Özgün Konu Kitapların Yakılması

DenizKızı

Beni Siz Delirttiniz
Sp Kullanıcı
11 Nis 2020
8,367
43,858
30
Kocaeli
Bir rivayete göre Halife Hz Ömer, İskenderiye Kütüphanesi'nin ne yapılacağını soranlara şöyle cevap vermiş: "Bu kütüphanedeki kitaplarda Kur'an'a aykırı şeyler varsa kötü kitaplardır; yakılmaları gerekir. Onlar da Kur'an'ın söylediklerini söylüyorlarsa yine yakılsınlar; çünkü Kur'an varken onlar gereksizdir."

- İslam dininde yakıp yıkmak hoş karşılanmazken neden Hz Ömer böyle düşünüyor?

-Sizce de Kur'an varken Kur'an'ı anlatan kitaplar gereksiz midir?

-Kur'an'a aykırı dahi olsa kitapları yakmak doğru mudur?

-Farklı görüş düşünce ve inançları yakıp yıkarak ortadan kaldırmak doğru mudur?
 

Darksaga

Sp Kullanıcı
23 Şub 2018
868
746
Gerçeğin Ruhu
Öyle bir şey olmamıştır. Hz.Ömer’e iftira..
Bu şeytani rivayetler üzerine konuşmak saçmadır ama hadi diyelim öyle kabul edelim, olmuş varsayalım yine yanlıştır.. Hz.Ömer ismini silip orsya Hz.Muhammed ismini yazın yine yanlıştır..
Hiçbir kitabı yakmak doğru değildir..
Sözün gücüne inananlar, gücün sözüne inanmazlar..

Ben bu konuyu araştırmıştım bu iddia oryantalistlerin İslam’ı kötülemek için uydurdukları bir iddia delilsiz, kaynaksız.. Senedi bile yok.. :) Tamamen uydurma yani.. Gerçi senetli olanlarında ne olduğu ayrı tartışılır da neyse..

Böyle saçma sapan şeylerle Hz.Ömer gibi insanlığın en büyük değerlerinden biri olan bir insana dil uzatmak doğru değildir.. İftira büyük günahtır unutma,
İftirayı nakletmek de günahtır.. O yüzden ben rivayet nakletmiyorum ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: Eylül Başak

Darksaga

Sp Kullanıcı
23 Şub 2018
868
746
Gerçeğin Ruhu
Genel kanı bu kütüphanenin, çıkan çeşitli fanatik görüşler nedeniyle, antik Pagan tapınakları ve yapıların imhası sırasında Hristiyanlar tarafından yakıldığı yönündedir.

Bu görüşe göre 391 yılında Doğu Roma'nın Mısır Valisi Theophilos, İskenderiye’de Mısır’ın eski din mensuplarına ait Osiris tapınağında olan bir arsayı, kilise inşa edilmesi için Hristiyanlara verdi. Burada yapılacak kilisenin temel kazıları sırasında üzerinde eski dine ait yazılar bulunan bir taş çıktı. Hristiyanlar bunu bir alay konusu yaptılar. Bu olay şehirde oldukça kalabalık halde bulunan Pagan inancına mensup olanları kızdırdı ve sonunda İskenderiye’de dini bir ayaklanma çıktı. İki taraf çarpıştı, insanlar kitle halinde kılıçtan geçirildi. İskenderiye Kütüphanesi’nin olduğu bölge yerle bir edildi. İmparator I. Theodosius, valiye başka büyük şehirlere göre eski dinin İskenderiye’de hala neden bu kadar canlı olarak devam ettiğini sorunca, buna sebep olarak İskenderiye Kütüphanesi’nin eski putperestlik kültürünü devam ettiren kitaplarını ileri sürdü. İmparator, bunun üzerine hepsinin yok edilmesini emretti. İskenderiye Kütüphanesi’ndeki tüm eserler şehrin hamamlarına dağıtılarak yaktırıldı ve böylece insanlık tarihinin bu bilim ve kültür hazinesi yok oldu.

Daha önceleri bu kütüphanenin şehrin Müslümanlar tarafından alınmasından kısa bir süre sonra ikinci İslam Halifesi Ömer’in emriyle Mısır Fatihi Amr İbnül-As tarafından yakılarak yok edildiği ileri sürülmüştür. Bernard Lewis konu hakkındaki makalesinde, kütüphanenin Müslümanlar tarafından yok edildiği hikâyesinin doğruluğunu Alfred J. Butler, Victor Chauvin, Paul Casanova ve Eugenio Griffin gibi Batılı ilim adamlarının reddettiğini yazmaktadır
 
  • Beğen
Tepkiler: Eylül Başak

Son mesajlar