Sakızın içeriği

NoktA

Sp Kullanıcı
21 Mar 2017
4,419
513
Yeni Yazı: Şu Sakız Meselesi
Bakkal amcadan "bozuk yok, sakız al" sözünü duymadan büyüyenimiz yoktur herhalde.

Alınan o sakız da, genelde parlak ambalajlı içinden fallar, maniler çıkan o sakızdı.

O zamanlar içinde ne vardı bilemiyorum ama bu zamanlar içindekiler etiketinde tam da bunlar var...

Sakız Mayası: Ne ekmek mayası gibi yaş, ne peynir mayası gibi şişede, ne toz maya gibi ambalajda. Evet sakız mayası nedir? Cevabı Türk Gıda Kodeksi versin.
TÜRK GIDA KODEKSİ
SAKIZ TEBLİĞİ
(Tebliğ No:99/ 2 )

Resmi Gazete 24 Temmuz 1999 - Sayı : 23765

Madde 4/b'ye göre;
Sakız mayası; gıdaya uygun elastomer, reçine, vinil polimer, parafin,
mikrokristalize vaks, bitkisel yağ ve izin verilen katkı maddeleri ile tekniğine uygun olarak hazırlanan ürünleri ifade eder.

Ah sakız mayası! Neler var sende? Plastik, petrol türevli mineral yağlar mı, ne yağı olduğu, GDO'lu olup olmadığı, margarin mi değil mi anlaşılamayan yağlar...

Üstelik bir ürün sakız mayası içerdiğinde etikette belirtilmek zorunda değil.

Sakız Aroması: Orjinal sakız ağacının sakızının kilosu, en son 2017'de yapılan bir habere göre 1100 TL. 10 kuruşluk sakızda da güzelim sakız ağaçlarından elde edilen güzelim sakızların olması ihtimal dahilinde değil. Peki ne yapılmış? O güzel sakız ağacının meyvesinin kokusu laboratuvarda taklit edilmiş, aroması yapılmış. Ama ne aroma. Bu aroma sayesinde sakızı ağzımıza aldıktan 3 saat sonra bile hala sakız tadını alabiliyoruz. Tabi bu aromanın çözülmesi için etil alkol kullanıldı mı bilemiyoruz...

Titanyum dioksit: Doğal yaşama yönelip de titanyum dioksidin zararlarını duymayan kalmadı zannederim. Titanyum dioksit, her zaman değilse de çoğunlukla nanoteknoloji ile üretilen bir üründür. Hücre zarı seçici geçirgendir ve belirli maddeleri içine alabilir. Oysa nano boyuttaki titanyum dioksit parçacıkları hücre zarından izinsiz bir şekilde rahatlıkla geçer. Organik bileşenleri parçalayabildiğinden, organik bir yapı olan DNA'ya da zarar vererek DNA'da mutasyon oluşmasına yani kansere gidebilecek yolda zemini hazırlamaktadır. (Hemen evdeki güneş kreminizi kontrol edin. Hemen hemen hepsinde var bu madde. Ayrıca ilaçların çoğunda, fondoten ve diğer makyaj malzemelerinde, bonbonlarda, badem şekerlerinde, pişik kremlerinde vs. sıkça görüyoruz).

Titanyum dioksit plastik sakızımızı beyaz hale getiriyor. Öyle ya, kahverengi olsa, siyah olsa bir terslik olduğunu anlayabiliriz. Aynı zamanda nem tutuyor. Sakızın yapısı ambalajda rahatlıkla korunuyor.

BHA ve BHT: Gıda Raporu sitesinde nasıl geçiyor bakın...
Yapılan bazı çalışmalarda bu katkı maddesinin farelerde kansere sebep olduğu bildirilmiştir. Bebe mamalarında izin verilmemiştir, alerjik reaksiyon yapabilir, hiperaktiviteye, kanserojen, estrojen etkilere ve diğer olumsuzluklara sebep olabilir.

Bir diğer çalışmada, kurdeşen ve hiperaktivite ile ilişkilendiriliyor.

BHA, bizim aile hekimliklerinin verdiği şu meşhur D vitaminlerinde var diye kaçındığımız ve bizi farklı alternatif aramaya yönelten katkı.

Peki diğer sakızlar... Diğer sakızlarda bu anlatılanlar haricinde başka sıkıntılarla karşılaşıyoruz. GDO'lu soyadan elde edilebilen lesitin ve GDO'lu mısırdan elde edilebilen glikoz/fruktoz şurubu hayvansal olma ihtimalli mono ve digliseritler, çocuklarda hiperakvite ve astımı tetikleyen, hayvanlarda tümör oluşturduğu saptanmış renklendiriciler ve %100 kanserojen olduğu kanıtlanmış veya sağlığa diğer zararları bilen yapay tatlandırıcılar.

Yoksa 10 kuruşluk sakızdan nasıl kar edebilirlerdi?

Takdir sizin.

İşi Vaktinden Çok Olan Gıda Mühendisi
Merve Dibekçi Yurtsever





https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2104671776239842&id=1551156648258027
 

EfuL!m

HüZün'Gâh
Sp Kullanıcı
8 Mar 2017
2,167
544
Onca zarar sebebi var iken 7 den 70 herkesin kullanmasına avuç avuç satın alınmasına neden engel olunmuyor ..

Ve dahi bunca insan plastik mi çiğniyor ?
 

İklil

"Hissedilen her şeye cümle kurulamıyor."
Sp Kullanıcı
20 Şub 2017
8,315
29,296
Küçükken çiğnerdim sevmiyorum sakız artık hiç çiğnemiyorum
 

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
59K