Tarih Tarihin En Soğuk Günü Sarıkamış

DenizKızı

Beni Siz Delirttiniz
Sp Kullanıcı
11 Nis 2020
8,368
43,866
30
Kocaeli

Sarıkamış Şehitleri Hikayesi
Yıl 1914…Yer Sarıkamış…
Sarıkamış‘ta 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit vermiştik.
1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü.
Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars‘ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti.

Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı.
Sarıkamış’ta dondurucu soğuk altında askerlerimizin durumunu Kurmay Subay Şerif Bey “Sarıkamış” adlı kitabında şöyle anlatıyor:
“Yol kenarında karların içinde çömelmiş bir asker, bir yığın karı kollarıyla kucaklamış, titreyerek, feryat ederek dişleriyle kemiriyordu. Kaldırıp yola sevketmek istedim. Beni hiç görmedi. zavallı çıldırmıştı. Bu suretle şu lanetli buzullar içinde biz belki on bin kişiden fazla insanı bir günde karların altına bıraktık ve geçtik”.
Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç Sarıkamış’ta gördüklerine anılarında şöyle yer vermiş:
“İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar… İkinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki, kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler… Ve sağ başta Binbaşı Nihat. Dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda…Allahuekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel, Allah’larına teslim olmuşlardı.”
Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915’de sona erdi.
Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu tam 78 bin şehit verdi. Rus birlikleri de bu savaşlarda 32 bin askerini kaybetti.
 

Alperen61

Alperen ve Ruveyda'nın babası.
Yönetici
Kurucu
30 Ocak 2017
4,995
31,657
44
BOLU
Dertleri vatandı ama derdi vatan olmayan bir komutanın yüzunden hakka yürüdüler mekanları cennet olsun ..
Aslında o komutan tartışmaya açık birisidir.O komutan dediğimiz Enver Paşa düşünceme göre derdi vatan olan ama bir takım yanlış uygulamalara imza atan birisidir.Yani derdi vatan olan bir yöneticidir yanlışlarıyla beraber.Yönetici olmanın sorumluluklarını yerine getirmek için biraz siyasi biraz askeri kararlar alıp kendince en doğru yolu seçen birisi.
Orada şehit olanların tek derdi ise sadece vatandı.
Hiçbir siyasi düşünce içinde olmadan,sadece saf ve temiz düşüncelerle vatan için yollara düştüler.
O gün vatan için yola düşenlerin,ezan bayrak diyerek şehit düşmeleri bile unutulmuş ve şehit olanların kanı kurumadan bu ülkede o şehitlerin savunduğu uğruna şehit düştüğü tüm kutsal değerler yok edilmek istenmiştir.
Allah şehitlerimize rahmet eylesin.
Dokunaklı bir hikayedir Sarıkamış.Ne zaman söylense insanın yüreğine çığlar düşürür ve insan yüreği o çığla kaplanır.
 

Emir Şahin

Sp Kullanıcı
30 Ocak 2017
1,102
4,416
az değil yanii 90 bin şehit..
90 bin vatan evaladı..gececik fidanlar...
enver paşanın ihtirasları yüzünden diyelim rusya ile savaşa kalkışmak kış kıyamet mevsiminde sırf almanyaya batıya şirin görünmek için dondurucu soğukta ...ne bileiym insanın aklına bir çok şey geliyor..
enver paşanın naaşıda ülkmeize getitldi..iadeyi itibarda yapıldımı bilmiyorum..
 

sükutu-ezber

Öyle işte,,,
Sp Kullanıcı
11 Şub 2017
16,705
59,679
Bugün 22 Aralık, ölümüne yürüyüş bundan 106 yıl önce başladı: #Sarıkamış Harekatı...

Vatan aşkıyla kar-kış demeden cepheye koşan binlerce Mehmetçik, yalnızca düşmanla değil zorlu kış şartlarıyla da savaşarak şehit düştü.

 

Ali

Sp Kullanıcı
15 Eyl 2017
5,923
10,679
Tarihin En Soğuk Günü Sarıkamış
Eline saglik bu yapmis oldugun paylasim icinde tesekkür ederim Denizkizi kardesim.

Bakiniz bu konuda kim ne derse desin Enver Pasayi suclu bulmaktayim ve böyle bir seye mani olmasi gerekirdi ve bunca sehid olmus kisinin sebebide odur vede eskiden ögrenmis oldugum sari karmis daki askeriye dair düsmana tek kursun atamadan soguktan donup can verdikleri idi.

Her ne kadar Osmanliyi sevsem vede savunsamda hakliya hakli vede haksiza karsi bunuda demen gerekir onun icinde yaramaz insanda var sadece bunu diyorum ve baska sözler daha demeyim ve Enver, Talat, Cevad, Hüseyin Avni, daha buna benzer nice pasa var iyi isler yapamamislar ve cok kere de Osmanli´nin disana cikip onada karsi olmuslarida vardir.

Sevmedigim kimseye kiymet de vermem kim Osmanli devletine karsi durmus ise veya baska ifade ile onun aleyhinde olmus ise bizim acimizda bu gibi kimseler bes parada etmezler ve bu gibi kimselerin yaptigi Osmanli Devletine onun aleyhinde malzeme edilemez.

Osmanlida ister istemez masonlara hizmet eden veya onlari ekmegine yag süren insanlarda olmus kimiside o devletin yikilmasi icin calisip durmus ve iste böyle abes bir seyle istigal etmistir.

Böyle bunun gibi pasalar olmaz olsun bu devletin ekmegini ye ve sunuyu ic vede bu devletten maas al bu ülkede ol ve bunun yaninda o devleti iceriden oymaya calis vede iste buna benzer kimseler birer agac kurdu gibilerdir.

Türkiyedeki insanlari anlamak veya onlara hak vermek bilmiyorum ne kadar dogru olur ve herhangi pasanin yapmis oldugu bir kac tane seyi veya baska ifade ile sayilacak gibi seyleri öne sürerler ve bununda bir ölcü olmamisi gerekir.

Bunun yaninda eli öpülecek kimselerde var cok sukur yüce rabbime alcalmayan ve adam gibi adam olan o pasalik rütbesini gerektigi gibi hak eden ve kendini adeta bu devlette adamiscasina.

Bu sadece bir tane olay ve bakiniz vede okuyunuz tarihte neler olup yasanmis vede ne gibi baska hatalar olmus ve iste tarih denilen seyin kiymeti burda kendini gösterip ortaya cikiyor.

Bunun icin insanin tarih denilen o bilgiyide okumasi gerekir ki ve tarihte neler olup yasanmis bunlar gibi seylerinde bilinmesi gerekir.

Not olarak Osmanli devleti bunuda unutmalim islam devleti idi ve bunun icin bizde onu sever vede kiymetde veririz biiznillah.

Yani Osmanli devleti yikilmasiyla iste bir islam devletide yikilmis oldu ve insan buna sevinemez ve böyle bir sey icinde kutlama veya baska ifade ile bayram gibide algilanamaz.

Bunun gerceklesmesi icin insanlar kollanilmis veya satin alinmis neden cünkü adam Osmanliyi sevmiyor ve ona karsi duruyor ve bunun icinde elinden geleni yapiyor bu devlet yikilsin da adeta ne olursa olsun gibi.

Sorsak sen Türk degilmisin evet Türk üm ve peki senin atalarin bu devleti kurup hizmet edip bu ugurda can verip sehid olmadilar mi ve iste bunun ugrunda ters is yapan hain degil de nedir veya böyle kimse alcak olmazda ne olur.

Ne kadar aci savaslarda tamamen kayip edilemeyen bir devlet veya baska ifade ile tam olarak yenilmeyen bir devlet icten vede kendi insanlari tarafindan yikiliyor bunlar o kimseler Osmanliya karsi veya baska ifade ile onuda benimseyip sevmeyen kimseler olur.

Ne aci ki evet Osmanli devleti icten feth olunmus ve o sözünde bu tarafi dogru Osmanli icten yikildi ve bunu ogünkü insanlarda kolaylastirdi Sultan Abdulaziz´e hal edip ortadan kaldirma ve daha sonrada Sultan ikinci Abdulhamid tahtan azl etmekle Osmanli devletinin yikilisini hizlandirmis oldular kisacasi bundan ibarettir.
 
Son düzenleme:

Son mesajlar