Nisan Ayı Gündemi: Sosyal Medya ve Zararları

İklil

"Hissedilen her şeye cümle kurulamıyor."
Sp Kullanıcı
20 Şub 2017
8,320
29,328
İyiye kullanırsan faydalıdır ..Bilği açısından
Ama kötüye kullanırsan zararını görsün ..
 

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
yok eltimler de sabah kahvaltısı yok arkadaşlarla ....yerdeyiz diye paylaşımlar. bunları görünce ayar oluyor insan bu sanki sonradan ...
Ayar olmak yesil:: Sahra yı kim sinirlendirdi bu kadar. Kimmiş o eltiler :)

Sahra' Alıntı:
sosyal medyaya ayrılan zamanın yarısı öğrenmeye ibadete ayrılsa belki daha farklı donanımlı bir hal alırız
normal ve gerektiği gibi kullanmak güzeldir...
Bazen bırakın insanları uğraşacakları birşeyler olsun diye düşünüyorum. Hep yapılan yanlışları sayıyoruz o yanlış onu at bu yanlış bunu yapma. Peki bu insanlarda kendilerini yönetecek kabiliyetleri de yoksa ne yapsınlar.

Sen kendi çevrendekilere bu manada nasıl yardımcı oluyorsun. Ellerinden sosyal medyayı alınca boşluğu neyle doldurmalılar.

Seçenekler arasında kitap okumak yok. Olsa zaten sosyal medyaya dalmazlar :)
 

sükutu-ezber

Öyle işte,,,
Sp Kullanıcı
11 Şub 2017
16,660
59,499
Burada hemfikiriz.



Olduğumuzdan farklı göründüğümüz bir dünya olduğu kesin. Herkes klavye müslümanı.

sükutu-ezber birde iyi yönlerini yazabilirmisin. Karşılaştırma yapalım.
yukarıda görmüşsündür Nokta kardeşim zikretmeye çalıştım duygularımı,bunun insanların elinde olduğunu düşünüyorum
amaç mı araç mı sosyal medya eğer amaçsa orada sıkıntı vardır demektir eğer değilse insan kendinden eminse çok zarar olmaz
bunun bilincinde olup insanların ona göre tavır alması lazım
yoksa şerre kullanırsan bu her şey için geçerlidir hani derler ya neyi ararsan onu bulursun o misal
eğer ki insan Rabbinin her şeyi gördüğünün bilincinde olursa çok sorun olacağını sanmıyorum
ben kendi adıma diyebilirim ne için kullandğımı biliyorum,,,

çok abartmamak lazım sosyal medyayı beğeni peşinde ,yok paylaşımların şu kadar beğeni alıyor olursa hiç birisinin önemli yok
ben de dahil hep bunu sormak lazım kendimize Rabbim fiilen,fikiren yaptığım her şeyden razı mı ,,,
 

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
[MENTION=138]SeyyaH[/MENTION] haftalık ve aylık iki gündem belirleniyor. İstersen birde bu konumuza bak. Eminim söyleyeceklerin vardır :)
 

Qasem

Sp Kullanıcı
18 Şub 2017
3,530
527
Gündemimize devam edelim ;
Şuan yazdığımız SP platformu da bir nevi Sosyal paylaşm sitersidir. Sosyal paylaşım siteleri sayesinde hepimiz , sosyalleştiğimizi düşünürken, aslında asosyalliğe doğru adım atıyoruz, ama farkında değiliz. Özellikle bir çok insan gittikleri yerlerden, yanlarında bulunan kişilere, yedikleri yemeklerden, yaptıkları işlere kadar birçok şeyi insanlarla paylaşma içgüdüsüyle hareket etmeye başladılar. İstemsiz bir şekilde, güncelledikleri durumların ‘beğen’ilmesi arzusuyla yanıp tutuşuyorlar. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki sosyal paylaşım siteleri aslında insanların psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Bunu ben değil, sosyologlar söylüyor.

Kayacan bu konuda derki ; Beğenilmeyi herkes ister. Makul bir oranda da insanın kendisini beğenmesi gerekir. Yoksa ruhen çöker. Ancak bu başkalarını aşağılama, fikrini değil kendini sürekli ön plana çıkarmaya dönüşürse yanlış olur.
Sosyal medya insanların zaaflarının farkına varıp onlara yardımcı olma imkânı da sağlar. Artık gençler, okulda öğretmenlerinin verdiği öğütten ziyade, sosyal medya üzerinden aldıkları değerlendirmeleri önemsemektedirler. Bu gerçeği görmezden gelip insanları hakikate, adalete vs. yönlendirmek artık neredeyse imkânsız hale gelmektedir. Günümüzde insanlar, doğrudan değil, sosyal medya aracılığıyla gönderilen mesajlara daha fazla değer veriyorlarsa bu değişim dikkate alınmalı ve “iyiliği-emir kötülüğü nehiy” çabaları yenilenmelidir. Dededen, babadan kalma usuller sırf eski olduklarından dolayı “takva”, sosyal medya ise modern olduğu için fücur (kötülük) olmaz. Müslümanlar, takva anlayışlarını da fücur anlayışlarını da güncellemelidirler. Takva, iyilik ve salih-i amel sosyal medyada insanları etkileyecek şekilde gündeme getirilmeli ve olumlu yönde davranış değişiklikleri teşvik edilmelidir.

Sevgi Platformu
 

Qasem

Sp Kullanıcı
18 Şub 2017
3,530
527
Gündemimize ilişkiler açısından bakarak devam edelim..

Sanal alemde yoğun hemhal olmak zamanla insanlarla iletişimimizi sadece yazıdan ibaret kılmaya başlıyor. Konuşma adına gösterdiğimiz çaba, devede kulak kalıyor. İnsanlarla yüz yüze konuşmaya hasret kalıyoruz. Ne zaman insanlarla karşı karşıya gelsek konuşamamaktan yakınıyoruz. Çünkü hayatımız sadece internetten, sosyal ağlardan ibaret hale geliyor. Önce hâl hatır faslıyla başlayıp ardından bir iki farklı konudan söz etsek de konular yine dönüp dolaşıp, aynı noktaya geliyor. Karşımızdakinin sosyal paylaşım sitelerindeki aktivitelerinden, gittiği yerlerden, yazdığı sözlerden, paylaştığı videolara kadar ne varsa onlar konuşuluyor. Bu da yetmezmiş gibi, sanal dedikodular da birbirini takip ediyor. Beğendiği, hoşlandığı kişiyi gösterip, yazdıklarından ve yaptıklarından açıyorlar sohbetleri. Kısaca sohbetler bozuluyor, muhabbetler koyulaşmak yerine, sıradanlaşıyor. Herşey anlamını yitiriyor...


Sosyal medyanın insanların iletişimini azalttığı doğru değildir. Ancak iletişimin şeklinin değiştiği söylenebilir. Yazı da bir iletişim imkânıdır. Bizim için temel olan şey, ahireti kazanmaktır. Bunu temin yolunda iletişimi ister yazılı isterse sözlü sağlayalım fark etmez. Allahu Teâlâ müminleri birini diğerine tercih etmeye zorlamamıştır. Sosyal medyada faydalı şeyler paylaşıyor ve tanıdıklarımızı tanımadığımızı şerden alıkoymaya çalışıyorsak bu bir salih ameldir, asla “geyik muhabbeti” olarak görülmemelidir. İnsan yüz yüze konuşmayı tercih ettiğinde ve sosyal medyadan uzak durduğunda sırf bu tercihinden dolayı, “ihlaslı bir varlık” haline dönüşmez. Sosyal medya her şey değildir ama “yok hükmünde” görülecek kadar da basite alınmamalıdır. Sosyal medyada, İslam, adalet vs. konularında kurulan “sanal dostluklar” yüz yüze görüşmelere ve İslam’ın onay verdiği noktalarda birlikte hareket etmeye bir önsöz olarak görülmelidir.

Sevgi Platformu
 

Son mesajlar