Karakuş Tümülüsü Nerede, Nasıl Gidilir, Hakkında bilgi

Strong

Sp Kullanıcı
1 Mar 2018
259
27
Nemrut Dağı tur güzergahında bulunan Nemrut Dağı Milli Park giriş noktasında yer alan Kommagene’lilerin kraliçelerine ait Anıt Mezar yöre halkı tarafından sütün üzerinde bulunan kartal heykelinden dolayı Karakuş olarak adlandırılmaktadır.
Karakuş Anıt Mezarı aynı zamanda Kommagene’liler için önemli bir TEMENOS ‘tur. Kutsal alandır. Kral Antiochos Theos’un yerine geçen oğlu II.Mithradates annesi İSİAS için bu anıt mezarı inşa etmiştir.
Dünyanın en güzel kadını dediği annesi İsias için inşa ettiği anıt mezara PERS prensleri ile evli olan kız kardeşleri Laodike ve Antiochis’inin Pers – Roma savaşında öldürülmesi ile bunların cenazelerini – annesinin yanına gömmüştür.
Karakuş anıt mezarında dört Kommagene kraliçesi yatmaktadır. Anıt mezarının etrafındaki beş sütünden biri tahrip olmuş, dört sütün yerinde durmaktadır Güneye bakan sütün üzerindeki Kartal göksel gücü temsil ederken, doğuda bulunan ve boğa yerdeki gücü temsil etmektedir.

Batıdaki sütün üzerinde tokalaşma sahnesi Mithradates ve güneş tanrısı Apollo‘yu göstermektedir. Kuzeyde yerde duran aslan oldukça yıpranmış durumdadır.


İ.Ö.36 -38 lerde inşa edilen anıt mezar –kutsal temenos ;etrafı surlarla çevrilmiş, Romalıların işgali ve Kommagene’lilerin tapınaklarının tahrip edilmesi ile Karakuş’ ta nasibini almıştır.

Karakuş Tümülüsü Resimleri







Tümülüste bulunan anıt 21 metre uzunluğundadır. Yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi olmasa da M.Ö. I. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Adıyaman-Kahta girişinde bulunan Karakuş Tümülüsü, Nemrut Dağı Milli Parkı’nda keşfedebileceğiniz yerler arasındadır. Yıl içerisinde yerli ve yabancı turistin yoğun ilgisini gören milli park, tüm keşif noktalarıyla sizleri bekliyor. Adıyaman seyahatinizde bolca vaktiniz olursa; Eskisaray Camii’ni, Pirin Antik Kenti’ni ve Arsemia Antik Kenti’ni de ziyaret etmenizi öneririz.
 

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
60K