Hocanın dediğini yap, gittiği yoldan gitme

sükutu-ezber

Öyle işte,,,
Sp Kullanıcı
11 Şub 2017
16,758
59,866
“Eskiden hocalar azimeti (zor/takva olanı) yapar, insanlara ruhsatları (kolay olanı) söylermiş. Bundan dolayı ‘Hocanın dediğini yap, yaptığını yapma!’ sözünü kullanırlarmış.”



Halk arasında yaygın bir ifade olarak kullanılan ‘hocanın dediğini yap, gittiği yoldan gitme’ sözü gerçek anlamına irca edilmelidir. Zira ‘din görevlisi halka doğruyu söyler ama kendisi yaşamaz’ diye anlaşılan bu sözün gerçek anlamı ‘din görevlisi, halka işin ruhsat/kolaylık tarafını söyler, kendisi ise azimeti tercih eder. Sen onun dediği kadarını yapmaya çalış, kendisinin, ihlaslı, muttaki ve önder olma sorumluluğunun bilinciyle son derece hassas ve hata yapmamak için azami dikkatle yerine getirdiği dindar yaşayışını taklide kalkışma, başaramazsın’ demektir.”[1]

Hocanın dediğini yap, yaptığın yapma!” sözü zamanla bir atasözü olmuş, atasözlerimizin her biri bir yaşanmışlığa, bir tecrübeye dayanmıyor mu, işte bu sözün de doğru manası bu. Birçok atasözümüzü yanlış anladığımız gibi maalesef bunu da yanlış anlamışız. Gelecek nesillere doğru kültür mirası bırakabilmek için bu gibi sözlerin temellerini bilmeli, hakikatini kavramalı, mümkünse bunları yazılı hale getirmeliyiz. Çünkü söz uçar yazı kalır, demiş atalarımız.

Rabbim azimetle amel eden hocalarımızın sayısını artırsın
Diyanet dergisi
 

sükutu-ezber

Öyle işte,,,
Sp Kullanıcı
11 Şub 2017
16,758
59,866
şimdi ki imamlar için cemaat haksızda değil ama :D
Hepsini aynı kefeye koymak yanlış olur kardeşim elma sepetinin içinde illaki çürükler olacaktır
Hocalarda insan, nefisleri var, şeytanlar onlarla da uğraşıyor
Sonuç olarak melek değil hocalar onlarda bizim gibi insanlar,,

Tabii ki görevi gereği dikkat etmesi lazım, dediğim gibi insan üstü varlık değil onlar,

Kusursuz olan İslam'dır insanlar değil bunu bilirsek daha kolay olur,,,
 

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
61K