Sözün Özü

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
Bu baslik altinda bir seyler demek isteyip söylemeye calisacagim hayirlisi ile insallah.
 

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
Bazilari yazdiklari yazida yada sorduklari o soru da konudan konuya gecmis oluyorlar ve kendileri de bunun farkinda degil.

Bizler bir sey icin ölcü ve esas da degiliz tek demis olduklarimiz vakia ya yada o hakikat a makul ve makbul cinsinden ise alinir veya alinmaz.

O büyük imamin dedigi gibi rasulullah (s.a.v.)´in onun o kabrini gösterip demis ki Su kabirdeki haric her kesin sözü alinip birakilir.

Cok konusup laf karabaligi yapacagima kisa veya uzun uzadiya konusup insanlari yoracagima ve konu ile alakali olmayan gibi seyleri de soracagima bundan o yüce rabbime siginirim.

insan okudugu kadar konusabilir mi yada bir baska ifade ile yazida yazabilir mi bu herkes icin bir mümkün degildir.
 

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
Birileri ister istemez kimilerinin adina konusuyor ve ona dair soru olsun yada sözünü ediyor ve söz olsun soru olsun onuda söylemekle yada sormakla o tarafin lehinde olsun bir seyde olsun savunmus olmuyor mu ve buna onun ekmegine yag sürmek diyelim.

Bizler sadece birer avammiz herkesin neyi ve neden dolayi söyledigini bilseydin ve baska ifade ile onuda birden kestirebilseydik ne ala olurdu.

Sözüm ona kim olursa olsun bir sey deyim derken yada onu söyle de ortaya koyum düsüncesi ile ve diger taraftan da birilerinide asagi indirmis oluyorsa benim acimdan da abes ile istigal eder.

Birileri de sorudan yada o sözden de söz cikariyorlar adeta bir seyi cimbizlar gibi ve herkim olursa olsun onada baskasinada tek bildigi de söylemek düser.

Sözüm ona hoca da olsa benim babam da olsa hakli ya hakli ve haksiza da haksiz diyemiyorsam bu ilmi ile amil olmak olmaz olur.
 

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
insan ilk önce bir sey kabul etmesini bilecek ve nefsine de tabi olmayacak hele ilmi meselelerde hic o aklina basvurmayacak.

Ortada bir bilgi var istersen kabul edersin istersende etmezsin ve sana kalmis edip etmemek sonra etmemek icin de delil var ise ne ala.

ilköne denilen hak mi yoksa batil mi bunuda o ilim ile bilinir ve sende bilirsin ve herhangi bir sey de olsa aklina vurursan bu da abes olur.

Bilgi karsisinda akil ve o mantik da yapilmaz akil da bilgi ile olursa hos olur bilgi akillada pikistirilebilir akil yapip sonra bilgiyi de ilave edecegine bilgiden yola cik ve daha sonra o aklinida buna dayandir.

Karsimdaki akil demiyor ve bir sey konusunda mantik da yapmiyor ilim den konusuyor ve bilgim yok ise banada sukut etmek ve sonra ona dair arastirma yapmak düser.

Herkes bildigini demek ve yapmakla üstüne düseni yapmis olur ve bir seyde cok konusman yada uzun uzadiya yazi yazmanda seni hakli yapmaz.

Mesele ne olacak hak gündeme gelmesi ve o hakikatin da ortaya cikmasi olur ve ben birini ilzam edim de yada o beni böyle etsin tek sirf bunun icin olursa bu marifet olmadigi gibi de abes ile istigal olur.
 

SiyahSancaktaR

CEDDİ OSMANLI !...
Sp Kullanıcı
17 Eyl 2017
17,184
40,282
İstanbul..
Değerli muhterem inceden öyle bir dokunduruyorsun ki hezeyanlarını Rabbim gül bahçesine çevirsin İnşAllah :)
 

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
Muhterem hezeyan sözünü de biri daha kollanmisti sende bu sözü kollanirsin ve ben olsam deli yaziyor yada kahirli yaziyor yada icini döküyor diyebilirdim.
 

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
Sunuda unutmamak gerekir yazi malesef söz gibi de olmuyor acik ve kesin olarak ve sonra yazida ilma hatasi yada cevirme hatasi gibi buna benzer seylerde olur.
 

Son mesajlar