Kelime i şehadet nedir?

sükutu-ezber

Öyle işte,,,
Sp Kullanıcı
11 Şub 2017
16,558
59,117
Kelime i şehadet nedir?
Kelime i şehadet anlamı, Kelime i şehadetin okunuşu, Kelime i şehadet arapça ve anlamı, Kelime i şehadet okunuşu ve yazılışı bu sayfada derledik. İşte Kelime i şehadet hakkında tüm ayrıntılar.

Şehadet; Allah'ın davasına tanıklık etmektir.

Kelime-i Şehadet getirmek; islamın 5 şartından ilkidir. Kelime-i Şehadet İslam'ın en özlü bir ifadesidir.


Kelime i Şehadet okunuşu: "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" demektir.

Kelime i Şehadet anlamı: Ben şehadet ederim ki (tanıklık ederim ki), (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki) Allah"tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki (tanıklık ederim ki), Hz. Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resulüdür.

Kelime i Şehadet ve Onun dil ile ikrarının hükmü ile ilgili hadisler

Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "Ben, insanlar Allah'tan başka ilahın olmadığına, Muhammed'in de Allah'ın elçisi olduğuna şehadet edinceye, namaz kılıncaya, zekat verinceye kadar onlarla savaş etmekle emrolundum. Bunları yaptılar mı, kanlarını, mallarını bana karşı korumuş (emniyet altına almış) olurlar. İslam'ın hakkı hariç. Artık (samimi olup olmadıklarına dair) durumları Allah'a kalmıştır" (Müslim'deki rivayette "İslam'ın hakkı hariç" ibaresi mevcut değildir.)
Ravi: İbn-i Ömer
Kaynak: Buhari, İman 17; Müslim, İman 36, (22)




Hz. Peygamber (sav) ashabıyla otururken bir adam gelerek gizlice bir şeyler fısıldadı. Ne gibi bir sır tevdi etmişti bilmiyorduk. Nihayet Hz. Peygamber (sav) onu açıkladı. Meğerse o zat, münafıklardan birini öldürmek için izin istiyormuş. Adama: "Peki o Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın elçisi bulunduğuna şehadet etmiyor mu?" diye sordu. Adam: "Hayır o şehddeti ikrar etmiyor" dedi. Hz. Peygamber (sav): "Namaz kılıyor mu2" diye sordu. Adam: "Hayır namaz da kılmıyor" deyince, Hz. Peygamber (sav): "Allah'ın öldürmekten beni men ettiği kimseler işte böyleler!" buyurdu.
Ravi: Ubeydullah İbnu Adiy İbnu'l-Hıyar
Kaynak: Muvatta,Kasru's-Salat 84, (1, 171)




Resulullah (sav)'ın şöyle söylediğini haber verdi: "Kim Lailahe illallah der ve Allah'tan başka mabudları reddederse, Allah onun malını ve kanını haram kılar. (Samimi olup olmadığı) meselesi Allah'a aittir." (Yine Müslim'in bir başka rivayeti "Kim Allah'ı birlerse" diye başlar ve yukarıdaki şekilde devam eder (38. hadis).)
Ravi: Tarik el-Eşca'i
Kaynak: Müslim, İman, 37, (23
 

Son mesajlar