahmânirrahim.”

Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyurulmuştur:

“Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara Sûresi, 168.Âyet.)

Bilhassa çocuk gıdalarında bilinçsizce kullanılmaya devam edilen bazı zararlı, hatta tehlikeli katkı madde maddeleri şunlardır:

Tatlandırıcılar:

E951: Aspartam.


Renklendiriciler:

E102*: Tartrazine.

E104*: Quinoline Yellow.

E107*: Yellow 2G.

E110*: Sunset Yellow.

E120**: Kokineal, Karmin.

E122*: Karmoisine.

E123*: Amaranth.

E124*: Ponceau 4R.

E127*: Erythrosine.

E128*: Red 2G.

E129*: Allura Red.

E131*: Patent Blue V.

E132*: İndigo Karmin.

E133*: Brilliant Blue FCF.

E142*: Green S.

E154*: Brown FK.



Koruyucular:

E210*: Benzoic acid.

E211*: Sodium benzoate.

E212*: Potassium benzoate.

E213*: Calcium benzoate.

E214*: Ethyl 4-hydroxybenzoate.

E215*: Ethyl 4-hydroxybenzoate sodium salt.

E216*: Propyl 4-hydroxybenzoate.

E217*: Propyl 4-hydroxybenzoate sodium salt.

E218*: Methyl 4-hydroxybenzoate.

E219*: Methyl 4-hydroxybenzoate sodium salt.

E230*: Biphenly.

E231*: 2-Hydroxybiphenly.

E232*: Sodium biphenyl-2-yl oxide.

E233*: 2-(Thiazol-4-yl) benzimidazole.

E249*: Potassium nitrite.

E250*: Sodium nitrite.

E251*: Sodium nitrate.

E252*: Potassium nitrate.

Bir bilgi: * işaretli maddeler, dinen şüpheli katkı maddeleri; ** işaretli maddeler dinen haram katkı maddelerini ifade etmektedir.

[h=4]1. Aspartam.[/h][h=4][/h][h=4][/h]


Hafıza kaybından, beyin tümörüne kadar kaygı verici semptomlara neden olan aspartam, şeker yerine tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

En fazla kullanım alanı toz ve sıvı içecekler olmasına karşın ilaç sanayiinde, şekerleme ve pasta ürünlerinde; aspartam, asesülfam ve sakkarin kombinasyonu kullanılmaktadır. Şeker hastalarının kullanımın oldukça düşük olması ve kullanan insanların yaş seviyelerinin yüksek olmasına rağmen alzheimer riski oluşturduğu bildirilmektedir. Fakat içeceklerde kullanımının, özellikle aspartamın içinde bulunan fenil alanin isimli aminoasitin çocukların zeka gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği klinik deneylerle kanıtlanmıştır.

Bir bilgi:Çay şekerinden; asesülfam K ve aspartam 200 kat, siklamat ise 45 kat daha tatlıdır.


[h=4]2. Tartrazin.[/h][h=4][/h][h=4][/h]


Tartrazin, çok güçlü allerjen olarak görülmektedir. Özellikle aspirine karşı aşırı duyarlı ve astmatik (astımla alakalı olan) bünyeler için tehlikedir. Diğer reaksiyonlar olarak; migren, bulanık görme, kaşıntı, morarmış deri benekleri sıralanabilir. Özellikle benzoik asitle birlikte bulunduğunda, tartrazinin, çocuklarda aşırı aktiviteye sebep olduğu görülmektedir.

Tartrazin, sentetik azo boya maddesi olarak meyve ezmelerinde, boyalı gazlı içeceklerde, hazır pudinglerde, kek karışımlarında, toz kremalarda, çorbalarda, soslarda, jellerde, marmelatlarda, meyveli yoğurtlarda, reçellerde, hardallarda ve gliserinli, limonlu ve ballı ürünlerle birlikte pek çok modern gıda maddesinde ve ilaç kapsüllerinde kullanılmaktadır.

Bir bilgi: Tartrazin sarı, karmin (kokineal) kırmızı renkli katkı maddeleridir.


[h=4]3. Karmin.[/h][h=4][/h][h=4][/h]



Karmin, Coccus cacti veya Dactylopius coccus costa bçceğinin dişilerinden veya yumurtalarından çıkarılan bir boya pigmentidir. Bu böcekler Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli bir kaktüste yaşarlar.

Bir kilogram boya elde etmek için birkaç milyonun üzerinde böcek kullanılır. Yumurtlama zamanlarında bu böcekler parlak kırmızı renge dönerler. Dişi böceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide (solventte) eritilir ve böceklerin parçaları filtre edilerek dışarıya atılır. Su ile muameleden çıkartılan karmin; karminik asit, proteinler ve az miktarlarda çeşitli tuzlardan oluşur.

Karmin (veya Kokineal) gıda renklendirme ajanı olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş gıda ürününde kullanılan karmin, mevye preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli** tatlılarda, meyve sularında, kolalarda, şekerlemelerde ve süt ürünlerinde bulunmaktadır.

Kozmetiklerde ise, saç ve cilt bakımı ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadır.

Bir bilgi:Karmin ve jelatin, Hanefi fıkıh alimlerince haram olarak değerlendirilmektedir.

Yüce Mevla Te’âlâ (Celle Celâlühü), bütün müslümanları haram ve şüpheli şeylerin tümünden Muhafaza Eylesin. Âmîn.



[h=2]Kaynaklar[/h]Kaynak: “Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda”- Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer (Erkam Matbaası) kitabından alıntı ve derlemedir. (Bkz. syf. 105, 106, 108, 109, 110)
suffagah.com
 

Son mesajlar