İhtilaf Nedir

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,677
İhtilaf nedir? İhtilafa düşmek ne demektir? Anlamları

1.Ayrılık, anlaşmazlık, uyuşmazlık, aykırılık.
İhtilaf tamamen hall olmasa da rahmet-i ilahiyeden umarım ki, zararlı vaziyetten kurtulunur.

2. (din) Fıkıh konusunda usulle ilgili olmayan yargılara aykırılık.
İhtilafın olmasını dileyen Rabbimiz; bazı ihtilafları gözetip anlayışla karşılamamızı, bazısını kuvvetle def etmemizi bizden istemiştir.

•İhtilafa düşmek: (deyiminin anlamı) Anlaşamamak, uyuşamamak, bozuşmak. "Bu, Allah'ın kitabı şüphesiz hak olarak indirmesindendir. Kitab konusunda anlaşmazlığa düşenler ise uzak bir ayrılık içindedirler." (2/Bakara, 176) (lafsozluk.com)

İhtilâf Nedir?

Farklılık, ayrılık. Aynı gâyeye ayrı ayrı yollardan gitme. Muctehid denilen alimlerin ameli (işle ilgili) mes’elelerdeki ictihad ayrılıkları.

Ummetimin ihtilafı rahmettir. (Hadis-i şerif, Beyheki)

Halife Harun Reşid, İmam-ı Malik hazretlerine; “Senin kitaplarını çoğaltıp her yere göndereceğim ve herkesin bunlara uymasını emredeceğim” deyince; “Ya Halife! Böyle yapma, alimlerin ihtilafı, Allahu tealanın rahmetidir. Hepsi hidayet üzeredir. Her müslüman dilediği alime uyar” buyurdu.( Tahtavi)

Bir kişi bir kişiye beddua ederek, Allahu teala senin canını küfürle alsın dese, alimler böyle söyleyen kimsenin kafir olmasında ihtilaf ettiler. (Muhammed bin Kutbuddin İzniki)

Ehl-i Sunnet ve cemaat alimleri, Usul-i dinde (inanılacak bilgilerde)ittifak, Ahkam-ı ictihadiyyede (iş ve ibadetle ilgili hükümlerde) ihtilaf ettiler. (Şehristani)(islamiyet.gen.tr)
 

Son mesajlar