Vesveseden Kurtulmanın Yolları

Mutlu

Sp Kullanıcı
25 May 2018
277
24
[h=1]Vesveseden Kurtulmanın Yolları[/h]
[FONT=&quot]Selamun Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatuhu. Bu yazımızda vesveseden bahsedeceğiz inşaAllah. Birçoğumuzun aklına zaman zaman kötü düşünceler gelir. Bu bizi bazen heyecanlandırır,yorar, ehemmiyet göstermek ise ciddi manada yıpratır. İçimize gelen bu fikirlerin bizim olmadığı daha duyar duymaz tepki göstermemizden bellidir aslında. Çünkü insan kendi isteyerek söylediği bir şey hakkında böyle tepkiler göstermez. İşte buna vesvese diyoruz. Hatta Sahabi Efendilerimizden rıdvanullahi teala aleyhim ecmain bu durumu yaşayanlarda vardı. Müslim’in İbnu Mes’ud’dan radıyallahu anh olsun kaydettiği bir rivayet şöyledir:

[/FONT]

[FONT=&quot]“Dediler ki:Ey Allah’ın Resulû, bazılarımız içinden öyle sesler işitiyor ki, onu (bilerek) söylemektense kömür kesilinceye kadar yanmayı veya gökten yere atılmayı tercîh eder. (Bu vesveseler bize zarar verir mi?).Hz. Peygamber aleyhissalâtu vesselam : Hayır bu (korkunuz) gerçek imanın ifadesidir.” cevabını verdi.

[/FONT]

[FONT=&quot]Birinde vesvese olması o kişinin imanlı olduğuna işarettir. Çünkü “Boş eve hırsız girmez.” Şeytan sizde bir iman hazinesi görmüş ki kapınızı çalıyor sizi huzursuz etmek istiyor. Vesveseyi hem şeytan hem de insanın kendi nefsi verebilir. Ama unutmayın ki bunları siz söylemiyorsunuz ve herşeyi hakkıyla bilen Allah elbette bunu çok iyi biliyor. Kaf Suresi 16. Ayette mealen şöyle buyuruluyor: “Ve hiç şüphesiz, insanı (biz) yarattık ve nefsinin/duygusunun ona ne vesvese ver(ip düşündür)düğünü biliriz. (Çünkü ilmimizle) biz ona şahdamarından (kendisinden) daha yakınız.”

[/FONT]

[FONT=&quot]Peki vesveseden kurtulmak için neler yapabiliriz?

[/FONT]

[FONT=&quot]


[/FONT]

[FONT=&quot][h=4]1. Telaş yok![/h][h=4][/h][h=4][/h]
Kalbinize gelen vesveseler sizin değil dolayısıyla bunları fiile dökmedikçe bunlarda mesul değilsiniz. Telaşa düşmek sizi yıpratacaktır bunun sizin olmadığını düşünerek sakin kalmalısınız.





[h=4]2. Vesveseye Ehemmiyet Vermemek Gerekli![/h][h=4][/h][h=4][/h]
Kur’an’da, “Muhakkak, şeytanın hilesi zayıftır” (Nisa, 4/76) buyuruluyor. Vesvese yolunuzdaki ufak tefek zararsız engellere benzer. Yolunuzdan dönmenize deyecek şeyler değildir ve kesinlikle geçicidir. Ufak şeylere kafa yorarak onları büyütmek yanlıştır. Vesveseye ehemmiyet vererek onları kafamızda büyütürsek şeytana yardımcı olmuş oluruz. Vesveseye ehemmiyet vermezsek bir süre sonra kaybolacağını görürüz. Yolunuzdaki ufak engeli çiğneyip geçtiğinizi düşünün. Kim ufak bir dikenden çekinir ki? Sizin olmadığı açık ve net olan bu telkinlere kulak vermeyin. Çünkü bu ufak tefek şeyler size ve imanınıza zarar vermez. Bediüzzaman Kuddise Sirruh Hazretleri’nin konuya yaklaşımıyla şöyle düşünebilirsiniz elinizde tuttuğunuz aynaya karşıdan bir yılan sureti yansısa bu yılan elinize zarar vermez.





[h=4]3.Allah’a Sığınmak[/h][h=4][/h][h=4][/h]
Vesveseden bol bol Allah’a sığınmalı dua etmeliyiz. Mü’minun Suresi 97-98. Ayetlerde mealen şöyle buyuruluyor: “Ve de ki: ‘Ey Rabbim! Şeytanların vesveselerinden (telkinlerinden) sana sığınırım. Ey Rabbim! Onların yanımda bulunmalarından sana sığınırım.’ “ Bu duaya devam ederek bol bol eüzü besmele ile Rabbimize sığınıp ondan yardım istemek gerekir. Zaten Allah’tan başka kim bize yardım edebilir? Ayrıca aşağıdaki Hadis-i Şerifler ile amel etmekte bizleri Allah’ın izniyle vesveseden korur.


Hz. Ebû Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki:”Kim,“Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu’l mülkü ve lehu’l hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr.”duasını bir günde yüz kere söylerse, kendisine on köle âzad etmiş gibi sevab verilir, ayrıca lehine yüz sevab yazılır ve yüz günahı da silinir. Bu, ayrıca üç gün akşama kadar onu şeytana karşı muhafaza eder. Bundan daha fazlasını okumayan hiçbir kimse, o adamınkinden daha efdal bir amel de getiremez. Kim de bir günde yüz kere“Sübhânallahi ve bihamdihi”derse hataları dökülür, hatta denizin köpüğü kadar (çok) olsa bile.” [Buhârî, Daavât 54, Bed’ü’l-Halk 11; Müslim, Zikr 28, (2691); Muvatta, Kur’ân 20, (1, 209); Tirmizî, Daavât 61, (3464)]


Hazreti Enes’ten radıyallahu anhrivayet edilen şu hadis i şerif de: “Her kim, günde 10 kere şeytandan Allahu Teala’ya sığınırsa, sizin biriniz yabancı deveyi havuzdan kovduğu gibi, Allahu Teala da şeytanı ondan uzaklaştıran bir meleği o kimse için görevlendirir.” buyuruluyor.
Öyleyse şu şekilde şeytandan rabbimize sığınmalıyız:


“Euzü billâhis semil aliymi mineş şeytanir racîm” Anlamı şudur: Şeytandan herşeyi duyan ve bilen Allah’a sığınırım.





suffagah.com


[/FONT]
 

Fatih

Mizahşör
Sp Kullanıcı
20 Nis 2020
244
96
istanbul
vesveseleler basit işler .. siz karışmışları anlamazsınız.. o yüzden deli sanarsınız..
yukarıda yazanlar doğru .. ama insanın kendi için yapmadığınıda bir başkası yapamaz.
oku kadeşim oku sure oku ayet oku.
yatarken 3 ihlas bir elham oku
yapmıyorsun eriniyorsun sonra bende birşeymi var.
he kardeşim var sana şeytan girmiş ta kendisisin
 

Son mesajlar