Geleneklerimize sahip çıkmalı mıyız?

Yaren

Fesleğen
Sp Kullanıcı
30 Ocak 2017
4,706
7,257
Bazı geleneklerin azalarak bitmesi gerekiyor ama bizi biz yapanları ayakta tutmalı,yaşamalıyız ..
 

mansuri

Sp Kullanıcı
28 Ocak 2017
141
40
"Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı" sözünü atalara mal ederek ne yazıkki bir çok geleneğimizi yok ettik. Köklü geleneklere sahip milletler ancak zamana meydan okuyarak ayakta kalmayı başarmıştır.

Biz biz yapan geleneklerimizi koruyarak toplumsal dokumuzu bozmadan yeniliklere açık olmalıyız.
 
  • Beğen
Tepkiler: -Hira-

EfuL!m

HüZün'Gâh
Sp Kullanıcı
8 Mar 2017
2,167
545
Zamane gençlerimizin bir suçu yok geleneklerimizi unutturan biz ebeveynleriz ..
Önceleri büyük sözü dinlenir sözü ikiletilmezdi ..
Şimdilerde ise maalesef "o eskiden di" gibi bilmiş sözlerle örf ve adetlerimiz bir köseye bırakılıyor ..
Lakin şahsım bu durumun üzerine titizlikle duruyorum ve hamdolsun ikiletmeyen körpe bir sultan yetiştirmeye çalişiyorum ALLAHim muvaffak eylesin o altın gibi yeni nesillerimizi de heba etmesin ..
Âminn ..
 

Qasem

Sp Kullanıcı
18 Şub 2017
3,530
527
Öncelikle geleneği tanımlamamız gerekiyor ; sosyolojide “birkaç asırdır süregelen davranış, düşünceler” gelenek olarak adlandırılır. Bı bağlamda aynı kavramın örf-adet, süregelen yaşam tarzı, geçmişin tekrar edilmesi gibi farklı şekillerde tanımlandığını yine hem günlük hayatımızda hemde yukardaki yorumlarınızdan anlaşılıyor.

Şu halde geleneğin karşıt kavramınada göz atmamız gerekmektedir. Gelenek kavramı olumlanırken onun karşıt kavramı olan modernizmin salt bir şekilde kötülenmesinin, şeytanlaştırılmasının yanlıştır. Bir kavramın, düşüncenin tek taraflı olarak rle alınamaz. Bu bağlanda islam düşüncesi öncesi gelenek de içerisinde şirk unsurları barındırıyordu. Bugün ki bir çok geleneğimizinde bu bağlamda şirk unsuru ve yanlışlar barındırdığını inkar edemeyiz.

Önemli olan bu kavrama hangi açıdan ve nasıl yaklaştığımızdır.

Ben şahsen gelenekte olsa modrrnitede olsa iki kavramın içine örf ve adeti de alarak ıslahından, ıslah çabalarının süzgecinden geçirilerek yeniden düşünme yeniden bir davranış biçimi ile ortaya konması gerrktiğini düşünüyorum...

Bu bağlamda neden ıslah?
Neden değişim, dönüşüm?
Neden reddiye?

Gibi sorular gelirse üzerine konuşabiliriz...


Sevgi Platformu / Qasem
 

Sahra

Sp Kullanıcı
3 Kas 2017
1,483
5,205
Bazı örf adet gelenek adı altında ne akla ne gönle sığmayan zorunlu uygulamalar insanları perişan ediyor. Bu gelenekler mevzusu farzlardan sünnetlerden daha ehemmiyetli geliyor. Olmazsa olmazlardan olmaz zihinler farz gibi ehemmiyet verilmesi hem kuşaklar arasında çatışmalara hemde maddi ve manevi huzursuzluğa sebebiyet veriyor
Yalnız belli başlı özümüzü koruyan toplumumuza ve hayatımıza renk katan adetler şirinlik katması adına uygulamalar ruha lezzet verir. Ne derler diye olan kavramlardan uzağım hoşlanmıyorum...
 

SiyahSancaktaR

CEDDİ OSMANLI !...
Sp Kullanıcı
17 Eyl 2017
17,184
40,284
İstanbul..
Ah geleneklerimiz öyle derin bir mevuzu ki nerden başlanmalı bilemiyorum...

Gelenekler tarih olurken bir 10 sene sonra bu günleri bile nostalji gibi arayacağız buna yanıyorum.....
 
  • Beğen
Tepkiler: -Hira-

mansuri

Sp Kullanıcı
28 Ocak 2017
141
40
Güzel yorumlar okudum yüreğinize sağlık.
[MENTION=46]EfuL!m[/MENTION] kardeşimizin yetiştirdiği küçük sultanı unutmadan selamladıktan sonra;
Kur'an gelenek dediğimiz kavramdan maruf diye bahseder. Bir çok yerde maruf yani geleneğe göre hareket edilmesini tavsiye eder. Osmanlıcada buna örf denir. Örfde, marufda etimolojik köken olarak arapça olup arefe fiil kökünden gelir. Anlamı bilmektir. Örf veya marufda yaşanarak ve tecrübe edilerek toplum nezdinde kabul görmüş bilinen adetler demektir.

Kuran inanç ve ahlak konusunda devrimcidir.
Hukuk konusunda ıslahatçıdır.
Bu şu demektir: iman konusunda hiç bir taviz verilmeden şirke veya küfre bulaşmış bütün tavır ve davranışları reddeder. Tevhide davet eder.
Hukuk konusunda ise güzel olan geleneği olduğu gibi alır. Şirke bulaşmış geleneği ise ıslah yoluna gider. Yani geleneği hepten yok saymaz.
Bir konuda hüküm veya fetva verilirken İslam uleması bu anlamda geleneği de daima dikkate almıştır.

Geleneklerimize burun kıvırarak batının dünyanın başına bela ettiği modernizme ve bu günkü geldiği nokta olan post modernizme hayranlık duymak dinimizi inancımızı ve ondan ilham alarak oluşmuş geleneklerimizi yok etmek demektir.

Batı bu gün modernizmin doğurduğu post modernizmden kaçıp daha geleneksel gönül toplumlarında huzur aramaya çalışıyor.
Şu anda yaşadığım ülke olan Hollanda'dan yılda 15 bin hollandalı aile yurt dışına göç ettiği yapılan istatistikler içerisinde yer alıyor. Nereye gidiyor bunlar? Türkiye başta olmak üzere daha geleneklerina bağlı ülkelere gidip toplu köyler kuruyorlar. Çünkü geleneklerini terkeden batıda huzur kalmadı. İnsanların bir çoğu modernizm hastalığı olan deprasyon hastalığına yakalanmış durumda. Bir psikiyatrist arkadaşım az veya çok dozajda deprasyon ilacı kullanmayan Hollandalı sayısı çok az demişti.

Malesef geleneklerimizden kopararak bizi de o hale getirmek istiyorlar. Bu gidişle bir iki nesil sonra bunu tam olarak başaracaklar çünkü önlem alınmazsa gidişat onu gösteriyor.

Selam ve dua ile
 

Fatih

Mizahşör
Sp Kullanıcı
20 Nis 2020
244
96
istanbul
geleneğin sürdürüle bilirliği olması lazım
zamanada uyması lazım .. boş konuşmuşluk gibi olmasından iyidir gelenekcilik jenerasyon ve kuşakla bitecek zaten.. gelenegini kırdaldan merkeze çekersen uygulayamazsın zaten.. değişir bu sorunun yeri zamanı cevapıda değişir şartlara göre...
 
  • Beğen
Tepkiler: SiyahSancaktaR

Son mesajlar