Telefonunuza Bağımlı mısınız?

Futbolcu

Sp Kullanıcı
12 Mar 2017
1,568
840


Akıllı telefonlar hayatımıza girdiklerinde hepimizin diline pelesenk olan bir soruyu da beraberlerinde getirdiler: Telefon bağımlısı mıyız? Henüz psikolojik literatür bu durumu bağımlılık olarak tanımlamıyor. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki akıllı telefonlarımıza karşı bağımlılık durumlarında karşılaşılan duygular besliyoruz. Ve bu durumun şimdiden bir ismi bile var: Nomophobia.

SİZ HİÇ NOMOPHOBIA YAŞADINIZ MI?
Nomophobia cep telefonunuz olmadığında yaşadığınız kaygı durumu bozukluğuna deniyor. Yani hemen hemen hepimizin bir şekilde telefonumuzdan ayrı kaldığımızda yaşadığımız iç sıkıntısı, yalnızlık ve bir şeyleri kaçırıyormuşuz hissinin ta kendisi…
Bu konuda Iowa Üniversitesi’nde 9 öğrenci üzerinde yapılan araştırma tüm bu bulguları destekliyor. Akıllı telefon kullanımıyla ilgili sorulan soruların cevapları, nomophobia’nın dört boyutunu ortaya çıkarıyor: İletişim kuramamak, çevreye bağlılığı kaybetmek, bilgiye erişememe ve sağladığı kolaylıktan uzak kalma korkusu.

Resimi Orjinal Boyutta Görüntülemek İçin Tıklayın


300 öğrenci üzerinde yapılan ve kaygıyı ölçmek adına hazırlanan 20 sorunun sonucunda ortaya çıkan sıralama nomophobia’nın ölçülebilir bir davranışsal koşulu olduğunu gösteriyor.

YATAKTA BİLE TELEFONLARIMIZLAYIZ!
Uluslararası Siber Davranış, Psikoloji ve Öğrenme Dergisi’nin Mart 2015 sayısında yayınlanan bir araştırma ise akıllı telefonların psikoloji üzerinde olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor. Ve hatta ileride teknoloji üreticilerinin ürünlerinin üzerine bağımlılık yapabileceğine dair uyarı etiketleri koymak zorunda kalabileceğinden bahsediliyor.
Çünkü 2012 yılında 1.000 İngiliz yetişkinin üzerinde yapılan araştırmaya göre; araştırmaya katılanların yüzde 66’sında nomophobia’ya rastlanıyor. 2013 yılında Harris Interactive tarafından yapılan araştırma ise çok daha ilginç verileri ortaya koyuyor. 1.100 Amerikalı yetişkinin yüzde 9’u seks sırasında, yüzde 33’ü akşam yemeğinde, yüzde 55’i araba kullanırken, yüzde 12’si duş sırasında, yüzde 19’u ise ibadet yerinde telefonlarını kullanıyor ve kendini bu durumdan alamıyor.

Resimi Orjinal Boyutta Görüntülemek İçin Tıklayın

Daha önce değindiğimiz gibi akıllı telefon bağımlılığı Amerikan Psikiyatri Birliği’nin resmi olarak tanınan zihinsel bozukluklar kataloğu altında yer alan tanısal bir hastalık değil. Ancak bazı terapistler şimdiden nomophobia tedavisinde uzmanlaşmak için çalışmalar yapıyor.
Yaşantımızın gittikçe daha bireyselliğe dayalı bir hale geldiğini düşündüğümüzde ileride bu durumun psikolojik rahatsızlıklar arasına gireceğine dair göstergeler artıyor. Bu nedenle akıllı telefonunuzla aranızdaki ilişkiyi yeniden gözden geçirmek akıl sağlığınız için iyi bir önlem olabilir. Hürriyet
 
İ

İsrâ

Evde az da olsa bağımlıyım.
Pembe dizi seyredip günaha girmektense
 

EfuL!m

HüZün'Gâh
Sp Kullanıcı
8 Mar 2017
2,167
544
Korkarım ki bağımlıyım çünkü ; elim,kolum,gözüm dolayısıyla tüm işlerimi bu makineden yönetiyorum :)
Kısaca ne o bensiz ne de ben onsuz yapamam suçluyum hakim bey hhhz
 

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
59K