Tarih Eşref Ogullari Beyligi

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
EŞREF OGULLARI BEYLİGİ

Eşrefogullari XIII. Yüzyilin sonlarina dogru Beyşehir ve Seydişehir yöresinde kurulmuş bir Türkmen beyligidir. Beyligin kurucusu Eşref Bey´in Türkiye Selcuklu Sultani I. Alaeddin Keykubad´in bölgede yaptirdigi Kubadaba Sarayi´nda subaşi vazifesiyle görevli oldugu rivayet edilir. Kitabelerden anlaşildigi kadariyla Eşref Bey, bölgedeki diger uc beyleri gibi Mogol İstilasi ve sonrasinda Selcuklu şehzadeleri arasinda meydana gelen taht kavgalari sirasinda bagimsizligini ilan etmiştir.

Kaynaklarda Eşref Bey´le ilgili verilen bilgiler sinirli olup yerine gecen oglu Seyfeddin Süleyman Bey zamaninda beyligin daha da güclendigi anlaşilmaktadir. Süleyman Bey´in adi kaynaklarda ilk defa Nisan 1277´de Mogollari Elbistan´da yenerek Kayseri´ye gelen Memluk Sultani Baybars´in beylik menşuru ve sancak gönderdigi Karamanoglu Mehmed Bey´in müttefiki olarak gecmektedir. Eşrefoglu Süleyman Bey, 15 Mayis 1277´de Karamanoglu Mehmed ve Menteşeoglu Türkmenleri ile birlikte Konya´nin işgaline katilmiştir.

Beyligin Kuruluşu ve İlk Yillari

Türkiye Selcuklu şehzadesi Alaeddin Siyavuş (Cimri) hadisesi ve Karamanoglu Mehmed Bey´in ölümü dolayisiyla bölge siyasetinde durgun bir politika izleyen Karamanlilar siyasi ortamin kendi lehlerine gelişmesi üzerine 1282 yilinda Konya´ya saldirmişlardi. Ayni dönemde Eşrefoglu Süleyman Bey de hakimiyet altina almak amaciyla Akşehir´e hücum etti. Bu olay, fiilen Anadolu´da nüfuz sahibi olan İlhanli idarecilerini oldukca rahatsiz etti. Bu nedenle, söz konusu akinlari cezalandirmak amaciyla İlhanli şehzadesi Kongurtay Anadolu´ya geldi. Kongurtay Karamanoglu ve Eşrefoglu hakimiyet sahasindaki bölgeye girerek cok sayida Türkmen´i katletti.

Bu arada İlhanli hükümdari Argun Han (1284-1291), siyasi mücadeleler sirasinda öldürülen Selcuklu Sultani III. Giyaseddin Keyhüsrev´in yerine II. Giyaseddin Mesud´un tahta cikişi onaylamişti. Ancak III. Giyaseddin Keyhüsrev´in annesi, torunlari adina saltanat hakkini aramak üzere Argun Han´a başvurdu. Argun Han, duruma iyice vakif olmasi ve müdahale etmesi icin kardeşi Geyhatu´yu Anadolu´ya gönderdi. Anadolu´ya gelen Geyhatu, Kayseri başkent olmak üzere ülkenin dogusunun II. Giyaseddin Mesud ; Konya´nin başkentligini üstlendigi batisinin ise maktul III.Giyaseddin Keyhüsrev´in iki şehzadesi tarafindan yönetilmesine karar verdi.

Bu şekilde amacina ulaştiktan sonra torunlarinin durumunu daha da saglamlaştirmak isteyen III. Giyaseddin Keyhüsrev´in annesi, Eşrefoglu Süleyman Bey´i saltanat naibi, Karamanoglu Güneri Bey´i ise beylerbeyi vazifesiyle Konya´ya davet etti. Bu davet üzerine Konyaýa gelen Eşrefoglu Süleyman ve Güneri Bey´ler 15 Mayis 1285´de törenle şehzadeleri tahta cikardilar.(Anadolu Beylikleri El Kitabi, Sf. 231-232/Heyet)
 
  • Beğen
Tepkiler: SiyahSancaktaR

Son mesajlar

Cevaplar
2K
Görüntüleme
59K