Umut etmenin gücü

Turan

Sp Kullanıcı
31 Ocak 2017
2,092
360
Umut etmenin gücü...

Dün katıldığım bir sunumun sonu, suda çırpınan kobay fareleri ile bitti.Benim için rahatsızlık vericiydi. Hiç bir zaman hayvanların nedeni ne olursa olsun deneylerde kullanılmasını kabul edilebilir bulmadım. Hayvanların deney sonrasında yaşıyor olması bile, onlara yaşatılan stress düşünüldüğünde teselli edici bir açıklama değil. Ama verilen mesajı görmezden gelemediğimden paylaşmak istedim.

Sunumda paylaşılan deney sonuçlarını araştırdığımda 1950’lerde Curt Richter adlı bir profesörün çalışması olduğunu gördüm. Deneyde kobay fareleri, içi su dolu deney kaplarına bırakıldığında hepsinin sudan çıkmak için mücadele ettiği ama 15 dakikanın sonunda kendilerini suya bırakıp mücadeleden vazgeçtikleri görülmüş. Deneyin ilerleyen aşamalarında bir fareyi 5 dakika dolmadan sudan alıp kurulayıp, tekrar suya bıraktıklarında ise farelerin mücadele etme süresinin 15 dakikadan 60 dakikaya çıktığı gözlenmiş. Bu durum tek birşeyle açıklanabilmiş,

UMUT…

Daha önce kurtarılan fareler sırf kurtarılacaklarını umut ettikleri ve buna inandıkları için normalden 4 kat fazla süre yaşama tutunup, mücadele etmeye devam etmişler.

Çevremizde olumsuz bir çok durum var ama bu kabuğumuza çekilip kendi 15 dakikamızın bitmesini beklemek ve herşeyden vazgeçmek anlamına gelmemeli.Biribirimizi sudan çıkarıp güç veren, olumsuz şeyleri minik adımlarla daha olumluya çeviren ve çevremizi yaşanabilir kılan biz olabiliriz.Bunun için tek ihtiyacımız olan şey yalnız olmadığımızı unutmamak ve vazgeçmemek.

Dönüşebiliriz, dönüştürebiliriz…

19 Ocak 2016
Alıntı
 

Yaban Gülüm

Fe Eyne Tezhebûn
Sp Kullanıcı
9 Mar 2017
2,887
7,816
Şu açıdan da bakabilir miyiz.
Şimdi fareler sonuç olarak öldüyse, 15 dakika ile 60 dakika arasındaki farkı çırpınmak suretiyle acı çekerek yaşamak yerine 15 dakika daha az acıyla sonlandırmak daha mantıklı gibimë geldi : )))
 

Son mesajlar