" NE VARSA ALEMDE O VARDIR ÂDEM'DE "

Lâ Tahzen'''

İnce Sızım
Sp Kullanıcı
29 Ocak 2017
504
2,474
20210409_193411.jpg


" NE VARSA ALEMDE O VARDIR ÂDEM'DE "

"İnsan cami esmadır" diye bilinir, yani Allah'ın bütün isimlerini açığa çıkarma potansiyeli vardır. Her atomda, bitkilerde, hayvanlarda, Melek'lerde, cinlerde Allah'ın bütün isimleri vardır ama hepsini zuhura çıkarma kabiliyeti yoktur. İnsan-ı Kamil Allah'ın bütün isimlerini dengeli olarak zuhura çıkaran halifedir. Diğer insanlar nakıs, eksiktir.

Gaybi Sultan der ki:
“Her ne varsa âlemde örneği var âdemde
Bul seni sen bu demde âdeme gel âdeme”
Muhiddin-î Arabi Hz leri de "Kainatı bir havana koyun, dövün özünü alın, ortaya insan çıkar" demiştir. Biz insanlarda kainattaki bütün varlıkların özellikleri vardır. Zaten öyle olmasa halife olamazdı. İnsana düşen görev bu eksi özellikleri köreltmek, artı değerli özelliklere yükseltmektir.

Zaten İnsan-ı Kamil'de bu özellikler tam bir denge halindedir. Bizlerin çabası da O yıldız ile yolumuzu tayin etmektir.

Bizler Allah'ın hâlk ettiği her varlığa değer veririz hiç bir varlığın zat'ını tenkit etmek haddimiz değildir, ama fiillerine buğuz bağlayabiliriz, tasvip etmeyebiliriz. Lut (as) kabilesindeki eş cinsellere "ben sizden iğreniyorum" demiyor, " ben sizin yaptıklarınızdan iğreniyorum" demekle fiillerini eleştiriyor.

Efendimiz (sav) e sarımsaktan soruyorlar, "sarımsağı yiyen neden meclisimize gelmesin" diye; Efendimiz (sav) sarımsağın bir bitki olduğunu ve ondan yayılan kokuların tiksindirici olduğunu söylüyor. Yani Efendimiz "sarımsak tiksindiricidir" demiyor. "Kokusu tiksindiricidir" diyor, koku da sarımsağın zat'ı değil fiilidir.

Bizler Allah'ın hâlk ettiği her hayvanı yerince severiz çünkü istisnasız hepimizde bunların numunesi vardır. İnsanın imtihanı istenmeyen hayvan davranışlarını törpülemek insani ve İslami bir yaşantı içinde olmaktır.

Bizler hangi hayvanlara aşırı ilgi gösteriyorsak bizdeki o vasıf normalinden fazla çıkmış demektir. Her hâlk edilen varlık insan içindir onun belli bir görevi vardır. Bir köpek ya bekçilik yapar, sürüyü korur, ya da av yapar. Her iki durumda da köpeğin yeri ona ayrılan evin dışında bir kulübedir.
Ama bakıyoruz ki kucağında gezdiren, evin içine sokanlar var. Bu tür kişiler farkında olmadan kendindeki bu vasfı açığa vurmuş oluyor. Burada da kınanan bu insanın zat'ı değil bu tür fiilidir.

Demek ki alemdekilerin hepsi bizde var o zaman bizde dört büyük melek olan Cibril (as), Azrail (as), Mikail (as), İsrafil (as) ve Azazil olarak bilinen İblis de vardır. Yalnız bu varlıkları bizim hayalimizde canlandırdığımız gibi değil hava, atmosfer, su , okyanus gibi her yeri istisnasız kaplamış varlıklar olarak düşünelim.

Şimdi bize çocukluğumuzdan beri söylenen ölüm anında ölüm meleği Azrail (as) gelir, canı alır gider dendi. O çocukluk mertebesi için geçerli tenzihi bir bilgi idi, ama şimdi daha üst mertebe bilgilerine erişme imkanı olduğu için hala çocukluk bilgileri ile yetinemeyiz.

Gerçeği ilk duyanlara şaşırtıcı gelebilir ama gerçek; Azrail (as) zaten bizde idi, ölüm anında o bizi yani cesedimizi terk ediyor.
Yani Azrail (as) ın görevi form değişikliği sağlamaktır. İnsan ölünce bu fiziki bedenden çıkıyor bir başka beden veriliyor, verilen beden gideceğimiz ortama uygun bir bedendir. İşte Azrail (as) o eski bedeni terk ediyor ve bizim yeni bedenimizde bizimle beraber oluyor. İman esaslarında "vel baasu badel mevt" dediğimiz gerçek budur.

Bu olay sadece bizde değil, virüslerden tutun da en büyük kara hayvanı fil için de, çimlenen bir tohum için de bu böyledir. Bir tohumu toprağa attığımızda tohum form değiştiriyor, ölüyor yeniden bedenleniyor bitki oluyor. İşte bu form değişikliği yapan melek Azrail (as) dır.

Sorgulayanlardan olmak dileği ile...

-Kur'an' î Tefekkür-
 

Son mesajlar