Memleketimin Lezzetleri

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,367
86,917
IMG_20210525_165842.jpg
Memletimizin lezzetlerini adım adım tanıtmaya devam...Bu sefer ki durağımız TOKAT...
Kurulduğu günden bu yana pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Tokat, doğal olarak farklı kültürlerin izlerini taşıyor. Ve bu farklı kültürleri mutfağına da yansıtıyor. Emek ve yemek arasındaki ilişkinin öne çıktığı mutfakta, hemen her sebzeden etli ya da etsiz yemek yapılıyor, hamur işleri önemli bir yer tutuyor. Bereketli coğrafyanın ürünü sebze ve meyveleri, lezzetli etleri ve özgün yemekleri ile etkilenen değil etkileyen bir mutfak var karşımızda…

Tokat mutfağı, Anadolu mutfak kültürünün önemli parçalarından biridir. Şehrin tarihsel geçmişini incelediğimizde sentez bir yemek kültüründen bahsetmek yanlış olmaz. Şehir kurulduğu günden günümüze kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Doğal olarak da farklı kültürlerin izlerini taşıyor. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Tokat’ın bu duruma oldukça uygun olduğunu şu sözleriyle ifade ediyor: “… Şehir genişlik ve ucuzluklu bir yer olup, dünya yüzünde eşi yok gibidir. Yılın her zamanında halkın nimetleri boldur. Hacı Bektaş Veli’nin hayırlı ve bereketli dualarıyla bu eski tarihi şehir alimler konağı, fazıllar yurdu ve şairler yatağıdır.”
 

Aysun

Baktın olmuyor bakmayacaksın
Sp Kullanıcı
22 May 2021
287
1,366
Daha milyon tane var çok çeşitli bi millet olduğumuzdan çok çeşitli yemeklerimiz var ben şahsen etçil bir insanım fakat memleketim otçuldur 😂😂
 

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,367
86,917
IMG_20210531_000610.jpg
Memleketimizin lezzetlerini adım adım tanıtmaya devam ediyoruz. Bu haftaki durağımız Edirne.
Osmanlı Saray Mutfağının eşsiz lezzetlerinin sunulduğu Edirne yemekleri iştah acıcı görünümü ve enfes tadıyla İşte size Edirne mutfağından inciler 👇

Tava Ciğeri

Edirne’ nin en sevilen tadı tava ciğeri iştah açıcı bir lezzete sahip. Edirne tava ciğeri kesinlikle tadılması gereken lezzetler arasında. Tava ciğeri yemek için yolunuzun Edirne’ ye düşmesi gerekmiyor. Tadına varanlar, bu ciğeri yemek için Edirne’ ye gidiyor. En kısa zamanda Edirne’ nin tava ciğerini yemelisiniz.

Ciğer Sarma

Ciğer sarma ciğer ve kuzu gömleğinden yapılmaktadır. Ciğer ve baharatlarının karışımı ile kuzu gömleğine sarılıp hazırlanan fırın yemeğidir. Oldukça lezzetli bir tattır. Edirne’ nin ciğer yemekleri meşhur ve kendine hastır.

Mutancana

Mutancana, önemli yemekler listesindedir. Mutancana Osmanlı yemeklerindendir. Etli bir yemek olan Mutancananın Fatih Sultan Mehmet’ in en sevdiği yemeklerden biri olduğu belirtilmektedir. Edirne’ nin sevilen leziz tadıdır. Osmanlı mutfağında neredeyse her yemekte bulunan badem, mutancanada da bulunmaktadır.

Mamzana

Mamzana bir salata türüdür. Sebzeleri közlenir ve üzerine yoğurt dökülerek servis edilir. İştah açıcı bir görüntüsü ve kokusu bulunmaktadır. Közlenen sebzeler muhteşem bir koku verir. Edirne’ de salata olarak tüketilmesi gereken bir tarif.

Kandilli Mantı

Kandilli mantı bir hamur işidir. Tavuk eti ve tavuk ciğeri ile yapılan bir mantıdır. Farklı görüntüsü ve eşsiz tadı ile ilgi odağı olan mantı tadılması gereken lezzetler arasındadır.

Zerde

Edirne’ nin en meşhur lezzetlerinden olan zerde bir tatlı türüdür. Zerde herkes tarafından çok sevilir. Edirne’ yi ziyarete gelen turistler mutlaka zerdenin tadına bakmalıdır. Belirtildiği üzere zerde bir Osmanlı tatlısıdır. Kanuni Sultan Süleyman’ ın şehzadeleri Şah Beyazıd ve Cihangir’ in sünnet şöleninde ikram edilmiştir.
 

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,367
86,917
IMG_20210609_234258.jpg
Memleketimizin lezzetlerini tanıtmaya devam...Bu haftaki durağımız Niğde. Işte size Niğde mutfağından inciler...

Mazaklı Köftesi

Lezzetli bir yöresel yemek olan Mazaklı köftesi bulgur, kıyma ve baharatlar ile yapılmaktadır. Tadı ise son derece müthişti. Küçük küçük yapılan nefis köfteler salçalı suda kaynatılarak hazırlanıyor. Kendi küçük ama tadı büyük bir lezzet olarak Niğde'nin en başarılı yemeklerinden birisidir. Niğde yöresinde en sevilen yemeklerden birisi olduğunuda söyleyebiliriz.

Niğde Tarhana Çorbası

Tarhana çorbasını duymayan yoktur. Çünkü ülkemizin neredeyse her noktasında tarhana çorbası yapımı mevcuttur. Niğde'de yapılan tarhana çorbası ise yöresel bir olarak şehirdeki yerini almıştır. El yapımı olarak hazırlanan tarhanalar eritilmiş yağda sarımsak ve salça ile iyice karıştırılır. Ardından suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Sıcak sıcak servis edilen Niğde tarhana çorbası, özellikle soğuk aylarda yaygın bir şekilde tüketilir.

Pirinçli Elma Dolması

Pirinçli elma dolması tam anlamıyla bir Niğde yöresel yemeğidir. Pek çok kişi bu yemeğin ismini ilk defa duymuş olabilir. Bu yemek elma ile yapılan nefis bir dolma yemeğidir. Niğde yöresine ait yerlerde yiyebileceğiniz farklı bir lezzet olduğunu bilmelisiniz.
Elmaların içi normal dolma yapımı gibi oyulmakta ve iç harç buraya yerleştirilmektedir. İç harç kıyma, yağ, tuz ve pirinçten oluşmaktadır. Elma dolması için elmaların kabuklarının soyulmuş olması ve kararmaması için limonlu suda bekletilmesi gerekmektedir. Pişirildikten sonra bayıla bayıla yenen bir yemektir. Hem doyurucu tadı hem de şahane görüntüsü ile dikkat çeken bir yemektir.

Söğürme

Söğürme, Niğde'nin yöresel mutfağının başarılı bir ürünüdür. Kuzu eti, arpacık soğan ve yeşilbiber ile hazırlanır. Az malzemeleri ile ön plana çıkan bu yemek son derece muhteşemdir. Niğde mutfağında kırmızı et ve sebzeler sıklıkla kullanmaktadır. O yüzden az malzemesi olan yemekler bile şahane sonuçlara yol açmaktadır. Söğürme yemeği de bunlardan birisi olmayı başarmıştır. Tabi malzemeleri az olsa da yemeğin pişirilmesi uzun sürmektedir. Yemeğin tadına bakmak için biraz sabırlı olmanız gerekebilir.

Kaymak Tatlısı

Boş malzeme ile yapılan kaymak tatlısı nefis bir tada sahiptir. İçerisinde şeker, süt, yumurta ve pirinç bulunmaktadır. Bu malzemeler iç harç olarak hazırlandıktan sonra hamur ve şerbet yapımına geçilir. Tabi sonum olarak enfes bir tatlı ortaya çıkar.

Halveter Tatlısı

Helvayı andıran bu tatlı Niğde'nin meşhur tatlıları arasında bulunmaktadır. Un helvası gibi yapılan bu tatlıda pekmez kullanılmaktadır. Geleneksel bir tatlı türü olarak Niğde yöresine aittir.
 

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,367
86,917
Toplanın arkadaşlar Van'a gidiyoruz @Mizgin_TuRabii nin davetlisi olarak.
Neymiş efendim biz hep yemek paylaşıyor muşuz. Obur muşuz falan filan.
Bize nasıl yemek yapılır öğretecek zahar 😏
O anca burda yediğini paylaşır, Yedirecek olan adam her halinden bellidir. İyisimi biz kendi başımızın çaresine bakalım. 🙃

Screenshot_20210623-231110_Instagram.jpg

Van, Doğu Anadolu bölgesinde yer alan tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra mutfak kültürü de oldukça zengin bir şehirdir. Kökleşmiş yemekleri ve yöresel tatlıları açısından Van mutfağı birçok lezzetiyle tescillenmiştir. Başlıca geçim kaynağı hayvancılık olan Van yöresinde genellikle et yemekleri yapılır. Peki, Van'ın en meşhur yöresel lezzetleri nelerdir? Van'da ne yenir? İşte Van mutfağının en çok merak edilen yöresel lezzetleri...

Kürt köftesi
Van’da sıkça yapılan yöresel lezzetlerden biri olan kürt köftesi kurutulmuş reyhan ve ince bulgurla hazırlanır. Üzerine yoğurt dökülerek, sıvı yağ, salça ve soğan karışımıyla son dokunuş yapılır.

Sengeser Yemeği
Sengeser yemeği Van'ın hiçbir yerde bulamayacağınız en yöresel yemeğidir. Senseger yemeğinin ana bileşenleri soğan ve mercimektir. Bu yemeği en lezzetli yapan püf nokta ise soğanların çok ince bir şekilde doğranmasıdır.

Otlu peynir
Van denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri otlu peynirdir. Van'da otlu peynir, çocuğundan yaşlısına kadar herkes tarafından tüketilir. Bu da Van'ın otlu peyniri ile anılmasına neden olmuştur.

Kavut
Kavut, özel kavurga unu, bal, pekmez ve doğal tereyağı ile hazırlanır. Van kahvaltısının vazgeçilmezi olarak bilinir. Bu ilginç lezzeti serpme Van kahvaltısı sipariş ederek tadabilirsiniz.

Keledoş
Van mutfağının bir diğer yöresel lezzeti ise keledoş. Bu yemeğin tarihi 1800 yıl öncesine dayanıyor. Birçok kişi coğrafi işaret tescilli keledoşu yemek için Van’a gidiyor. Ana malzemesinde kuşbaşı kuzu eti, yeşil mercimek, nohut ve buğday bulunuyor. Üzerine ise baharattan hazırlanmış sos ilave ediliyor.

Not : Keledoş yemeği böyle bir şey ise yıllardır bize keledoş diye yedirilen şey neydi acaba 🤔 Uzaktan yakından alakası yok.
O kadar sevilen bir yemek ki üstüne güzel sözler yazılmış.
"DERS BOŞ, EVE KOŞ. NANİ NIWRO KELEDOŞ 😃
@Mizgin_TuRabii sizde de söylenir mi?
 

Mizgin_TuRabii

Sizi Rahatsız Etmeye Geldim....
Sp Kullanıcı
31 Ocak 2017
3,380
10,461
@Eylül Başak Van Dedigin gibi Kültürel geçmişinden ve farklı medeniyetlerin göreneklerine bağlı olarak Yemek kültürü bizim deyimimizle sofra kültürü zengindir ,bunu yaşayan ve tadan bilir @Karaton gibi.
Herdaim beklerim bizim yine deyimimizle baş göz üstüne.
Otlu peynir vazgecilmezdir,Keledos misafir yemeğidir özel günlerde yapılır,tandırda van balığı ayrı bi tad bide tuzlanmış hali var oda farklı bir lezzet .
Ayranaşi yine farklı bir lezzet.
Kısacası elbet her insanin kendi memleketin lezzetleri vardır Lakin van dışında başka memleketlerde yediklerimin tadı tuzu olmuyor.

Biraz ehli keyf yaşantımız vardır yemek kültürümüze az duskunuz her öğünde et kuru soğan peynir olur.
 

Eylül Başak

Administrator
Yönetici
Adminiçe
31 Mar 2020
18,367
86,917
Screenshot_20210705-130359_GZT.jpg

İskender Kebap

Bursa yöresel lezzetler denince ilk akla gelen yemeklerden olan iskender; lezzeti, görüntüsü ve bol tereyağıyla damaklarınızı şenlendirecek, tadıyla adeta sizi büyüleyecek.

Süt Helvası

Düğün helvası ve Bursa helvası olarak da bilinen helva, diğer helva türlerinden farklı bir teknikle yapılıyor. Düğün helvası, adından da anlaşılacağı üzere genelde düğünlerde hazırlanıp misafirlere sunulsa da, özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezidir.

Kestane Şekeri

Bursa yöresel lezzetleri listesinin olmazsa olmazlarından biri de kestane şekeri… Özellikle şehre geldiğinizde eşinize dostunuza hediye olarak götürebileceğiniz en lezzetli tatlardan biri.

İnegöl Köfte

Bursa denince ilk akla gelen yemek olan inegöl köfte, kuzu ve dana etinin baharatsız bir şekilde kullanılmasıyla hazırlanıyor. İnegöl köfte, 100 küsür senedir ne lezzetinden ne de şeklinden ödün vermeden hala aynı lezzetle yiyenleri büyülüyor.

Kıymalı Cantık

Bursa’ya has yiyeceklerden olan kıymalı cantık, görünümüyle fındık lahmacuna benzese de tadıyla bambaşka bir lezzete sahip.

Muradiye Çorbası

Yapımında tavuk kuşbaşı, kabak, şehriye, havuç, yoğurt, tereyağı ve un kullanın çorba Bursa’nın en meşhur çorbalarından biridir. Muradiye çorbası hem görüntüsüyle gözünüze, enfes tadıyla midenize hitap edecektir.

Kemalpaşa Tatlısı

Bursa yöresel lezzetleri listesinde aslında hemen hemen her yerde rastladığımız, hatta evde annelerimizin yaptığı Kemalpasa tatlısı var. Şerbetli tatlıların en çok tercih edilenleri arasında olan tatlı, Bursa’nın MustafaKemalPaşa ilçesine aittir ve ismini buradan almıştır.

Dipnot : @Eymen bu kadar insanı ağırlama şerefine nail olmak isterseniz yönetime bir "alo" demeniz yeterli. 🙃
Diğer organize işleri biz hallederiz inşallah 🙂
 

Eymen

Co-Admin
Yönetici
Co-Admin
27 Ocak 2020
2,744
16,727
Bursa
Ekli dosyayı görüntüle 22352

İskender Kebap

Bursa yöresel lezzetler denince ilk akla gelen yemeklerden olan iskender; lezzeti, görüntüsü ve bol tereyağıyla damaklarınızı şenlendirecek, tadıyla adeta sizi büyüleyecek.

Süt Helvası

Düğün helvası ve Bursa helvası olarak da bilinen helva, diğer helva türlerinden farklı bir teknikle yapılıyor. Düğün helvası, adından da anlaşılacağı üzere genelde düğünlerde hazırlanıp misafirlere sunulsa da, özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezidir.

Kestane Şekeri

Bursa yöresel lezzetleri listesinin olmazsa olmazlarından biri de kestane şekeri… Özellikle şehre geldiğinizde eşinize dostunuza hediye olarak götürebileceğiniz en lezzetli tatlardan biri.

İnegöl Köfte

Bursa denince ilk akla gelen yemek olan inegöl köfte, kuzu ve dana etinin baharatsız bir şekilde kullanılmasıyla hazırlanıyor. İnegöl köfte, 100 küsür senedir ne lezzetinden ne de şeklinden ödün vermeden hala aynı lezzetle yiyenleri büyülüyor.

Kıymalı Cantık

Bursa’ya has yiyeceklerden olan kıymalı cantık, görünümüyle fındık lahmacuna benzese de tadıyla bambaşka bir lezzete sahip.

Muradiye Çorbası

Yapımında tavuk kuşbaşı, kabak, şehriye, havuç, yoğurt, tereyağı ve un kullanın çorba Bursa’nın en meşhur çorbalarından biridir. Muradiye çorbası hem görüntüsüyle gözünüze, enfes tadıyla midenize hitap edecektir.

Kemalpaşa Tatlısı

Bursa yöresel lezzetleri listesinde aslında hemen hemen her yerde rastladığımız, hatta evde annelerimizin yaptığı Kemalpasa tatlısı var. Şerbetli tatlıların en çok tercih edilenleri arasında olan tatlı, Bursa’nın MustafaKemalPaşa ilçesine aittir ve ismini buradan almıştır.

Dipnot : @Eymen bu kadar insanı ağırlama şerefine nail olmak isterseniz yönetime bir "alo" demeniz yeterli. 🙃
Diğer organize işleri biz hallederiz inşallah 🙂
Sadece @Kenshi ve @SiyahSancaktaRı siz alın diğerleri bende olsun hiç sorun değil :)
 

Son mesajlar