Mustafa Öztürk´ün İtikaden En Sakat Görüsleri Baglaminda

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,679
MUSTAFA ÖZTÜRK’ÜN İTİKADEN SAKAT GÖRÜŞLERİ VE MEHMET GÖRMEZ İLİNTİSİ

MUSTAFA ÖZTÜRK’ÜN EN SAKAT GÖRÜŞLERİ BAĞLAMINDA

DİB BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ

Adana İlahiyat Fakültesi’nden, İstanbul Marmara İlahiyat Fakültesine transfer edilen Mustafa Öztürk’ ün İslam itikadına aykırı bazı görüşleri eser ve konuşmaları üzerinden aşağıda sıralanmıştır.

İncelendiği takdirde Yazar Mustafa Öztürk’ün çoğu yazısında sakıncalı fikirlerin tespit edilebileceği düşüncesindeyiz. Yazılarının tamamını incelemek, bizim işimiz olmayacağı gibi, harcanan vakte de yazık olur. Bu hususta maksat, din adına sakıncalı fikirler ortaya koyan şahısları objektif olarak tanımak ve tanıtmaktan bir şey değildir. Onun için birkaç kitap, makale ve vidosunu incelmenin yeterli olacağını düşünüyoruz.

1) “KURAN DİLİ VE RETORİĞİ” KİTABI

Mustafa Öztürk’ün, “Kitabiyat” yayın kuruluşu tarafından yayınlanan “KURAN DİLİ VE RETORİĞİ” adlı kitabında yer verdiği fikirlerinden birkaç örnek özetle şöyledir:

1. a) “Kur’an, karmakarışık, usandıracak derecede düzensiz, anlaşılmaz, bitmez tükenmez tekrarlar, insanın nefesini kesen pasajlar ve anlaşılmaz ifadelerle Kısacası Kur’an, kahrı çekilmez saçmalıklarla doludur.” (s. 24, 25).


Thomas Carlyle’den naklen verilen bu cümleyi yazar, şöyle özetliyor: “Kur’an’daki tekrarlar, yazılı bir metni okunamaz hale getiren bir eksiklik, kusur ve ifade zafiyetidir.” (s. 25).

Yazar, şarkiyatçı gâvurun bu iddiasına İslam âlimleri tarafından verilen cevabı küçümseyerek, bu cevapların savunmacı tutumdan ve Kur’an’ı her türlü kusurdan tenzih etme gayretinden kaynaklandığını söylemektedir (s. 25, 26).
Yazar, İslam âlimlerinin bu savunmalarının, “Kur’an’ın yazılı bir metin olarak algılama yanılgısına dayandığını” iddia etmektedir (s. 26).

Yazar’a göre Kur’an, yazılı bir metin değildir; zira, yazılı bir metin edebi olur, edebi metinde tekrarlar olmaz; halbuki Kur’an’da tekrarlar vardır. Kur’an, bilinen anlamda bir kitap değil, sözdür (!); ilk muhataplara şifahi olarak aktarılmıştır (!) (s. 17-19, 27, 173-175).

1.b) Yazar Mustafa Öztürk, yukarıda verilen sayfalarda Thomas Carlyle gâvurununKur’an aleyhine iftiralarını eleştirmek şöyle dursun, İslam âlimlerinin bu gâvurluğa olan eleştirilerini de bertaraf etmeye çalıştıktan sonrasözü şöyle noktalamaktadır:

“Bu noktada bir kez daha altını çizerek ifade etmek isteriz ki, farklı zaman ve mekânlarda, farklı hadiseler üzerine nazil olmuş vahiy birimlerini iç bütünlüğe sahip (mütecanis) yazılı bir metin olduğu kabulüyle okumak, son derece yanlış bir okumadır. Zira, biz bu kabulden hareketle Kur’an’ı salt yazılı bir metin olarak okuduğumuzda, Ömer Özsoy’un da ifade ettiği gibi, çifte standartlara yaslanmadıkça, şöyle bir manzarayla karşılaşmaktayız: Kur’an’da birbiriyle çelişik gözüken ifadeler vardır. Kur’an metninin kompozisyonunda belli bir mantık yakalamak mümkün değildir. Çünkü Kur’an ne kronolojik bir tertiptir, ne konulara göre (tematik) bir tertiptir, ne de sistematik bir tertiptir. Buna bağlı olarak Kur’an iç bütünlüğe sahip olmaktan da uzaktır.Sure içi bütünlük yoktur.Mevcut formun en küçük birimleri olan ayetler bile her zaman gerçek bir bütünlüğe tekabül etmemektedir. … Bu özellikler yazılı bir metin için kusur kabul edilebilecek niteliklerdir. (s. 27. Ayrıca bkz. Ömer Özsoy, “Çeviri Kuramı Açısından Kur’an Çevirisi Sorunu”, 2. Kur’an Sempozyumu, Bilgi Vakfı, Ankara 1996, s. 262).

Yukarıda, içeriğini tenkit ettiğimiz kitabı yayınlayan “KİTABİYYAT” yayınevi; Mehmet Görmez, M. Emin Özafşar,[1] Bünyamin Erul[2] ve Yavuz Ünal[3] gibi Diyanet üst kademe erkânıyla, Kuran’da bazı ayetlerin çıkartılıp atılması gerektiğini ileri süren İlhami Güler ve Kuran’ın sadece onda birinin geçerli olduğu anlamına gelen iddialarda bulunan Ömer Özsoy gibi akademisyenlerin yayın kurulunu oluşturduğu eski “İSLAMİYYAT” adlı derginin kardeş yayın kuruluşudur. Kitabiyat ve Ankara Okulu da birbiriyle kardeş yayın kuruluşudur.Mustafa Öztürk ***8211; Din TAHRİPÇİLERİ
 

Qasem

Sp Kullanıcı
18 Şub 2017
3,530
527
Kitaba tenkit yazanın kitabı okumadığı nekadar da belli...
Alıntılara reddiye yazan öztürkün sanki o götüşleri savunduğu düşüncesine yer verilmiş...
Oysa bahsi geçen alıntılar tenkit yazıları olup, İslam alimletini bunlara cevaplarıda eleştirilmiş ve farklı bir metodoloji ile yeniden kaleme alınmıştır...

Ayrıca din tahripçileri sitesi çoğu afaki ve uydurma bağlam yazılarından oluşur... Tıpkı yukardaki gibi

Sevgi Platformu
 

Qasem

Sp Kullanıcı
18 Şub 2017
3,530
527
Ayrıca kitap.Ankara okulundan çıktı, kştabşyattan değil. Eline daha kitabı almayanların yaptığı eleştirilere bakın yaf...

Okumadığınız adamları eleştiriyorunuz. Kriteriniz ise tanımadığınız adamların yazdığı, ne üdüğü belirsiz kişilerin sırf sizin gibi düşünmeyenleri karalamak için yazdıkları olduğu için.

Müslüman bu kafayla bir.yere varamaz...


Sevgi Platformu
 

Son mesajlar