Sağlık Filyasyon nedir ve ne demek?

sükutu-ezber

Öyle işte,,,
Sp Kullanıcı
11 Şub 2017
16,568
59,158
Filyasyon nedir ve ne demek?

Filyasyon hakkında resmi bilgiler

Filyasyon nedir ve ne demek sorusu, son zamanlarda Koronavirüs dolayısıyla bu kelimenin gündemde yer alması nedeniyle araştırılmaya devam ediliyor. Sağlık Bakanlığı'nın kurmuş olduğu filyasyon ekibinin bazı vakalara yapmış olduğu müdahalenin ardından isminin sürekli olarak zikredilmesi, filyasyon kelimesinin anlamı da merak ediliyor. İşte, Koronavirüs ile mücadelede önemli bir yere sahip olan filyasyon ekibi ve filyasyon kelimesi hakkında detaylı bilgiler

Filyasyon kelimesi tıpta hastalığın kaynağını bulmak anlamına gelmektedir. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda yapılan hastalığın ilk ortaya çıkış nedenini bulmak için yapılan çalışma anlamına gelmektedir.

Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir. Başka bir deyişle kaynak arama çalışmasıdır. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebilmektedir. Filyasyon çalışmaları bulaşıcı hastalıklar mücadele etmede çok önemlidir.

Bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında vakaların bildiriminden sonra hastalık etkenini, kaynağını, bulaşma yolunu saptamak ve korunma ve kontrol önlemlerini almak amacıyla yapılan saha incelemesidir.

Bu inceleme sırasında vaka ile teması olanlar da koruma ve kontrol önlemlerine dahil edilir.
Vaka görüldüğünde filyasyon çalışması gerektiriyorsa hastalık geriye doğru taranır. Filyasyon çalışması kapsamında, vakanın kaynağını bulmak ve belirlemek için çalışmalar yapılır. Hasta ve hastayla teması olanlar da dahil koruma altına alınması önlemleri uygulanır.
 

Son mesajlar